Néhány éve még sok diáknak nem tudtak munkát adni az iskolaszövetkezetek, ma már jó eredmény, ha a vállalati partnerek igényeinek a 80 százalékát teljesíteni tudják – írja csütörtöki számában a Világgazdaság.

Már diákmunkásokból is hiány van

Mintegy 30-40 százalékkal ugrik meg a munkát vállaló diákok száma a szünidő alatt.

Tavaly körülbelül 14 ezer diáknak adtunk munkát nyáron, egész évben pedig nagyjából 18 ezernek. Idén ugyanekkora létszámra számítunk

– mondta a lapnak Simon Balázs, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet jogi és kommunikációs igazgatója.

A fiatalok gyári betanított munkásként, kereskedelmi egységekben, szállodákban, éttermekben, strandokon, irodákban, fesztiválokon is dolgoznak, de sokan élnek azzal a lehetőséggel is, hogy diákmunkával szerzik meg a tanulmányukhoz szükséges szakmai gyakorlatot

– hangsúlyozta Pataki Zoltán, az euDIÁKOK Iskolaszövetkezet elnöke.

A diákbérek igazodnak a mindenkori minimálbérhez, eszerint 2018-ban a fiatalok órabére is bruttó 794 forintnál kezdődik.

(24.hu)

Cikk- és címlapkép: MTI Fotó: Balázs Attila

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Van ez a Czeglédy ügy, amit a fidesz atombombának szánt Gyurcsányra. A kormány átvert diákok ezreiről beszélt, de ez blöff lehet valós információk nélkül, mert felhívást tettek közzé, hogy február 28-ig jelentkezzenek a károsultak. A határidő lejárt és valószínűleg nem jelentkeztek elegen, mert kénytelenek voltak újabb 2 hónappal meghosszabbítani a jelentkezési határidőt. Érdekes ügy ez is és érdekes ügyek lesznek még amik az Orbán által március 15-én meghirdetett elégtétel részei.
cikicakk55
Ezt nem értem. Tavaly a fiam június 15- től keresett munkát nyárra. Frissen végzett általános ápoló volt,de neki mindegy volt,hol,csak dolgozhasson. Sehol nem talált munkát Egy évvel előtte még volt mezőgazdasági munkára lehetőség,de ott is összesen 9 napot tudott dolgozni. Minden nap előző este értesítették,hogy másnap mennek- buszok az aktuális területre. Más lehetőség nem is volt. Tavaly már az sem. Még kőmüves mellé is elment volna dolgozni,de 193 cm magas és 74 kg. Azt mondták,túl vékony a nehéz fizikai munkára. Érdekes,mert a gyakorlatokon könnyen elboldogult a 100 kg körüli betegekkel. Idén szerencsére ilyen gond már nem lesz .Folynak a vizsgák és július 1-től már diplomás ápolóként meg van a munkahelye. Sajnálom azokat a gyerekeket és a szüleiket is,akik nem találnak munkát. Sajnos túl sok a kamu hírdetés. A fiam is több ilyet felhívott,ahol azt mondták majd jelentkeznek. Persze egy sem jelentkezett.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.