Átépítik az 1-es villamosvonal hosszabbítása miatt az Etele út / Fehérvári út csomópontot, ezért a hétvégétől nyár közepéig a dél-budai villamosok és pár buszjárat is máshogy fog közlekedni.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közleménye szerint "2018. május végén elkezdődik az Etele út és a Fehérvári út csomópontjának átépítése a jelenlegi vasúti infrastruktúra elbontásával, pálya-, felsővezeték- és közműépítési munkákkal" – mindez az 1-es villamos vonalának Etele térig tartó tervezett meghosszabbításának egy újabb munkafolyamata.

Megborul Dél-Buda villamosközlekedése a hétvégétől várhatóan nyár közepéig

Az 1-es villamosvonal meghosszabbításának munkálatai miatt kihelyezett forgalomterelő tábla a XI. kerületi Hengermalom út és a Fehérvári út kereszteződésében 2017. november 13-án

Fotó, címlapi kép: MTI/Balogh Zoltán

"A csomópontban kezdődő átépítési munkák miatt a kereszteződésben a dél-budai villamosjáratok nem tudnak áthaladni, ezért május 28-tól várhatóan július 6-ig az érintett 17-es, 41-es és 47-es villamos ugyan a teljes vonalán közlekedik, de az Etele út / Fehérvári út megállóhelyen mindkét irányból érkezőknek egy másik villamosra kell átszállni, az Etele úti gyalogátkelőhelyeken át vezető rövid sétával.

Az ideiglenes forgalmi rend kialakításának idején, a május 26-27-i hétvégén a Fehérvári úti villamosok helyett a Móricz Zsigmond körtér M és a Kalotaszeg utca között pótlóbusz viszi az utasokat. Az építési munkák miatt módosul a csomópont és környezetének közúti forgalmi rendje is: többek között a Hengermalom úti csomópontban lezárják a Fehérvári utat a városközpont felé haladók elől.

Közösségi közlekedési rend május 26-án és 27-én

2018. május 26-án (szombaton) és 27-én (vasárnap) a Fehérvári úton haladó villamosok helyett a Móricz Zsigmond körtér M és a Kalotaszeg utca között 17-es jelzéssel pótlóbusz közlekedik:

- a 17-es villamos megosztva, két szakaszon jár: a Bécsi út / Vörösvári út végállomástól a Móricz Zsigmond körtér M megállóig, a Savoya Park végállomástól pedig a Kalotaszeg utca megállóhelyig.

- A 41-es villamos rövidített útvonalon, a Kamaraerdei Ifjúsági Park és a Kalotaszeg utca,

- a 47-es villamos szintén rövidített útvonalon, a Városház tér és a Kalotaszeg utca között közlekedik.

- A 41-es villamos kimaradó, Bécsi út / Vörösvári út–Móricz Zsigmond körtér M közötti szakaszán a szokásosnál sűrűbben közlekedő 19-es villamossal, illetve a 17-es villamossal,

- míg a 47-es villamos kimaradó, Deák Ferenc tér M és Móricz Zsigmond körtér M közötti szakaszán a szokásosnál sűrűbben közlekedő 49-es villamossal lehet utazni.

A 48-as villamos ezen a hétvégén nem jár.

Pótlóbusz a Móricz Zsigmond körtér M és a Kalotaszeg utca között

A 17-es jelzéssel közlekedő villamospótló autóbusz a Móricz Zsigmond körtér M és a Kalotaszeg utca között pótolja a Fehérvári úton közlekedő villamosokat.

A buszjáratra a Móricz Zsigmond körtéren a BKK ügyfélközpont felőli oldalon, a Fehérvári út torkolata előtt, míg a Kalotaszeg utcánál a Fehérvári úton, a Kalotaszeg utca kereszteződése után lehet felszállni.

A pótlóbusz a két végállomás között a Fehérvári úton halad, és a 973-as éjszakai járat megállóiban lehet felszállni rá.

null

null

A 103-as busz közlekedése is változik

Május 26-tól (szombattól) várhatóan július 6-ig (péntekig) a Kelenföld vasútállomás M felé tartó 103-as busz a Budafoki út és az Andor utca között a Szerémi út–Galvani utca módosított útvonalon közlekedik, ezért nem érinti a Hengermalom út / Szerémi út, az Etele út / Fehérvári út, a Kalotaszeg utca és az Andor utca megállóját.

A buszjáratra módosított útvonal-szakaszán a Hengermalom úton a Szerémi sor kereszteződése előtt, valamint a Galvani utcában a Fehérvári út kereszteződése előtt lehet felszállni. A Hengermalom út felé tartó 103-as busz útvonala nem változik, azonban az Etele út / Fehérvári út megállóhelyet mintegy 150 méterrel előrébb helyezik, a buszra a Sopron út kereszteződése után lehet felszállni.

Közösségi közlekedési rend május 28-tól július 6-ig

2018. május 28-tól (hétfőtől) várhatóan július 6-ig (péntekig) a Fehérvári úton haladó villamosok (17-es, 41-es, 47-es) a teljes vonalukon közlekednek, de az Etele út / Fehérvári út megállóhelyen mindkét irányból érkezve egy másik villamosra kell átszállni, az Etele úti gyalogátkelőhelyeken át vezető rövid sétával.

Az 56-os villamos ugyanebben az időszakban módosított útvonalon, Hűvösvölgy és (a Móricz Zsigmond körtértől a 19-es és a 49-es járat útvonalára terelve) a Csóka utca megállóhely között közlekedik, ezért nem érinti a Fehérvári úti megállóhelyeket.

null

null

A 103-as és a 973-as busz útvonal-változásai – az előző fejezetben részletesen ismertetettek szerint – ebben az időszakban is érvényben maradnak.

Az érintett dél-budai villamosjáratok friss, a forgalmi változásokat tartalmazó menetrendje már elérhető a BKK honlapján: www.bkk.hu/menetrend. Az utazás megtervezéséhez a BKK továbbra is ajánlja a honlapján, illetve mobilapplikációként is elérhető FUTÁR alkalmazást, amellyel a dél-budai villamosvonalak ideiglenes közlekedési rendje idején is valós idejű adatok alapján tervezheti meg, hogyan érje el úti célját.

- áll a közlekedési társaság közleményében.

Közúti közlekedési korlátozások a Fehérvári út és a Hengermalom kereszteződése környezetében

A BKK kommünikéje szerint nemcsak a villamos és egyes buszjáratok útvonala módosul a csomópont-átépítés miatt, de a közúti közlekedésben is lesznek változások, "2018. május 23-tól (szerdától) ugyanis a Fehérvári úton a Hengermalom út / Etele út környezetében már szakaszos sávlezárások várhatóak.

- Május 28-tól (hétfőtől) várhatóan július 6-ig (péntekig) a Fehérvári út és a Hengermalom út csomópontban a Fehérvári utat a városközpont felé teljesen lezárják, csak a Hengermalom útra, jobbra kis ívben lehet majd kanyarodni. Aki a városközpont felé haladna, annak ebben az időszakban érdemes a Tétényi utat vagy a Budafoki utat választani. A Fehérvári úton a városhatár felé tartva egy forgalmi sávon lehet áthaladni az Etele úti csomóponton.

- Lezárják a Hengermalom utat a Sopron utca kereszteződésénél az Etele út felé tartók elől. Az ellenkező irányból, az Etele út felől érkezők egy sávon haladhatnak át a Hengermalom útra a Fehérvári úti kereszteződésben.

- A Fehérvári út és a Mérnök utca csomópontjában a mellékutcából csak a Fehérvári út felé, jobbra kisívben lehet majd kihajtani, a vágányokon nem lehet áthajtani.

A megváltozott forgalmi rendhez illeszkedve, illetve a gördülékenyebb haladás érdekében módosul a Szerémi út forgalmi rendje a Hengermalom utcai csomópontnál: a Hengermalom útról két sávon lehet majd balra kanyarodni a Szerémi út városhatár irányú útpályája felé, tovább a Hengermalom úton pedig a korábbi kettő helyett egy sávon lehet majd haladni a Fehérvári út felé"

- olvasható a BKK közleményében.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.