A Kárpát-medence továbbra is egy Északkelet-Európa felett elhelyezkedő anticiklon délnyugati peremén található. Hétfőn a napos idő mellett gomolyfelhők képződnek, amelyekből szórványosan alakulhatnak ki záporok, zivatarok.

Megint majdnem a teljes országra kiadták a figyelmeztetést

Alapvetően napos idő várható, de kora délutántól gomolyfelhő-képződésre számíthatunk. Elsősorban a délutáni, kora esti órákban szórványosan alakulhat ki zápor, zivatar, amelyet helyenként felhőszakadás is kísérhet.

A keleti, délkeleti szél általában mérsékelt marad, de főként a Dunántúlon megélénkülhet. Zivatar környezetében átmeneti szélerősödés is előfordulhat. A hőmérséklet kora délután 26 és 31 fok között alakul. Késő estére 17 és 23 fok közé csökken a hőmérséklet.

A nap második felében szórványosan alakulnak majd ki zivatarok leginkább az Alföldön a Duna-Tisza köze északi részén és az Alpokalja területén.

Zivatarok környezetében leginkább jelentős/nagy mennyiségű csapadék (5-25 mm), erős vagy viharos (45-65 km/h) szél és kisméretű (< 1-2 cm) jég fordulhat elő. Emellett néhol felhőszakadás (> 30 mm) is lehet. Kis valószínűséggel egy-egy intenzívebb zivatarhoz 70 km/h fölötti széllökés, esetleg 2 cm körüli jég társulhat.

(met.hu)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.