Bár 2 milliárd forintba került, mégse működött jól a jégkárelhárító rendszer a május eleji felhőszakadások idején. Volt ahol azért nem tudták beindítani a készüléket, mert a környéken nincs térerő, így a telefonról irányított rendszerek nem működtek. Egy szakértő szerint viszont ez még mindig jobb, mint ha működtek volna, akkor ugyanis aszályt okozhatnának.

Nem működött a két milliárdos jégelhárító rendszer, mert nem volt térerő

Ez az a szerkezet, aminek meg kellene védenie a gazdákat a sorozatos jégkároktól. Bár a Nemzeti Agrárkamara korábban azt ígérte a 2 milliárd forintból kifejlesztett készülékek az egész országban védelmet nyújtanak, az idei májusi jégesők során bebizonyosodott, hogy a rendszer nem működött.

Miközben országszerte több helyen is szakadt a jégeső, voltak olyan területek, ahol a központból azért nem tudták értesíteni a gazdákat arról, hogy hozzák működésbe a szerkezetet, mert nem volt térerő, emiatt komoly kár érte a gazdákat.

Egy agrárbiztosítások összehasonlításával foglalkozó cég szerint csak súlyosbítja a gazdálkodók kárát, ha olyan mértékben hisznek egy nem működő rendszerben, hogy más módon nem biztosítják be magukat a károk ellen.

Egy földrajztanár szerint viszont az, hogy a 2 milliárdos rendszer ellenére elveri a jég a termést, még mindig jobb, mintha működne a jégeső elhárítás, az ezüst-jodidot párologtató készülékek ugyanis alkalmasak arra, hogy aszályt idézzen elő.

(hirtv.hu)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tudode
Talán TOMPIKÁNÁL, a NET-biztosnál kellene reklamálni, a FÉLMUNKÁÉRT, mert mit is ígért még az alattvalóknak is
.
Gyorsul az internet, csökken az áfa, és wifi is lesz minden magyar településen - jelentette be Deutsch Tamás
.
faktor.hu/faktor-deutsch-tamas-5-szazalek-internethasznalat-afaja

Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos vezetésével létrejött a Digitális Jólét Fóruma
.
njszt.hu/de/hir/20160224/deutsch-tamas-miniszterelnoki-biztos-vezetesevel-letrejott-a-digitalis-jolet-foruma
.
------ Dr. Deutsch Tamás – Digitális Jólét Program 2.0.
infoter.eu/video/dr-deutsch-tamas-digitalis-jolet-program-20
.
Csak nem a WIFI lefedettség is úgy sikeredett, mint a NARANCSKÖDDÉ vált, legalább a NEKÜNK ennyibe e kerülő BELÉPTETŐ KAPU, amelyen nem lépett át senki. Ki tudja mi okból!!!
.
A .. f i u k a t .. nem tanították meg zsenge korukban, hogy a FÉL MUNKA NEM MUNKA!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Sámannus
@papa.49: Bocsi ez sokkal modernebb a földi egység antigravitációval működik. A készüléket olyan helyeken állítják fel, ahol jelentős a feláramlás. (antigravitáció) :-DDD
így a jódot csak el kell párologtatni. Ez annyira újszerű, hogy az emberiség már a hőskorban is alkalmazhatta, amikor a tüzet feltalálta, és láss csodát. a füst fölfelé szállt...
Azért, hogy a beruházás teljesen felesleges lehessen, még a legelemibb feltételek meglétét sem biztosították és ki sem próbálták, vagy direkt ez volt a szempont, így a pénzt látatlanban kifizették, itt is az (antigravitáció) működött. Olyan helyen volt a zsozsó, hogy azt felkapta, és beszipkázta.
papa.49
@Sámannus: Ezt az ,,antigravitációt,, nem lehetne a fütyisz esetében alkalmazni, FELÁRAMLANÁNAK a világűrbe !!!
papa.49
@Sámannus: Nem lenne hátrányos NEKÜNK ))))))))))))))))))))))))))))
nezelodo
Szerintem igen nagy hülyeséget beszél az a bizonyos földrajztanár, amikor azt állítja, aszájt okozna az ezüstjodid. Az átkosban is létezett ilyen, csak akkor a zivatarfekhőbe lőtték bele, hogy már akkor csapadékot képezzen, amikor még nem szállt fel olyan magasra az esőfelhő, hogy túlhüljön, és jéggé fagyjon. Az esüstjodid képez éppen csapadékot, arra csapódik ki a vízpára, még mielőtt jéggé fagy. Lehet, hogy nekem tévesek a szakmai ismereteim? Ettől persze még lehet térerő hiány, működhet rosszul az internet is, annak ellenére, hogy sok helyen nagyon drága, és csapnivaló a le és feltöltés sebessége (amolyan inviteles).

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.