A magyar kormány támogatásával felújított és kialakított közösségi házat avattak fel hétfőn a Székelyföld keleti peremén fekvő Gyimesbükkön, a helyi templom szomszédságában.

Az 1920-as években felépített, romos állapotba került egyházi épület teljes felújítását és közösségi házzá való átalakítását a magyar állam 50 millió forinttal támogatta.

A hétfői avatón az épületet Tamás József, a gyulafehérvári főegyházmegye segédpüspöke áldotta meg.

Az eseményen Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára is beszédet mondott.

Az államtitkár megköszönte a gyimesi csángóknak a hűséget a hazához, a nemzethez, a magyar nyelvhez, a magyar kultúrához és a megőrzött hagyományokhoz.

Hozzátette:

ezt a hűséget próbálta a magyar kormány meghálálni a felújításhoz nyújtott segítséggel.

Megjegyezte:

a gyimesieknek az lesz a feladatuk, hogy megtöltsék a közösségi házat, és közösséget teremtsenek. Ha ez megtörténik, továbbra is érdemes lesz Magyarországról és a világ minden tájáról eljönni a Gyimesekbe.

Az államtitkár kijelentette:

számíthatnak Magyarország támogatására azok, akik közösséget teremtő, identitást megőrző létesítményeket hoznak létre Erdélyben.

Amint Salamon József gyimesbükki plébános felidézte, az épület "szükségtemplomként" működött, míg 1974 és 1976 között fel nem építették melléje Gyimesbükk központi plébániatemplomát. Korábban csak a település központjától távol, a Tatros folyóba ömlő patakok szűk völgyeiben voltak templomok a településen.

A magyar többségű Gyimesbükk Erdély egyik legkeletibb települése. Vasútállomása a Magyarországot Moldvával összekötő vasútvonal egykori magyar határállomása volt.

Gyimesbükköt a romániai megyék 1968-as kialakításakor a moldvai Bákó megyéhez csatolták, és elválasztották a Hargita megyéhez besorolt Gyimesközéplok és Gyimesfelsőlok településektől, amelyekkel együtt a Gyimesek néprajzi egységét alkotja.

Forrás: MTI

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

F_Viktor
Tévedés, nem a magyar kormány volt a támogató, hanem a Magyarországon adózó állampolgárok!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
Azanyját itthon már minden rendben hogy a románoknál építkezünk !!!
F_Viktor
Tévedés, nem a magyar kormány volt a támogató, hanem a Magyarországon adózó állampolgárok!!!
namihami
Akkor most már csak az odavezető sártengert kell megszüntetni, az udvari wc-t európai-szintű vízöblítésessé kell alakítani és a falut kell iható vízzel és egyéb szolgáltatásokkal ellátni.
Közösségi ház már van. A feladat mára csak annyira degradálódott, hogy el kell jutni a sárban odáig és rá kell bírni a helyieket, hogy egyáltalán oda akarjanak menni.
Az épület már adott...
tudode
Megvagyunk hetve, hatva!
.
Mi mennyi ki hányt?
.
Akkor amikor a hazai GYERMEK HOSPISRA nem voltak képesek összekaparni, amire szívesen költöttünk volna, 50 milliót!
.
Valami van, de nem az I-GAZI, mivel még az Országunk Házán "IS" székely trikolór lobog, mert az HÁZMESTER leváltotta az EU-s lobogót, mert a GAZDI papa rájuk a JOGOSAN kapott KOKIK, SALLEREK miatt!
staro2
@CsipkeRózsa: Nem ez a kérdés.
Helyesen:
Hány levélben szavazó él Gyimesbükkön és környékén??
tudode
@tudode: .
Bocs. Jav.
.
... mert a GAZDI pipa rájuk ...
Eladott Ország
A közösséget teremtő, identitást helyett, meg kell őrizni a fideszre szavazók számát. Bár csak mi lennénk a gazdag amerikai rokon. Kár hogy nem hiszek a mesékben.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.