Az elkövetkező parlamenti ciklusról beszélt Kövér László, aki szerint a Demokratikus Koalíció önálló frakciója színvonalcsökkenést hoz.

Nem változik az ülésezés rendje a Parlamentben

Nyugodt, kiegyensúlyozott törvényhozói munkára számít a következő parlamenti ciklusban Kövér László. Az Országgyűlés elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában csütörtök este arról is beszélt, hogy a parlamenti ülésezés rendje nem módosul, s bár a házszabályban lesznek kisebb változások, ezek technikai jellegűek. Szerinte azzal, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) Gyurcsány Ferenc vezetésével önálló frakciót alakíthatott, csökkenni fog a parlamenti viták színvonala.

Kövér László: a magyar demokrácia ünnepe lesz, ha a kormány a Várba költözik

Orbán Viktor és Kövér László az Országgyűlésben

Fotó, címlapi kép: MTI/Kovács Tamás

Az Országgyűlés elnöke a némileg átalakított kormánystruktúra miatt a parlament és kormány együttműködésében nem vár változást, ugyanakkor további javulást remél, mivel nyolc év tapasztalata van mögöttük.

Azt mondta: nyugodt, kiegyensúlyozott, higgadt, ilyen értelemben kicsit lassú törvényhozói munkára számít. Ha ez így lesz, több időt fordíthat a kormány saját parlamenti frakcióira is. Hozzátette: elvárja a parlamenti államtitkároktól, hogy intenzívebb kapcsolatot ápoljanak a kormánypárti képviselőkkel a félreértések, megoldatlan ügyek elkerüléséért.

Technikai jellegű változtatásokat akar

Kövér László kitért arra is: hivatali munkatársai már gyűjtik a problémás pontokat, amelyeknél a házszabályban módosításra van szükség, ezek a Ház működését teszik majd gördülékennyé. Reméli – mondta –, hogy meg tudják nyerni az ellenzéket is a változásokhoz, amelyek technikai jellegűek.

Új házszabályra nincs szükség, a frakcióknak nagy az autonómiájuk, beleértve a pénzügyi források felhasználását is.

A parlamenti alelnökökről szólva azt mondta: a jobbikos Sneider Tamás és a szocialista Hiller István hasonlóképpen gondolkodnak az Országgyűlés tekintélyéről mint ő. Felvetette, hogy informális beszélgetésre kéri fel őket a kormánypárti alelnökökkel együtt, arra, gondolják át, milyen magatartást tanúsítsanak, ha a képviselők egyike-másik átlépi a tiszteletlenség határait. Szerinte érdemes lenne megpróbálni közös zsinórmértéket meghatározni, ugyanakkor mindig a konkrét szituáció dönti el, mit kell tennie a levezető elnöknek.

Július 20-ig el akarják fogadni a jövő évi költségvetést

Az ülésezés rendje nem változik a következő ciklusban, a jövő évi költségvetés miatt azonban az elkövetkező időszakban minden héten ülésezik az Országgyűlés. Az őszi ülésszaktól pedig visszatérnek a megszokott ülésezési rendre – jelezte Kövér László.

Ha minden jól megy, július 20-ig el tudják fogadni a költségvetést, ha nem, akkor a következő héten – tette hozzá.

Kérdésre kitért arra is: a törvényalkotási bizottság szerepe olyan marad, mint amilyen volt.

Kövér szerint a cél: Magyarországot meg kell védeni

A házelnök arra számít, hogy a kormányfő inkább politizál majd, mint eddig, a kormánynak világos irányokat szab a stratégiával kapcsolatban, ebben erőteljesebben részt vesz majd, mint eddig. Ezt eddig az a rengeteg ügy, amely a miniszterelnököt leterhelte, nem tette számára lehetővé – mondta Kövér László.

Arról, mi lehet a cél a ciklus végére, azt mondta: Magyarországot meg kell védeni, a biztonságát fenn kell tartani, a családokat meg kell erősíteni. Nem a migrációban látják Magyarország népességének megújulási lehetőségét, hanem a családok támogatásában – közölte. Hangsúlyozta a népesedési helyzet javításának fontosságát, szerinte ezt nemhogy három, négy ciklus alatt is nehéz megoldani. Személyes ambíciójának nevezte, hogy 2022-ben elmondhassák a választóknak, mindent megtettek, amit meg lehetett ebben az ügyben.

Színvonal-csökkenést vár a DK önálló frakciója kapcsán

A Demokratikus Koalíció önálló frakciójának alakításáról azt mondta: Gyurcsány Ferenc és a DK "pódiumra lépésével" nem emelkedni fog a parlamenti viták színvonala, hanem tovább csökken, ami nem tölti el örömmel. Azzal is megelégedne, ha a következő négy év "nem lenne borzalmasabb", mint a hátuk mögött hagyott időszak – jelentette ki.

Mellár Tamás független és Bősz Anett liberális képviselő helycseréjéről a Párbeszéd frakciójában azt mondta: így automatikusan megmenekül a Párbeszéd-frakció, ezzel nincs teendője a házbizottságnak és a házelnöknek sem, csak regisztrálni kell, és bejelenteni a következő ülésen. Megjegyezte, Mellár Tamás függetlenként lépett fel, és azt mondta, nem csatlakozik egyetlen frakcióhoz sem. Most megmásította a saját szavát, "lelke rajta, a politikában vannak ilyen furcsaságok".

A magyar demokrácia ünnepe lesz, ha  kormány a Várba költözik

Kövér László a kormánynak a budai Várba költözésére vonatkozó kérdésre azt mondta, egyáltalán nem mindegy, hol van a kabinet székhelye, ennek szimbolikus jelentősége van. Az államhatalmi ágak elválasztásának elvéből az is következik, hogy a két hatalmi ág, bár együttműködik, de helyileg elválik egymástól.

A házelnök azt mondta: nagyon készül a költözésre, amely a magyar demokrácia nagy ünnepe lesz. Optimális elhelyezést kap az Országgyűlés teljes gépezete, a félemeleti és emeleti szinten visszaállítják a régi tereket, amelyeket a kommunista időkben felszabdalta – tette hozzá.

A leendő európai parlamenti képviselőjelölti listáról szólva azt mondta: nem lát indokot arra, hogy változtassanak azon, hogy külhoni magyar képviselők is felkerüljenek a kormánypártok listájára.

Arról, hogy az Országgyűlés épülete a 10. helyre került azon a nemzetközi listán, amely a látogatottság szempontjából vonzó épületeket gyűjtötte össze, azt mondta: tavaly több mint 640 ezer vendége volt a Parlamentnek, és ha minden jól megy, és még nő is a látogatók száma, "éjszakás műszakot kell majd elrendelni". Közlése szerint a növekedés a Magyarország és fővárosa iránti turisztikai érdeklődés bővülése mellett annak is köszönhető, hogy az elmúlt években "európai minőségű rendet" teremtettek a Kossuth téren és a Parlamentet belül.

(MTI)

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Clavigo
Ettől a kövér nevű furunkulustól állandó hányhatnékom van.
balos
Akkor az állam forma Maffia FideSSes Királyság lesz!Onnan magasabbról szarhatnak a népre!
Nessy
Mi köze a demokráciának, a kormány és Orbán urizálásához? Szerintem demokrácia sem a parlamentben, sem a várban nem lesz található. Az már elveszett valahol!
A parlamenti viták szinvonala eddig is a bányabéka alatt volt, ezen már nehéz lesz tovább rontani! Amikor a kormányfőnek kérdést tettek fel, akkor kellemes karácsonyt kivánt! Nesze neked értelmes vita, hozzászólás. A képviselők meg zömében nincsenek is bent, amikor elhangzik egy - egy interpelláció, kérdés, felszólalás. Kövér megrázza a csengót, Pavlovi reflex, mindenki a helyére űl, és a frakcióvezető által mondott gombot megnyomja! Ezért kár ennyi pénzt kidobni! Elég lenne csak frakciónként egy képviselő! A többit elzavarni dolgozni! Ugyis mindig a munka dicséretét zengik!
Equus1
a demokrácia ünnepe az lesz, amikor a jelenlegi kormány és strómanjai a szegedi Csillagban üléseznek 20 évig nonstop...
nevemnick
Mi abban a demokrácia, csutak, ha ti felköltöztök a várba?

Semmi, csak Horthy és bandájának újkori másolatai lesztek...
Remélem a történelem megismétli önmagát.
Nessy
@nevemnick: Elő lehet szedni a naftalinból a díszmagyart. Igaz egyik másik úrnak csak azért lenne, mert jókor lopott egyet. Diszkardokat már rendeltek!
Vizuális típus lévén, elképzelem Orbánt díszmagyarban, karddal az oldalán!
nevemnick
@Nessy: mással tudom elképzelni, de nem az oldalán.
csak úgy....
A magyar demokrácia ünnepe lesz, ha kormány a Várba költözik!?
ebben igazad lehet laca,-ti a várba és közben napota sokan az utcára lesznek költöztetve...
valami nagyon elbaxott képetek lehet a demokráciáról!
rohács1926
A magyar demokrácia ünnepe az lett volna, ha azt a rengeteg pénzt, amit követve és közvetlenül a költözésre költöttetek, azt közjóra fordítottátok volna.
Ez nem a demokrácia ünnepe, hanem egy megalomániás beteg hóbortjának beteljesülése.
karma1
Na, koverlaca mara mar ne igyon tobb tablettas kannast, mert ilyen hulye kepek alakulnak ki a gyopos paraszt fejibe: osszehozni a Kiralyi Varat a demokraciaval - ehhez sulyos te'vkepeket kell latni az agyaban, abban az egybitesben...
Qqberci
Ezt még Rákosi sem tette meg, mondván, a Várban az elnyomók tanyáztak...
kisrigó
Színvonal?! Ugyan már! Azt már rég kitiltottad az ülésteremből, mert zavarta a köreidet! A "ne pofázz kisanyám-ot" már nehéz lenne alulmúlni! Vagy már szeretnéd kipróbálni az "elfogó hálót vagy a füstbombát?" Lehet, hogy megülte a gyomrodat pl. a kitiltott Tordai Bence?! Biztos vagyok benne, hogy "számíthat " rád, meg a színvonaladra! Ilyen élősködők szívják a vérünket, meg még milliárdokért épül neki palota, csak úgy a demokrácia nevében! Sajnos, nem zavar a hajléktalan gyerekek sírása, de nehogy egyszer "megköszönjék" nektek!
Gauntlet
Inkább a temetése! Amihez 2,8 millió megvezetett magyar tapsikolt is.
Eladott Ország
Az lesz a demokrácia ünnepe, ha az ilyen szarháziak mint ti Laca , nem a várba hanem a börtönbe költöztök, mert oda valók vagytok!
tudode
Mi várható el EZEKTŐL?
.
-- a "falusi gyerek" felgyütt Pöstre a sárral tapasztott gyermekszobájából, ha egyáltalán volt neki, aztán
.
-- 1993-ban már a 62 millióért budai házat vett 30 ezer Ft képviselői tiszteletdíjból, ki tudja milyen "ügyeskedéssel", lakásügyi előadó volt, aztán mégsem,
.
Íme:
.
----- FÉSZEKRAKÁS ORBÁN MÓDRA
www.hocipo.hu/content/view/128_feszekrakas_orban_modra
.
Miután HADICSELEKKEL bevette az országot, MUNKASZOBA .. O r b á n .. módra, azzal a billoggal, hogy
.
propeller.hu/itthon/3340537-orban-viktor-kover-laszlo-volt-kommunista-ugynokok
.
Nincs .. h a t á r a .. az URI MURINAK! Előfordulhat, hogy a következő cél: a .. H O L D.. elfoglalása!
Commenter
Ennek a szutyoknak minden ótvar kijelentése bicskanyitogató. Hát tényleg beköltöznek a várba ezek a maguk kreálta kiskirályok és gazdáik. Jelenleg, köteles laca ha nem vetted volna észre nincs demokrácia, így nincs mit ünnepelni a Vár elfoglalása okán.
A magyar demokrácia számára az lesz az ünnep ha végre elbuktok és eltakarodtok a vérbe.
Yeromos
A Magyar demokrácia ünnepe az lenne ha a várbörtönbe költöznél a tettestársaiddal együtt.
Hellcat
Ironikus, hogy a várba költözés..ahol általában uralkodók laknak a már nem létező demokrácia ünnepe lesz.
simmering73
Nyílvánítsák azt a napot a Magyar Diktatúra Napjának.
Eladott Ország
Talán itt lenne az ideje, hogy Kövér László vétójogot kapjon a neki nem tetsző állampolgárok döntéseivel szemben és akkor nem fordulhatna elő az a vérlázító helyzet, hogy számára elfogadhatatlan illetők is bemehetnek az ország házába, amit pedig ő lényegében a sajátjának érez. Ezt a viharvert, bátor országot kivétel nélkül mindenki támadja. Érdekes, hogy ez azóta van így, mióta Orbán Viktor meghozta nekünk a békét, biztonságot és jólétet. Azelőtt a kormány döntéseit kritizálták, azóta az országot támadják. Fura egy helyzet. Itt is visszaköszön az a fideszes remény, amit jó ideje kivétel nélkül minden megszólaló igyekszik belesulykolni a hívek fejébe: az orbáni illiberalizmus a normalitás, de hamarosan erre rájön az egész európai közösség és mindenki beáll Orbán Viktor mögé, hogy az vezesse őket. Hogy hová, az nem teljesen világos, de feltételezem, hogy harcba. Csatába, háborúba. Az alkotmányos költségeket pedig majd elteszik az arra jogosultak, de mégis más lenne ezt európai nagyságrendben művelni, mert Magyarország kis ország és hamarosan nem marad semmi, amit a keresztényi, valamint polgári jólétben dőzsölő polgároktól még el lehetne venni.
Eladott Ország
1.bp.blogspot.com/-bglXNiK9E2M/VjShkJCLdZI/AAAAAAAALAE/T_BV6fhcfWc/s320/orban%2Blovag.jpg Bár csak parasztként - fent vagyunk az amerikai – orosz sakktáblán. Hogy aztán mikor lépnek durvábbat az amerikaiak, az a jövő titka, de a hepciáskodás nem fog jóra vezetni.
Lehet, kiderül, hogy Orbán atombomba előállítására törekszik, erre a célra kell neki Paks 2. – a Makovecz kazánház már készül a szükséges energia előállítására, míg Anikó asszony centrifugájában lassan elkezdik dúsítani az uránt, jelenleg az üzemi próbák folynak Viktor gatyájának felhasználásával. Az csak a félelmem, hogy mire az amerikaiak ideérnek, itt is sivatag lesz, mi meg ott ülünk majd a számum közepén a sátorban, Godotra várva.
Utóbbi arról volt nevezetes, hogy sosem érkezett meg…
magyarbakancs
"Kövér László: a magyar demokrácia ünnepe lesz, ha a kormány a Várba költözik"

Ez megfoghatatlan hülye ,idióta beszédtől amit nyomnak mint erős,független Magyarország,meg demokrácia okádni kell.
Mitől demokratikus mitől lesz ünnep ha a várba költözik a kormány?
Lenéz Dakota Viktori népére?
Koronázás a Duna jegén mikkor lesz?
tulipan
Tévedés! Ez A MAI Magyarország legnagyobb gyalázata lesz!!!
advocat
Miért is? Jobb a vár, mint a kormányzati negyed? És majd az idegenforgalom elvész? Ki megy majd az agyonőrzött helyre? És minden marad szanaszét.Mert azért egy kormányépület nem a levéltár, és hasonlók. És akkor hol lehet parkolni, nézelődni, stb.
Eladott Ország
@troll5: majus 24., 21:24; A csúti kancigány bal alsó ötös fogát koronázzák meg. Az lesz a király, egy bal egyenessel együtt.
csipetke
Kérdem szeretettel,ha orbán a várba költözik,ezzel egyidőben visszatér Magyarországra a demokrácia?Kövér is szokott oltárinagy baromságokat mondani,néha túltesz a főnökén is.Reméljük,hogy a Duna jege sose fog befagyni,mert a kis puhos képes lenne megkoronáztatni magát,amilyen megalomániás kis izéééé

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.