Körülbelül 150-200 hektáron folyik a spenót nagyüzemi körülmények közötti termelése.

Ledó Ferenc a Magyar Hírlapnak nyilatkozva elmondta, a spenót betakarításának szezonja május 20. és június 10. között van, így a gyorsan kifutó zöldségek közé tartozik. Magyarországon a spenót az egyik legkorábbi szabadföldi zöldségféle. Az egy főre jutó fogyasztás néhány dekagramm, ami elsősorban egy-két tavaszi és őszi hónapra korlátozódik.

Nem szeretjük a spenótot

A KSH adatai szerint a friss spenót behozatala hetven százalékkal (42,3 tonnára) esett 2017-ben az előző évihez képest, a legnagyobb beszállító továbbra is Olaszország (25,5 tonna) maradt. A kivitel ugyanekkor (elsősorban Románia felé) hét tonnáról 10,1 tonnára ugrott. A friss spenót magyarországi importjának értéke 49 százalékkal 35 millió forintra esett, míg az export értéke 45 százalékkal 1,98 millió forintra emelkedett 2017-ben.

A fagyasztott spenót behozatala két százalékkal (1,74 ezer tonnára) csökkent az elmúlt évben.

A legnagyobb beszállítók Belgium (411 tonna), Ausztria (380 tonna) és Szlovákia (376 tonna) voltak. A kivitel hat százalékkal 612 ezer tonnára csökkent, a főbb célpiacok Csehország, Horvátország és Románia voltak. A fagyasztott spenót importjának értéke tíz százalékkal 336 millió forintra emelkedett, míg az exportból származó bevétel 12 százalékkal 115 millió forintra csökkent 2017-ben az előző évihez képest.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(Magyar Hírlap)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ila51
egész évben , sokszor , mirelit , az legalább nem homokos ...a legjobb főzelék
papa.49
Én nagyon szeretem heti menüben benne van, 2,3 tükörtojással a tetején )))))))))))))))))))))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél