Megengedhetetlen nem beszélni a migráció biztonsági vonatkozásiról azok után, hogy Európában az elmúlt három évben 29 terrorcselekményt követtek el migrációs hátterű emberek – jelentette ki Szijjártó Péter Brüsszelben kedden, az európai uniós tagállamok külügyminisztereinek, továbbá kereskedelmi és fejlesztési ügyekkel foglalkozó képviselőinek ülését követően.

Szijjártó: megengedhetetlen nem beszélni a migráció biztonsági vonatkozásiról

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozik a magyar sajtó brüsszeli képviselőinek 2018. május 22-én. Szijjártó Péter a Külügyek Tanácsa kereskedelmi formációjú ülésén (FAC / TRADE) és a Külügyek Tanácsa fejlesztési formációjú ülésén (FAC / DEVELOPMENT) veszt részt a belga fővárosban. MTI Fotó: KKM / Szabó Árpád

A külgazdasági és külügyminiszter magyar újságíróknak adott nyilatkozatában azt mondta, hogy a húsz évvel ezelőtt megkötött és újratárgyalni tervezett cotonou-i megállapodás szövege olyan migrációs fejezetet tartalmaz, amely teljes egészében elfogadhatatlan Magyarország számára, ugyanis az Európai Unió egy újabb nemzetközi szerződésben akarja legitimálni a migrációt támogató politikáját.

Magyarország akkor tud felhatalmazást adni az új tárgyalások megkezdéséhez az Európai Bizottság által előterjesztett irányelvek mentén, ha az érintett fejezet a migrációval mint biztonsági kihívással foglalkozik

- szögezte le Szijjártó Péter.

Mint közölte:

a szövegben az az uniós álláspont jelenik meg, hogy a bevándorlás jó, azt menedzselni és ösztönözni kell, ezért első számú prioritásnak kell tartani, mert hozzájárul a világ fejlődéséhez.

Magyarország ezzel nem ért egyet, ahogy azzal a korábban megfogalmazott állásponttal sem, amely szerint az európai és az afrikai érdekek rendkívüli módon összefonódnak a bevándorlás tekintetében.

Kijelentette:

nemzeti kompetenciába kell utalni azt, hogy a migrációt minden tagállam saját gazdaságpolitikai, társadalompolitikai kihívásaira adott válaszként azonosítja-e, vagy sem.

Magyarország nem gondolja, hogy munkaerőpiaci vagy demográfiai kihívásaira a migráció lenne a helyes válasz. Nem szabad ezt nemzetközi vagy európai uniós kötelezettséggé tenni – emelte ki.

Szijjártó Péter a külügyi és kereskedelmi tanács ülésén elért eredményekkel kapcsolatban kijelentette, Magyarországnak alapvető érdeke, hogy a világszinten jelentkező kereskedelmi viták semmilyen módon ne torkolljanak kereskedelmi háborúba, hanem minél hamarabb megegyezésekkel záródjanak le.

Elmondta, hogy Magyarország exportjának és GDP-jének aránya a 90 százalékot közelíti, tavaly 100 milliárd euró fölé emelkedett a magyar export, valamint az egy főre jutó külföldi tőke mennyisége meghaladja a 8500 eurót. Ezért Magyarország számára rendkívüli jelentősége van azoknak a kereskedelmi feszültségeknek, amelyek az elmúlt időszakban a világkereskedelem nagy szereplői között kialakultak. Minden olyan intézkedés, amely akadályt jelent a globális szabad kereskedelem útjában, az Magyarország számára előnytelen – húzta alá a miniszter.

Kijelentette:

Magyarország úgy véli, hogy az Európai Uniónak minél több szabadkereskedelmi megállapodást kell kötnie.

Ezért pozitív lépésnek nevezte, hogy a külügyi és kereskedelmi tanács megadta a felhatalmazást arra, hogy az Európai Bizottság szabadkereskedelmi tárgyalásokat kezdjen Ausztráliával és Új-Zélanddal. Magyarország számára ez azért fontos, mert az említett két országba több mint 500 millió eurós exportja van évente, amelynek mintegy felét a járműipar teszi ki – emelte ki.

Magyarország elvárja az uniós bizottságtól, hogy a mezőgazdasági érzékenységeket is kiemelten kezelje a tárgyalások során

- hangsúlyozta.

A miniszter a magyar mezőgazdaság és az autóipar szempontjából jó hírnek nevezte továbbá, hogy a tanács megadta az engedélyt arra, hogy az uniós bizottság aláírja Japánnal és Szingapúrral a szabadkereskedelemre vonatkozó megállapodást.

Mint mondta, az egyezmény értelmében megszűnik a borokra kivetett vám, radikálisan csökken a marhahús vámja, valamint a sertésexport tekintetében is kedvezőbb helyzet áll elő.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a szabadkereskedelmi tárgyalások sebességét gyorsítani kell, hogy a kölcsönösen előnyös szerződések minél hamarabb hatályba léphessenek.

Forrás: MTI

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nevemnick
,,Magyarország akkor tud felhatalmazást adni az új tárgyalások megkezdéséhez..."
,,Magyarország úgy véli..."
,,Magyarország elvárja..."

Be ne sz.rjak.
Ki a f...nak gondolja magát ez a szolga? Magyarországnak?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
cikicakk55
@papa.49: Azt azért nem meri megcsinálni,hogy be sem megy,de azt eltudom képzelni,hogy hallgatott mint sz... a fűben.Természetesen a kinn várakozó lakájmédiának beadva,hogy mennyire bátran kiállt az országért és a Magyar emberekért. Tényleg kár,hogy nem csináltak még egy statisztikát( legalább is a Magyar média még nem jelentette meg),arról,hogy a 29 terrorcselekményből mennyinek volt valamilyen köze a letelepedési kötvények tulajdonosainak azokhoz a robbantásokhoz? Ez a hülye nem veszi észre,hogy maga alatt vágja a fát. Amerika már észre vette,hogy Magyarország felől 700 ember hamis útlevéllel akart bejutni.Egyik sem született Magyar állampolgár volt. Lehet,hogy hamarosan az is kiderül,hogy az összes terrorcselekmény kiagyalója,megszervezője,esetleg még az elkövetője is Magyar kötvényes volt.Azokat viszont nem a Magyar emberek felhatalmazásával engedték be.Állandóan a Magyar emberek felhatalmazásáról dumálnak,hogy őket a nép 2/3 része bízta meg,hogy képviseljék az országot. Elég sok újságot olvasok a neten,de nekem nem jön le,hogy olyan sokan lennének a Fideszes agy mosottak.
papa.49
@cikicakk55: Igazad van, nincsenek olyan sokan mint hirdetik magukat, csak a külhoni szavazatokkal tudtak most is nyerni !!!
Az meg biztos nem a két, három gyerekkel menekülő a terrorista, mert az lefizeti a 300 ezer eurót, és nyugodtan grasszál Európában !!!
Bebizonyosodott az is akik a párizsi robbantás sorozatot kiagyalták rajtunk keresztül jöttek be, és valamiért nem itt dekkoltak, hanem utaztak tovább Németországba, Belgiumba, Franciaországba !!!
Az Európát az utóbbi időben sújtó terrorhullám szervezői itt grasszáltak nálunk, és hozzáteszem nagyon sok pénzt szereztek olyanok az utaztatásukkal, akik a legjobban ugatnak a médiában a migráció ellen !!!
Az hogy Amerika kitiltja a csutigörényt, és népizenekarát annak csak örülni tudok, viszont nehogy azok igyák meg a levét ennek akik nem tehetnek semmiről !!!
Qqberci
Szíjrágó, megengedhetetlen nem beszélni arról, hogy mekkora s*ggfej vagy!
papa.49
@cikicakk55: Tudod miért írtam, hogy bent se volt az ülésen, mert ha bent lett volna már a mti. itt tobzódna a képekkel, de nincs kép ezért gondolom hogy csak az előtérben nyilatkozhatott a szopottszar !!!
kereső
Az a baj,hogy már a cikk cime is minimum "csúsztatás"-azaz fideszes félrevezetés.Volt-e,van-e ma felelős európai politikus,aki nem beszél biztonsági kérdésekről a migráció kapcsán?Nem hinném.
Jozefina
Kitűnő cikk jelennt meg: "Két kutató elemezte a magyar kormány válaszát a LIBE-jelentésre: „Csúsztatások, tudatos mellébeszélés, hazugságok” címmel.
Mindenkinek ajánlom elolvasásra!!!
444.hu/2018/05/23/ket-kutato-elemezte-a-magyar-kormany-valaszat-a-libe-jelentesre-csusztatasok-tudatos-mellebeszeles-hazugsagok

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.