Péntektől alkalmazandó az Európai Unió általános adatvédelmi rendelete (General Data Protection Regulation), ezzel egységessé válik az adatvédelmi szabályozás az Európai Unió egész területén.

Pénteken lép életbe az Európai Unió általános adatvédelmi rendelete

Az Európai Unió még 2016-ban fogadta el az általános adatvédelmi rendeletet, de a szabályozás csak 2018. május 25-től alkalmazandó. A rendelet felülírja a nemzeti jogszabályokat és közvetlenül alkalmazandó, ezért a helyi szabályokat az új előírásoknak megfelelően módosítani kellett.

A szabályozás kiterjed minden olyan hatóságra, gazdasági társaságra és szervezetre, amely az EU-ban tartózkodók személyes adatait kezeli vagy feldolgozza.

Az új uniós szabályozás jelentősen kibővíti a személyes adatok körét, és minden olyan azonosított vagy beazonosítható emberre vonatkozó adatot ilyennek tekint, amely az illető privát, szakmai vagy közösségi, társadalmi tevékenységére vonatkozik. Azaz személyes adat többek között a név, a születési és egészségügyi adat, a bankszámlaszám, a jövedelem, a helymeghatározó adat (GPS), az e-mail-cím, a vállalati és magántelefonszám, a levelezési cím, de akár egy IP-cím is.

Az új rendelet megerősíti a személyes adatok törlésének jogát: ha valaki már nem szeretné, hogy adatait a továbbiakban feldolgozzák, és az adott szervezetnek nincs alapos indoka azok tárolására, akkor a szervezetnek törölnie kell a kérdéses adatokat a rendszeréből. Az állampolgárokat megilleti az adatok hordozhatóságának joga is, azaz jogukban áll adataikról másolatot kérni egy adott szolgáltatótól és azt egy másik szolgáltatónak továbbítani.

A szervezetek kötelesek a lehető legvilágosabb, legérthetőbb tájékoztatást adni a személyes adatok felhasználásának módjáról és amennyiben egy szervezet hanyagul kezeli az ügyfelek adatait, neki kell bizonyítania, hogy az általa kezelt és feldolgozott adatokat a becsült kockázatokkal arányosan védte.

Azoknak az intézményeknek, amelyek nagy tömegben, automatizált módon kezelnek személyes adatokat – például a bankok, biztosítók, egészségügyi szolgáltató intézmények, informatikai szolgáltatók –, és azoknak, amelyek különlegesen érzékeny személyes adatokat – politikai nézet, szakszervezeti tagság, szexuális irányultság – kezelnek, adatvédelmi felelőst kell kinevezniük. Ő személyében felelős a megfelelő adatvédelmi rendszer működtetéséért és az adatok védelméért. A kisebb szervezeteknek nem kötelező ugyan adatvédelmi felelőst kinevezniük, az adatok kockázatokkal arányos védelméért ők is felelősek.

A rendelet egyetlen páneurópai adatvédelmi jogszabályt teremt, így a vállalkozásoknak a 28 tagállam nemzeti jogszabályai helyett csak egyet kell szemmel tartaniuk. Az új szabály tisztességes versenyt teremt, mivel az unión kívüli vállalkozásoknak ugyanazokat a szabályokat kell alkalmaznia, mint az uniós vállalkozásoknak, amikor árukat vagy szolgáltatásokat kínálnak az EU-ban.

A GDPR átfogó bejelentési kötelezettséget vezet be, így minden incidenst – például hackertámadást vagy egy személyes adatokat tároló laptop elvesztését – 72 órán belül jelenteni kell az adatvédelmi hatóságnak.

A rendelet előírásainak megszegése esetén a kiszabható bírság akár a 20 millió eurót vagy a cégcsoport teljes, globális forgalmának 4 százalékát is elérheti.

Itthon - 2019. March 26., 14:26
Ezt válaszolta Orbán a szakszervezeteknek
Itthon - 2019. March 26., 14:37
12 milliós autót kapott Handó Tünde

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

mackoka46
Na most egy diktatúrában, ahol törvénytelen tömeges megfigyelés zajlik, és ki be járnak a kompjúterektől a tv-n át a telefonokig és onnan adatokat lopnak, megváltoztatnak, vagy elhelyeznek egyszerűen sírok és nevetek egyszerre a rendelettől.
Előbb a jogállamot építsék vissza elfogadható szintre.
emerencia
Sok munkáltatónál lazán kezelik az ember személyes adatait. (Nekem pl. a hozzájárulásom nélkül, kérésem ellenére éveken át kötelezően látható volt a nyilvános térben a személyes adatom.) Most nagy a felbuzdulás de nem hiszem, hogy ez ránk, az EU egyik legszegényebb régiójában élő EU-polgárokra a gyakorlatban is érvényesül majd egy idő múlva. Az eddigi gyakorlattól eltérően legfeljebb csak annyi lesz a különbség, hogy majd valamilyen nyomásgyakorlással rákényszerítik a kiszolgáltatott munkavállalót, hogy írja alá a beleegyezést, ha nem akar az utcára kerülni vagy a cselédtörvény értelmében valamilyen hátrányt elszenvedni.
mackoka46
Na most egy diktatúrában, ahol törvénytelen tömeges megfigyelés zajlik, és ki be járnak a kompjúterektől a tv-n át a telefonokig és onnan adatokat lopnak, megváltoztatnak, vagy elhelyeznek egyszerűen sírok és nevetek egyszerre a rendelettől.
Előbb a jogállamot építsék vissza elfogadható szintre.
Pegero
Hiába az adatvédelmi rendelet (GDPR), Isten szeme mindent lát!
csak úgy....
@Pegero: ...és? az óta nem maszturbálsz ? ;)
Pegero
@csak úgy...: 23:05
Normális nemi élet mellett nincs szükségem maszturbálásra!
Én barom így gondolom!
Te, hogy gondolod?!
emerencia
" A rendelet felülírja a nemzeti jogszabályokat és közvetlenül alkalmazandó, ezért a helyi szabályokat az új előírásoknak megfelelően módosítani kellett."

Méltányolom, hogy az EU végre valamiben egységet próbál kovácsolni a tagállamok között. Kérdés, hogy ez a rendelet mennyiben fogja jobb irányba terelni az életünket? Úgy vélem, hogy itt az unió szegényebb határvidékén semmivel. (Bár ne lenne igazam!)

Ezen kellene változtatni az élet számtalan területén. Pl. szociális minimum bevezetése, egységes munkatörvény stb. Már az is sokat jelentene sokunk sorsában, ha minden tagországban ugyanazt jelentené pl. a nyugdíjkorhatár fogalma.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Szórakozás - 2019. March 26., 13:15
Nem zavarja a kor – a világsztár megint babát vár
Nagyvilág - 2019. March 26., 12:44
Ezekből már senki nem csinál rántottát
Szórakozás - 2019. March 26., 12:25
Itt a névsor: ők szállnak fel az Ázsia Expresszre