Az államháztartás központi alrendszere 209,4 milliárd forint hiánnyal zárta áprilist, a deficit az év első négy hónapjában elérte az 1081,4 milliárd forintot – erősítette meg az előzetes adatokat kedden a Pénzügyminisztérium (PM) a honlapjára kitett részletes jelentésében.

A január-áprilisi deficit az 1360,7 milliárd forintos egész évi előirányzat 79,5 százaléka.

A központi költségvetés hiánya az év első négy hónapjában 1119,5 milliárd forintot, az elkülönített állami pénzalapoké pedig 7,0 milliárd forintot tett ki, miközben a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 45,1 milliárd forintos többletet értek el.

A jelentés szerint a kormány változatlanul 2,4 százalékos GDP-arányos hiánycéllal számol 4 százalék feletti gazdasági növekedés mellett.

Tavaly áprilisban az államháztartás központi alrendszere 76,6 milliárd forintos többlettel zárt, az év első négy hónapjában a halmozott hiány 121,5 milliárd forintot tett ki.

A tájékoztató szerint az idei első négyhavi egyenleget elsősorban az uniós kifizetések és az egyes költségvetésből finanszírozott programok kiadásai – Modern városok program, Egészséges Budapest program, kiemelt közúti projektek, valamint az Erzsébet-táborok modernizálása – határozták meg.

A Pénzügyminisztérium közölte:

az idei uniós kifizetések elérték a 857,2 milliárd forintot, szemben a tavaly április végi 318,3 milliárd forinttal. Az idén ugyanakkor mindössze 63,9 milliárd forintot utalt át eddig Brüsszel a nemzeti költségvetésbe.

Tavasszal minden nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő személynek egyszeri, 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt juttatott a kormány – idézte fel a tárca utalva arra is, hogy márciusban téli rezsicsökkentésről is döntöttek, ami minden háztartásnak 12 ezer forintos megtakarítást hozott.

Január-áprilisban az általános forgalmi adóból 136,4 milliárd forinttal, a személyi jövedelemadóból 82,3 milliárd forinttal több bevétel keletkezett, a biztosítottak által fizetett nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékok pedig 91,0 milliárd forinttal haladták meg az előző év azonos időszakának teljesülését – ismertették a jelentésben.

A központi alrendszer bevételei április végéig 5977,9 milliárd forintot tettek ki, ami 518,2 milliárd forinttal nagyobb az előző év azonos időszakához képest.

A kiadások az év első négy hónapjában 7059,3 milliárd forintra rúgtak, ami 1478,1 milliárd forinttal nagyobb az elmúlt év azonos időszakához mérve.

A központi költségvetés adóssága április végéig 898,3 milliárd forinttal növekedett 2017 végéhez képest, s így elérte a 27 644,5 milliárd forintot.

Forrás: MTI

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tulipan
Ebből mennyi landolt a szaros nyelvű narancsnyikok bankszámláin???
tudode
Miden oka megvolt ennek a KÖZJOGILAG ÉRVÉNYTELEN bagázsnak ahhoz, hogy

----- A kormány kitrükközte, hogy csak a választás után írják le az államadósságot.
g7.24.hu/allam/20171023/a-kormany-kitrukkozte-hogy-csak-a-valasztas-utan-irjak-at-az-allamadossagot/
.
Ezek szerint az ÁLLAMHÁZTARTÁS HIÁNYÁN is meglátszik, hogy
.
----- Elfogadták Orbán álmát, a rendeleti költségvetést
24.hu/fn/gazdasag/2016/03/23/elfogadtak-orban-almat-a-rendeleti-koltsegvetest/
.
Tehát az ORSZÁG PÉNZTÁRCÁJÁNAK őrzője "is" - kis, v nagy túlzással - a GAZDI gondnoksága alá kerülhetett a BIKACSÖKKEL kordában tartott gombnyomogatók jóvoltából!
.
Nesze neked, KUTYÁNNAK TESSÉK Sorossal, migráncsokkal félelemben tartott hiszékenyek tábora, a FEHÉRGALLÉROSOK tudják mi a dolguk Isten nevével takarózva!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.