Az MNB 47 millió forint bírságot szabott ki a MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt.-re (MagNet Bank), mivel felügyeleti vizsgálatakor több területen különféle hiányosságokat tapasztalt a pénzintézetnél – tette közzé a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján, hétfőn.

Az MNB 47 millió forintra büntette a MagNet Bankot

A jegybank közleményéből kiderül: a banknál problémákat észleltek a hitelkockázat-kezelésében, az adatszolgáltatás, az informatikai védelem és a javadalmazási politika területén, illetve a hitelintézet a pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának megelőzésére érdekében sem tett eleget.

A hitelkockázat kezelésénél egyebek közt a monitoring folyamatban, a fedezetek meglétével, értékelésével és érvényesíthetőségével kapcsolatban talált kifogásolni valót az MNB. A követelés-eladásoknál például hiányzott a kellő részletezettségű belső szabályozás, és nem állt rendelkezésre megfelelő ügyfélcsoport-képzési és ügyfélminősítési rendszer sem – közölte a jegybank.

A pénzintézetnek felül kell vizsgálnia az adatteljesítést támogató informatikai rendszerét – hangsúlyozták a közleményben utalva arra, hogy a jegybank kiemelt szigorral lép fel a pénzügyi intézmények esetleges adatszolgáltatási hiányosságai miatt.

Az MNB a MagNet Banknál 2015. december 31-től kezdődően tekintette át a folyamatokat.

A bírság összegének meghatározásakor a jegybank figyelembe vette, hogy a hitelkockázat-kezelésnél feltárt jogsértések kockázata magas besorolású volt. Enyhítő körülménynek számított, hogy a hiányosságoknak nem volt hatása az ügyfelekre, más piaci szereplőkre, ráadásul a hitelintézet számos problémát már a vizsgálat során kijavított – áll a közleményben.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.