A pünkösdszombati csíksomlyói búcsúra érkezett magyarországi zarándokot támadott meg egy medve a Hargita megyei Szent Anna-tónál – jelentette be pénteken Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács elnöke.

Kilövik a medvét, amelyik megharapott egy magyar zarándokot Erdélyben
Fotó: Wikipédia

Az egyik közösségi oldalon tett bejegyzésben a megyei önkormányzat elnöke közölte:

egy kétéves medve támadt rá egy nőre, aki a csoportjától kissé eltávolodva haladt, kezében szatyorral, amelyben élelem volt. A medve hátulról megharapta a nő combját.

A sérült a helyszínen elsősegély-nyújtásban részesült, majd beszállították a csíkszeredai megyei sürgősségi kórházba, ahol bevarrták a sebeit.

Csíkszentmihály település polgármestere, Izsák-Székely Lóránt úgy tudja,

a támadást követően a csoport többi tagja vonta magára a medve figyelmét, a nő ennek köszönhetően szabadult ki az állat karmai közül. A medve a többi turistát is megtámadta, de nekik sikerült idejében a buszhoz menekülniük, így nem volt több sérült.

Borboly közölte, hogy azonnal kérte a román környezetvédelmi minisztertől a medve kilövésének engedélyezését, az állat ugyanis már harmadszor támadott. Két korábbi áldozata nem szenvedett komolyabb sérülést – tette hozzá a megyei tanácselnök.

Borboly nehezményezte, hogy

a minisztérium csak pénteken hagyta jóvá annak a medvének a kilövését, aki május elején támadt rá egy kilenc éves homoródremetei kisfiúra.

Ezt éppen akkor közölték az önkormányzati vezetővel, amikor értesítette a minisztert az újabb támadásról, amit Borboly furcsának tart, hiszen már két hete eljuttatták a szükséges iratokat.

Borboly Csaba azt tanácsolta a turistáknak, hogy kerüljék azokat a helyeket, ahol már több medvetámadás volt, és ne próbálják etetni a medvéket még akkor sem, ha barátságosaknak látszanak.

Romániában azóta sokasodtak meg a medvetámadások, hogy a környezetvédelmi minisztérium 2016-ban betiltotta a populációt szabályozó medvevadászatot is.

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Az igazi keresztényt már 10 kilométerről szagról megismeri a medve. Nem lehetne a magyar kormány ülését is a Szent Anna-tónál tartani ? Az echte "magyar kereszténydemokrata" az igazi medvecsemege.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Equus1
a zarándokot az ő istene a medve által által óhajtotta büntetni. Isten akarátval szembeszállni...
verőce21
De ha igaz, ezek a medvék rezervátumban élnek. Tehát a látogatók bementek a medvék rezervátumába.
Nem kellene inkább a Szent Anna-tó környékét kerítéssel elzárni a rezervátumtól? Hiszen így minden napra juthat egy medvetámadás és kilövés.
Dr plágium
@verőce21: Van logika abban amit mondtál, de a tó a medvéknek nagyon fontos, ott jutnak vízhez és halásznak is.
Nessy
@verőce21: Nem tudom, létezik e rezervátum. Mi anno a transzfogarasi úton találkoztunk macival. Bedugta a fejét a trabantba, és miután kapott őszibarackot, visszavonult. Igaz, még csak bocs volt, akit az építő munkások etettek.
De málnáztam macival a hegytetőn. Igaz, mikor megláttuk egymást, én ledermedtem, a maci meg elcammogott. Szerencsére a fiuk sem mozdultak.
justhpeter
Az igazi keresztényt már 10 kilométerről szagról megismeri a medve. Nem lehetne a magyar kormány ülését is a Szent Anna-tónál tartani ? Az echte "magyar kereszténydemokrata" az igazi medvecsemege.
papa.49
@justhpeter: Támogatom a kurmány ülés helyszínére tett javaslatodat )))))))))))))))))))))))))))))
Egyébként meg minek maradt le, vagy tovább gondolva minek ment oda ???
Mi is jártunk Brassóban a város szélén fent a hegyen, a forrásnál, de soha nem egyedül, ott ahol a medvék pár éve megsebesítettek embereket ...
csak úgy....
@justhpeter: Szegény macik, hetekig híg lenne a székletük...
ila51
@csak úgy...: mi is hányunk tőlük
cipicirip
NE!!!
Ne öljék meg a fiatal medvét, inkább ne járkáljanak arra , ahol az ő élőterületük van!
36
Ismét kiderült, az ember, fokozottan veszélyes a vadvilágra.:(
papa.49
@cipicirip: Pontosan ne kéne a medvét kilőni, inkább ne mászkáljanak arra a turisták, vagy még inkább csináljanak kerítést, csak szólni kell a csutigörénynek ez ügyben, olyan kerítést rittyent oda, hogy a medve ordítva menekül még a környékről is !!!
Nessy
@papa.49: Miért haragszol szegény macikra? Bár nem kell oda kerítés! Sorba kell állítani pártunk és kormányunk nagyjait, minden medve elköltözik! :-))
papa.49
Egyébként annyira odáig vannak Erdéllyel, akkor ismerhetnék már a székely mondást aminek a vége ,, a medve nem játék,, aki odamegy vegye tudomásul ezt is !!!
a teljes mondás is ideírom.
,,a sör nem ital,
az asszony nem ember,
a medve nem játék,, ))))
Hát én nem értek egyet vele teljesen, de van benne igazság az biztos )))))))))
papa.49
@Nessy: Dehogy haragszom én a macira, szeretek minden állatot, csak az emberbőrbe bújt állatokat utálom, nem sorolom fel kiket úgyis tudod kikre gondoltam !!!
namihami
Miért, szegény állat netán megveszett?
Végülis, a medve volt otthon vagy a zarándok kujtorgott a medve territóriumában?
Ezek szerint a keresztény életszemlélet halálos veszedelmet jelent a medvékre?
Hajrá Semjénzsóti, egy újabb feladat a kereszténység és a keresztények védelme céljából. Bár ez nem rénszarvas, de a katolicizmus ennyi módosítást igazán megérdemel. Talán még néhány milliárdért egy államtitkárság is alapítható a keresztényeket támadó medvék ellen.
Kis pénz, de azért pénz.
egyvandor
@justhpeter: Az emberek hitével, világnézetével és másoknak kárt nem okozó vallásával, nincs semmi baj. Remélem azokra gondoltál, akik mások hitét kihasználva akarnak másokon élősködni, vagy csak előnyöket szerezni maguk részére.
justhpeter
@egyvandor: Tökéletesen megfogalmaztad. Amúgy én a medvével vagyok.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.