A hazai árpa, meggy és bodza után ezentúl újabb magyar alapanyaggal gazdagodhat a Soproni sör íz világa.

Ez ugyanis az egyik célja annak az együttműködési megállapodásnak, amelyet kedden írtak alá – írja az agrarszektor.hu.

Magyar komló kerülhet a Heineken söreibe – a kormány már jóban van a Heinekkennel – videó

Nagy István agrárminiszter beszél, miután stratégia együttműködési megállapodást kötött a magyar komlótermesztés újjáélesztése érdekében a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Heineken Hungária Zrt. az Agrárminisztériumban 2018. május 22-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a magyar komlótermesztés újjáélesztése érdekében a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Heineken Hungária Zrt., a vállalat 30 millió forinttal támogatja a programot

- ismertette Nagy István agrárminiszter kedden sajtótájékoztatón Budapesten az MTI híre szerint.

A miniszter az aláírási ceremónián hangsúlyozta, hogy a kormány felelős a vidéken élőkért és számukra megélhetést szeretnének biztosítani.

Kiemelte:

hosszú távú cél, hogy mintegy 50 ezer ember átkerüljön a közmunkaprogramból az agráriumba.

Nagy István jelentős lépésnek tartja a megállapodást, hiszen az 1980-as években 500-550 hektáron termesztettek Magyarországon komlót, ami 2011-re öt hektárra csökkent.

A miniszter szerint a Heineken Hungária Zrt. jó nyomon járt, amikor felismerte, hogy ha az országban akar termelni és értékesíteni, akkor magyar alapanyagokat használ fel.

Kiválónak nevezte a magyar árpára vonatkozó együttműködést, amelynek köszönhetően a Soproni sör mostanra száz százalék magyar árpából készül – tette hozzá.

Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója elmondta, hogy a Heineken támogatásával megvalósuló komlóültetvény szorosan kapcsolódik a segélyszervezet Somogy megyei kastélyosdombói modellprogramjához.

A Barcsi kistérségben immár nyolc éve zajló nagyszabású szociális projekt hátrányos helyzetű családoknak kínál kiutat a szegénységből.

A támogatásnak köszönhetően a segélyszervezet egy hektáron kezdheti meg a komló termesztését, amelynek gondozásával és szüretelésével a háztartások munkalehetőséghez jutnak – tette hozzá.

Magyar komló kerülhet a Heineken söreibe – a kormány már jóban van a Heinekkennel – videó

José Matthijsse, a Heineken Hungária Zrt. vezérigazgatója átadja Nagy István agrárminiszternek a magyar komlótermesztés újjáélesztése érdekében aláírt dokumentumot az Agrárminisztériumban 2018. május 22-én. A dokumentumot José Matthijsse és Lehel László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója látta el kézjegyével. MTI Fotó: Bruzák Noémi

José Matthijsse, a Heineken Hungária Zrt. vezérigazgatója közölte, hogy a Heinekennél kiemelt ügyként kezelik a magyar beszállítókat és arra törekednek, hogy söreiket főleg helyi alapanyagokból készítsék és hozzájáruljanak a helyi gazdaságok fejlődéséhez.

Utóbbiaknak a program tervezhető jövőt jelent, míg a vállalat olyan hazai komlóhoz jut, amely őrzi a magyar termőföld értékeit.

Kitért arra is, hogy 2017-től a Soproni sört 100 százalék magyar árpából főzik, ezzel támogatva több mint 100 magyar gazdát. Idén pedig a Soproni radlerekhez használt meggy és bodza is magyar.

Az eseményen kiadott sajtóközlemény szerint

a cég vállalja, hogy a megtermelt komlót piaci áron felvásárolja, ezzel biztosítva a fenntartható működés és hátrányos helyzetű családok biztos megélhetését. Az első palántákat várhatóan ősszel ültetik Kastélyosdombón.

Most már dicséri a Heinekent a magyar kormány

A most elinduló program fordulatot jelent a Heineken és a magyar kormány kapcsolatában, tavaly ugyanis az akkor még a Miniszterelnökséget vezető Lázár János arról beszélt, hogy az egész sörpiacot újra kellene szabályozni a Heineken és a Csíki Sör vitája miatt, majd még tavaly szeptemberben is arról volt szó, hogy átviszik a parlamenten a "lex Heinekent", amely megtiltaná az önkényuralmi jelképek (így a Heineken logójában látható vörös csillag) kereskedelmi célú hasznosítását Magyarországon

- írja a HVG.

Semjén Zsolt és Lázár János konkrétan olyan törvényjavaslatot nyújtottak be, ami betiltotta volna a Heineken sör jelképét, a vörös csillagot.

A lap hozzáteszi:

Menczer Erzsébet fideszes képviselő a bíróságon meg is támadta a vörös csillagot, a Győri Törvényszék azonban első fokon elutasította a keresetét.

Forrás: MTI, agrarszektor.hu, HVG, Index, HírTV

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Edmond Dantes
Fidesz szakértők megállapították,hogy az a csillag valójában nem vörös,hanem a vörös belű narancsnak a színe.Továbbá Mészáros komlóföldeket is vásárolt.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tudode
Vajon .. á l d á s á t .. adta a KÖZJOGILAG ÉRVÉNYTELEN "mindenre ható" erre a projektre, SZEMBE MENVE önmagával, azzal, amikor HÓNAPOKIG kisded játékukról való ELTERELÉS CÉLJÁBÓL tekergették, kóstolgatták, hogy a Heinekken sör MINŐSÉGÉT nem zavarja-e a VÖRÖSCSILLAG, azzal együttvéve, hogy napvilágra került a 30 éve .. T A B U .. hír, amely VILÁGHÁLÓ megörökítésében "is",megtekinthető hogy
.
propeller.hu/itthon/3340537-orban-viktor-kover-laszlo-volt-kommunista-ugynokok
.
A puding PRÓBÁJA az EVÉS/IVÁS, illetve az, hogy akik MEGAJÁNDÉKOZTÁK a mindenhatót voksukkal, utolsó fillérjükből .. P É N Z T Á R C Á T .. vásároltak, Bözsi nénivel együttvéve abban a .. r e m é n y b e n, hogy a NEMZET VIK-TORA rak bele egy kis farhátra valót, a MAGUKÉVÁ TETT ALKOTMÁNYOS KÖLTSÉGÜNKBŐL!
papa.49
@nezelodo: A csiklóhúgyban érdekelt ...
kisrigó
Ez megint egy "pávatánc!" Úgy táncolnak, ahogy az érdekük kívánja, ha kell, simán szembemennek saját magukkal! Csak vicceltek, nem jutott el a tudatukig a Heineken csillag színe! Lézer jani visszaadod a "harcért" kapott lóvét?! Ámde, én is csak vicceltem! Nincs is annyi páva, hogy táncoljon, majd jönnek a pulykák meg a patkányok!
papa.49
@kisrigó: Azért ne feledjük azokat se akiknek ez a szarjankó kiütötte a kenyeret a kezéből, és ne feledjük a várost se ahová fizette az iparűzési adót a sörgyár, nem is keveset !!!
Ezeket kéne a lézeresszarjankónak kártalanítani !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.