A versenyképesség és a termelékenység javítása a következő években a legfontosabb feladat Magyarországon – mondta Varga Mihály kijelölt pénzügyminiszter, hozzátéve, ehhez a magyar kis- és középvállalkozások (kkv-k) versenyképességét is növelni kell.

Varga Mihály a Zsigmond Király Egyetem Versenyképesség 2018 című konferenciáján elmondta:

a termelékenység és a versenyképesség növelése érdekében támogatni kell a magasabb hozzáadott értékkel bíró szolgáltatások és termékek előállítását, és hatékonyan segíteni kell az innovációt.

Az egyetemi helyszínre utalva a kijelölt pénzügyminiszter kiemelte:

a fiatalok itthon tartása és használható tudással való felvértezése is kulcsfontosságú az ország jövőbeni versenyképessége szempontjából.

"Az olcsó munkaerő kora véget ért" – Varga Mihály szerint ez a következő évek legfontosabb feladata

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter felszólal a Zsigmond Király Egyetem Versenyképesség 2018 című, a versenyképesség, az innováció és az oktatás témakörében megrendezett konferenciáján 218. május 17-én. MTI Fotó: Kovács Attila

A kijelölt pénzügyminiszter kiemelte: egy ország versenyképességének megítélése sok tényezőn múlik, a kormány fegyelmezett költségvetési politikája, a munka becsületének visszaállítása, valamint a lakosság és a családok biztonságának megteremtése mind-mind fontos lépés volt az elmúlt években.

Varga Mihály kiemelte:

2013 tavasza óta folyamatosan bővül a magyar gazdaság, és ha egy folyamat öt éven keresztül zajlik, az már fenntarthatónak mondható. Ezzel párhuzamosan évről-évre csökkent a munkanélküliségi ráta, a 2010. évi 12 százalékról napjainkra 3,8-3,9 százalékra esett vissza, miközben egyre kedvezőbben alakultak az államháztartás folyamatai, az államháztartási hiány a maastrichti kritérium alá csökkent, az államadósság GDP-arányos szintje évről-évre mérséklődik.

Ez azonban most már kevés, minőségi javulást szeretnénk elérni a munkaerő, az oktatás és az állami szolgáltatások terén – hangsúlyozta Varga Mihály.

Rámutatott: a termelékenység növekedése globálisan is lassul és ezzel párhuzamosan Magyarországon nem javult annyira, mint a szomszéd országokban.

A kijelölt pénzügyminiszter kiemelte:

az olcsó munkaerő kora véget ért, jelezve, hogy tartósan kétszámjegyűvé vált a magyarországi bérnövekedés.

Aki a bérköltségek alacsony szintjére alapozott, az nem lesz versenyképes hosszú távon – mutatott rá Varga Mihály.

Jelezte: az elmúlt időszakban 50 ezerrel csökkent a közfoglalkoztatottak száma, de még mindig 150-160 ezren dolgoznak ebben a programban, a létszámukat azonban tovább kívánja csökkenteni a felálló új kormány.

A miniszter kitért arra is, hogy a versenyszférában dolgozók 70 százalékát a kis- és középvállalkozások foglalkoztatják, fontos azonban, hogy a kkv-k termelékenysége nőjön, ezt a kormány különböző programokkal kívánja segíteni.

Varga Mihály kiemelte:

egy ország versenyképessége az adórendszeren is múlik, ebben is komoly verseny van az országok között, a magyar kormány jelentősen csökkentette az adóterheket az elmúlt időszakban. El kell érni, hogy tovább csökkenjenek az adók, de a közterheket maradéktalanul szedjék be.

Meg kell valósítani, hogy a magyarországi adóék, azaz köznyelven a bruttó fizetés és nettó jövedelem közötti közterhek szintje 2022-ig a V4 államok átlagos szintje alá essen vissza – jelezte a kijelölt pénzügyminiszter.

Elmondta: ebbe az irányba mutat az a hatéves bérmegállapodás is, amelyet 2016 őszén kötött a kormány a munkaadók és a munkavállalók érdekképviseletivel.

Varga Mihály szerint a versenyképesség növelése érdekében fontos, hogy a digitalizáció egyre nagyobb teret nyerjen a gazdaságban. A készpénzforgalom jelentősen nőtt az elmúlt időszakban, el kell érni, hogy a "sárga csekkek tűnjenek el a pénzforgalomból".

A leendő pénzügyminiszter úgy vélte: a kkv-k versenyképességének erősítése kiemelten fontos, riasztó jelenség többek között az, hogy a kkv-k felének nincs honlapja, a cégek nem rendelkeznek menedzsment ismeretekkel. A magyar kormánynak segítenie kell ezeknek a cégeknek, mert a kisvállalkozások és a nagyvállalatok között a termelékenységben 3-4-szeres különbség tapasztalható – fűzte hozzá Varga Mihály.

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke kiemelte: Magyarországon a GDP jelentős részét az állam újra elosztja, így igen lényeges szerepe van az állami újraelosztás minőségének és szerkezetének az ország jövőbeni versenyképességének alakításában.

Kiemelte: az állammal szemben a minimális elvárás az, hogy ne rontsa a vállalkozások versenyképességét, akkor ronthatja az állam a versenyképességet, ha túl sokat von el a vállalkozásoktól, illetve ha bizonytalan, kiszámíthatatlan üzleti környezetet teremt.

Az ÁSZ elnöke rámutatott:

Magyarország 2018-2022 évekre vonatkozó konvergenciaprogramjából kiolvasható, hogy a kormány a következő években is a gazdaság "fenntartható kifehérítése" politikáját követi majd, azaz be fog vezetni újabb adóelkerülés elleni intézkedéseket, ilyen lesz például a már ez év augusztusában induló online számlázás.

Domokos László rámutatott: a kormány ugyanakkor célul tűzte ki az adóterhelés mérséklését, azaz hogy az adó- és járulékbevételeknek a GDP-hez viszonyított aránya a 2016. évi 39,2 százalékról 2019-re 37, 6 százalékra, 2022-re 35,5 százalékra csökkenjen. Ennek megvalósulása nagymértékben hozzájárulna a versenyképesség növeléséhez – hangsúlyozta az ÁSZ elnöke.

Forrás: MTI

Itthon - 2019. March 21., 21:23
Véget ért a Hankook-sztrájk

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

rohács1926
Fantasztikus; nyolc év után sikerült erre rájönnie. Gratulálok.
Akkor ezek után már csak olcsó nyugdíjasok lesznek?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
Hogy lesz hozzáadott érték az összeszerelő üzemből, versenyképesség, magasabb bér. Csak a sokadik éve tartó pofázás marad. Hogy lesz innováció csökkenő felsőoktatási létszámmal,
csökkenő állami támogatással? Közepes könyvelő. Sehogy.
papa.49
@Eladott Ország: Lassan az ,,összeszerelő,, cégek is átnyergelnek máshová !!!
Hellcat
@Les miserables: ok a bér fele a lakhatás...itt a fővárosban 120 ezer az átlag albértletár a kezdő tanári meg kb 150...azért van még mit behozni...
human
@Zeta: Bizony. Tusványoson mondta, hogy Magyarország jövőjét az olcsó munkaerőben látja.
Apoca
Már meg is kezdődött a fizetések drasztiukus emelése... a parlamentben. :-)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Sport - 2019. March 21., 17:44
Milliókba fáj Ronáldónak a gólöröm
Szórakozás - 2019. March 21., 17:13
Palvin Barbara angyal lett