A politikusok szerint volt, hogy az 50 százalékot is meghaladta a városban az "alkotmányos költség".

Sajtótájékoztatót tartott csütörtökön Márki-Zay Péter független polgármester és Hadházy Ákos LMP-s országgyűlési képviselő. 

Márki-Zay és Hadházy: az 50 százalékot is meghaladhatta Hódmezővásárhelyen az "alkotmányos költség"

Fotó: Facebook/Márki-Zay Péter

A 24.hu cikke szerint a független városvezető röviddel hivatalba lépése után feljelentést tett az előző vezetés által levezényelt hulladékkezelési beruházása miatt, mert szerinte a kukásautó-beszerzéseknél plusz 300 millió forintos költséget kellett a városi és uniós forrásból állni, mert a beszerzésbe egy olyan kft-t is közbeiktattak, amely sosem dolgozott hulladékkezelési területen.

A térfigyelőrendszer kiépítésén is nagyot kaszált valaki

A két politikus szerint a térfigyelő rendszer kiépítésén is százmilliós lehet a pluszköltség. 

Márki-Zay és Hadházy szerint egyes esetekben az "alkotmányos költség" (vagyis az elnyert tenderekből a politikus, pártok felé visszacsorgatott pénzek) akár az 50 százalékot is meghaladhatta, mivel a kamerahálózat egyes elemei harmad, vagy negyedannyiba kerülhettek, mint amennyit kértek értük. 

A 24.hu cikke szerint a városi térfigyelőrendszer bővítésére az elmúlt 4 évben három nagyobb tendert írtak ki összesen 650 millió forintos értékben. Ezek a beruházások amúgy a város kasszáját terhelték, miközben az önkormányzat milliárdos finanszírozási hiánnyal küzd – olvasható a cikkben.

A három tenderben a lap szerint ezek voltak a közös pontok:

- a nyertes cégek egyetlen személy érdekeltségi körébe tartoztak;

- mindig egyetlen ajánlatból „választottak”;

- a pályázó minden esetben szinte fillérre pontosan eltalálta az eredeti becsült értéket.

"A hálózat újabb és újabb bővítését annyira támogatta a korábbi városvezetés, hogy a 2-3 millió forintos kameránkénti árat is megadták a vállalkozóknak, miközben egy korábbi hódmezővásárhelyi és számos környékbeli település hasonló közbeszerzései bizonyítják, hogy ennek a harmadából-negyedéből is megvalósulhat egy ilyen típusú beruházás. Az ipari kamerák ára átlagban 200 ezer forint volt, a komolyabb, speed dome kameráké 600-700 ezer között mozgott, az összár viszont nem a kamerák miatt volt ennyire magas és túlárazott, hanem a járulékos költségek, vezetékek, oszlopok túlárazottsága miatt.

Végül annyira túlhajtották a rendszerépítést, hogy a városban sok helyen fürtökben lógnak a kamerák: egy-egy oszlopra több kamera is került. A Fekete Sas Hotel mellett például egyetlen tartóoszlopon hat kamera található, amelyből kettő minden irányba látó dome kamera" – olvasható a cikkben.

A lap szerint míg 2013-ban a System Service Kft. 13 millió forintért szerelt föl 12 ipari és 4 speed dome kamerát, addig 2017-ben ugyanez a cég 94 millió forintot kért 23 ipari és 8 speed dome kamera felszereléséért, ami így 3,6-szoros drágulást jelent kameránként – áll a 24.hu cikkében.

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Mennél mélyebben kotornak bele a város szarába, annál nagyobb, és büdösebb lesz, polgi nem feladni, tisztába kell tenni ezt a várost !!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
egyvandor
50%-ért akár ölnek is. Na jó nem saját kézzel és előtte még van számtalan hatásos módszer a nertársak kezében.
wagabund
Dr. Márky-Zay még hótiszta, de Dr. Hadházy pilóta úr feje felett már gyűlnek a viharfelhők...
csak úgy....
@wagabund: ...de már dolgoznak erösen,hogy a Márky-Zay- t is lejárassák...
csak nem ezért települt haza a símulékony jani ? ;)
az,hogy milliókat el repizett a fidesz ,gondolom nem érdekel különösebben...,oszt melyik kedvenc vendéglöjüket üzemelteted!? ;)
papa.49
Mennél mélyebben kotornak bele a város szarába, annál nagyobb, és büdösebb lesz, polgi nem feladni, tisztába kell tenni ezt a várost !!!
justhpeter
Meglepne, ha csak ezen a helyen volt ez a gyakorlat.
papa.49
@justhpeter: Minden fütyiszes uralom alatt levő településen ez a helyzet, hol többet, hol kevesebbet de lopnak a közösből !!!
kisrigó
Nem tudom, hogy mi most az előírás, de régen a társasház építésnél is volt műszaki ellenőr, aki felelős volt az építkezésért, abban már nem vagyok biztos, hogy a pénzügyi dolgokért ki felelt. Ámde, volt akit felelősségre vonhattak, ha valami gyanúra adott okot. Lehet, hogy most is van, de összejátszanak a megrendelővel, aki az önkormányzat. Megegyeznek az "alkotmányos költségben", mindenki jól jár, csak annál több közpénz fogy, minél nagyobb a bekerülés. Tehát, ha lenne rá akarat, azért most is megtalálható lenne a hunyó!
colibri
@justhpeter: @papa.49: Nem elfelejteni, hogy amikor orbán megmentette a s.arból az önkormányzatokat, országosan a Lázár vezette vásárhelyi volt a legeslegnagyobb mértékben eladósosdva.
papa.49
@colibri: Igen 22 milliárddal, azért ez se semmi, és ez a juhászbojtár mondta utána azt ,,akinek nincs semmije,az annyit is ér,, !!!
Hellcat
Érdekes módon a csizmás meg a csikari se a dubrincs kommentjét nem látom.
Hellcat
@Shikari: Úgy látszik a szavazóknak elegük lett mert nem a fidesz nyert...lehet pont az ilyen mocskos üzletek miatt..és ez még csak a jéghegy csúcsa és csak 1 városban. Persze tudom te ehhez tapsolsz :D
Sziszifusz
@Shikari: 09:18
" Ha a szavazók nem kérik számon rajtuk, hát senki más nem fogja "
Háááát ez így igaz.
A Fideszesek bármit megtehetnek, törvénysértések elkövetésének alapos gyanúja esetén sem indul eljárás. A Polt féle ügyészség nem indít nyomozást.
Eközben, az ellenzéki személyeknél, a törvény teljes szigora érvényesül még akkor is amikor nem kellene.
Magyarországon jelenleg jogszolgáltatás működik, de ez nem egyenlő az igazság szolgáltatással.
Nálunk Juszticia szeme nem azért van bekötve, mert pártatlan, hanem azért, hogy ne lássa milyen Fideszes törvénysértések történnek.
Ha esetleg mégis leskelődne, akkor Polt Péter fogja be az igazságszolgáltatás istennőjének a szemét.
Sziszifusz
@Shikari: 10:09
Egy testület törvénysértő döntést is képes meghozni.
Nehogymár be add bárkinek is, hogy tisztességes dolog, egy városi beruházást, a potentátok hasznára az ország kárára, másokhoz képest 2-3 szorosan túlárazva megvalósítani. Itt már nem csak a lóláb, hanem az egész ló is kilóg.
Sziszifusz
@Shikari: 10:34
A képviselők bármit megszavazhatnak, amit a polgármester a testületi ülésen, a bizottságok véleményezése alapján, eléjük terjeszt.
Mivel a képviselők nem szakemberek esetenként rossz döntést is hozhatnak. A pénzlenyúlás általában leplezett, látens, ezért a képviselő testület ilyenkor "megvezetett".

Az elfogadott határozat szakmaiságáért, törvényességéért a polgármester és a jegyző felel.
Törvénysértés esetén elsősorban őket terheli a büntetőjogi felelősség.
A közpénzek elköltésének szabálytalanságáért is ők felelnek. Így azért is ha a közösség pénzét, rafinált módszerekkel, ellenszolgáltatás nélkül, vagy túlárazott szolgáltatással, magánzsebekbe juttatják.


.
Sziszifusz
@Shikari: 11:02
A bizonyítás, a megindított és lefolytatott büntetőeljárás keretein belül lehetséges.
Na ez az amire csekély esélyt látni.
Annak ellenére, hogy Márki Zay Péter az ügyben konkrét, szakmailag alátámasztott tényekkel állt elő, az ügyészség hozzá állása előre borítékolható.

Ilyen esetben az ügyészségnek, automatikusa esetleg saját kezdeményezéssel is, de meg kellene indítania az eljárást. Legalább egy feljelent és kiegészítés elrendelésével, aminek az eredménye várhatóan csak egy nyomozás megszüntetés lenne. De mégis a látszat kedvéért.
Eriksson
@Sziszifusz: 10:59-re "Az elfogadott határozat szakmaiságáért, törvényességéért a polgármester és a jegyző felel.
Törvénysértés esetén elsősorban őket terheli a büntetőjogi felelősség."
Pontosan úgy, ahogy írod. Éppen ezért felesleges mindenféle utcai gyalogkakukknak beleugatni a testület munkájába. Ha jól döntenek az ő érdemük, ha rosszul, az az ő saruk.
Főlökött
Tisztelettel csak egy kérdésem lenne, hogy hol van az Állami Számvevőszék és annak vizsgálata ? Valahogy az ellenzéki pártok vizsgálatánál intenzívebbek voltak, most pedig lapulnak, mint ...a gazban.
namihami
Már az is a Márki-Zay felvetéseit igazolhatja, hogy a helyi Fidesz máris azon gondolkodik, hogy feloszlatja a képviselőtestület magát és ezért új választást kell kiírni. Amit szinte biztos, hogy a Lendvai utca parancsára kezdeményeznének.
Ez a sejtetés nagyon komoly igazolásának látszik a helyi visszaélések és lopások valóságtartalma igazolásához. És komoly a gyanú, hogy a Lézermestert is ezért küldték vissza, a helyi potentátok kimentése érdekében.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.