Az alapszabály nem teszi lehetővé platform létrehozását a Jobbikban, a párt elnöksége csütörtökön foglalkozik Toroczkai László kezdeményezésével – közölte az ellenzéki párt szóvivője kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Jakab Péter arra reagált, hogy Ásotthalom jobbikos polgármestere bejelentette, Mi magunk néven platformot alapítana a Jobbikon belül, hogy társaival a pártot "visszatereljék az alapító okiratban lefektetett szellemiséghez".

Nem enged a Jobbik Toroczkainak – az alapszabály nem teszi lehetővé platform létrehozását

Toroczkai László sajtótájékoztatót tart a Jobbik XI. kerületi irodája előtt 2018. május 22-én. Ásotthalom jobbikos polgármestere bejelentette, hogy Mi magunk néven a párton belüli platform létrehozását indítványozzák. Mögötte Dócs Dávid, Cserháthaláp polgármestere, Szél Csaba, Nagytőke polgármestere és Ferenczi Gábor, Devecser polgármestere. MTI Fotó: Illyés Tibor

Jakab Péter szóvivő kijelentette:

a platformnak nincs létjogosultsága, mert az alapszabály nem teszi lehetővé a létrehozását, és emellett a Jobbik ragaszkodik a 2003-as alapító-okirathoz, miszerint a párt a nemzet egészét képviseli.

"Párton belül létrehozni egy másik pártot, az a párt ellen hat" – fogalmazott.

Hozzátette:

tudják, hogy a Fideszen belül vannak törekvések arra, hogy pártszakadás legyen a Jobbikban, hogy a Jobbik előbb-utóbb a kereszténydemokraták, az MDF vagy éppen a kisgazdák sorsára jutva a Fidesz egyik platformja legyen, de "ezt az örömet nem szerzik meg nekik".

Jakab Péter közölte, lehetnek viták a pártban, hiszen egy demokratikus közösségben a vita a fejlődés motorja.

Ha ezeket a vitákat a párt lefolytatta, akkor mindenkinek tudomásul kell vennie a legfőbb döntéshozatali szerv, a kongresszus döntését – mondta.

Hozzátette:

kongresszus szerint tovább kell járni azt az utat, amelynek eredményeként a Jobbik egy szociálisan érzékeny nemzeti néppártként a magyar társadalom legszélesebb rétegeit kívánja képviselni, függetlenül attól, ki bal- és ki jobboldali.

Hangsúlyozta:

a Jobbik jövőjét nem egyes személyek írják, nem Toroczkai László írja, nem Sneider Tamás, de még nem is Vona Gábor, hanem a Jobbik kongresszusa, vagyis maga a tagság

Jakab Péter kijelentette:

a Jobbik továbbra is Magyarország legerősebb ellenzéki pártja, a maga 1,3 millió szavazójával az egyetlen valós ellenzéki alternatíva és az is fog maradni.

Elmondta, a Jobbik már most arra készül, hogy a 2019-es önkormányzati választáson a lehető legnagyobb sikert érjék el és minden létező településen gátat szabjanak az Orbán-rendszernek és "felszabadítsuk a magyar falvakat, a magyar városokat".

Kérdésekre válaszolva a szóvivő azt mondta, a csütörtöki elnökségi ülésen értékelik a helyzetet.

Arra a felvetésre, hogy kizárás is lehet-e a platformalapítás következménye, Jakab Péter azt mondta, akár még ez is előfordulhat, ha valaki szembemegy az alapszabállyal vagy a párt elnökségének akaratával, illetve a kongresszus döntésével, de ezt az elnökség dönti el.

Emlékeztetett arra, hogy az MSZP-ben vannak platformok, de szerinte ott sem működnek. Úgy folytatta: nem kívánják az MSZP útját járni, a Jobbik azt az utat akarja járni, amely arról szól, egységesen állnak ki a nemzeti-néppárti politika mellett.

Egy kérdésre Jakab Péter közölte, nem mondja, hogy Toroczkai László a Fidesz embere, de az szinte biztos, hogy a Fidesz megpróbálja őt használni.

Nem tartanak attól, hogy pártszakadás lesz

Lehetséges "lemorzsolódás", hiszen az elmúlt években is voltak olyanok, akik távoztak a pártból

- tette hozzá.

Azt mondta, nem hiszi, hogy a Jobbik politikusaiból új párt jönne létre, vagy ha mégis, akkor az gyorsan el is tűnhet a politika süllyesztőjében, mint a Magyar Hajnal vagy a Magyar Főnix Mozgalom.

Jakab Péter azon véleményének is hangot adott, hogy a Jobbik azért nem tud visszatérni az eredeti irányához, mert nem is tért el attól. Kifejtette: már a 2003-as nyilatkozat deklarálta a néppártosodást, ez teljesedik most ki.

Arra a kérdésre, hogy Vona Gábor volt pártelnökkel konzultáltak-e az ügyben, az országgyűlési képviselő azt mondta, a Jobbik új elnöksége felállt, annak tagjai egymással konzultálnak a fontos kérdésekről.

Kitért arra, hogy Szente Béla, Monorierdő és Baumgartner László, Bánokszentgyörgy jobbikos polgármestere jelezte, visszaéltek nevükkel, nem vesznek részt a platformban. Hozzátette: Jámbor Márk, a párt egyik regionális igazgatója is jelezte, hogy ő sem adja nevét ehhez a platformhoz.

Forrás: MTI

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Jobbikosok jó lesz a vigyáztok megérkezett hozzátok is a fütyisz trójai falova, csak ezt nem fodoros gábornak hívják !!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
Jobbikosok jó lesz a vigyáztok megérkezett hozzátok is a fütyisz trójai falova, csak ezt nem fodoros gábornak hívják !!!
Gauntlet
addig gerjesztik a jobbikos belharc elképzelését, míg tényleg az nem lesz.
CsipkeRózsa
A plattform működése a párton belül biztos szakadáshoz vezetne. Toroczkai próbálkozik, legfeljebb kizáratja magát, ill. követőit.
Pálinkás Pál
@CsipkeRózsa: Már amúgy is szét van esve a Jobbik...és igazándiból szerintem nagyon kevesen tudnak azonosulni teljesen a politikájával,ki ezért,ki azért...és ez a legrövidebb út a sűllyesztő felé!!!
justhpeter
A teljes magyar ellenzék szalad a süllyesztő felé. Csak a sebesség a kérdéses, az irány nem. Pedig egy komoly ellenzéki pártra szükség lenne, s az sem lenne baj, ha kezdetben radikális lenne.
cikicakk55
Soha nem voltam túlzottan oda a jobbikért,mint ahogy egyik pártért sem. Nekem valamiért Vona még mint kifejezetten rasszista,cigány,zsidógyűlölő felfogása maradt meg az emlékezetembe. Utána már csak azt vettem észre,hogy egyre jobban húz középre. Már nem gyűlölködik,hanem pont,hogy minden embert egyenlőnek tekint. Ez mind nagyon szép és jó is lenne,csak nehéz azok után elhinni,amit annak idején még a Betyársereg képében tettek. Ettől függetlenül a Jobbikot Vona nélkül elképzelni szinte lehetetlen. Jobbik = Vona. Lehet bár ki a párt vezetője,akkor is az emberek emlékezetében ez a párt nem a jelenlegi Vezetőjével igazán a Jobbik. Még Toroczkayt is könnyebb elképzelni vezetőnek,mint azt aki most lett.Schneider Tamásról nem ugrik be automatikusan,hogy melyik párthoz kötődik. Részemről Torocszkai azért szimpatikusabb,mert nagyon kiállt Ásotthalomért 2015-ben,mikor szinte letarolták a migránsok azt a kis helységet. Ettől még persze lehet a Fidesz embere is. Nem Ő lenne az első polgármester akiből politikai prostit csinál a Fidesz.
jancsipapa
@papa.49: Persze már előbb megérkezett . Így lett a 2014-es 20% -ból az idén 13 % . És nagy hangon fújják ,hogy minden rendben van ...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.