Akkora a munkaerőhiány, hogy lassan a mosogatók is átlag fölötti fizetést tehetnek zsebre.

Milliós fizetést taktikázott ki magának egy balatoni szakács
Fotó: Pixabay

Hatalmas a kereslet a profi szakácsokra, felszolgálókra a Balaton partján. A Népszava azt írja,

a nagyobb éttermek havi 800 ezer-1,2 millió forintot kínálnak internetes hirdetéseikben egy szakácsnak egy hónapra – plusz szállást és ellátást –,

a szakképzett pincérek pedig 500-700 ezer forinttal kalkulálhatnak jobb helyeken.

Sőt, a legtöbb helyen már a papírt sem kérik, csak a tapasztalatot nézik: Balatonfüreden akad egység, ahol kétezer forintot kap óránként egy több szezonban bizonyított pultos.

Az éttermek igyekeznek egymástól átcsábítani a jobb munkaerőt, ehhez akár 200 forintos órabér-emelés is elég lehet, hiszen a végelszámolásnál ez többszázezer forintot jelent.

Nemrégiben jött egy szakács a Petőfi-sétányra. Bement vagy öt helyre, s megkérdezte, mennyiért alkalmaznák. Hétszázezerről indult a licit, végül 1,1 millióért szegődött el…

– mesélte egy siófoki vendéglős.

42 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Nem kell irigyelni. Agusztusban vége a szezonnak aztán lapát.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
wagabund
..."végül 1,1 millióért szegődött el…"...

és? főzni is tud? na nem úgy, hogy a tegnapi maradék rántotthúsból lesz a mai igen fínom cigánypecsenye...
...és még néhány nagy szakértelmet kívánó turpisság...
tothjani
Igen vannak települések ahol nincs elég ember, és vannak települések ahol az egyetlen munkalehetőség a közmunka, volt amíg volt!
Persze az ember elköltözhet 1-2 száz kilométert a családjától és fizetheti a méregdrága albérletet. De ha már úgyis csak havonta egyszer jut haza a családjához, akkor miért dolgozzon nevetséges fizetésért itthon??
creativehun
"ehhez akár 200 forintos órabér-emelés is elég lehet, hiszen a végelszámolásnál ez többszázezer forintot jelent." Lehet,hogy én nem tudok számolni...de valahogy ez nekem nem jön ki havi több százezres összegre...még 30 nappal és napi 12 órás munkaidővel sem.
Yoda69
Nem kell irigyelni. Agusztusban vége a szezonnak aztán lapát.
division
@Yoda69: Ez kétségtelen, csak addig megkeres 4-5 milliót, amit bonts le havi átlagra egy évben. Havi 400 ezer, annyira nem rossz, az év többi részében meg pihenhet ha akar:-)
szaboria1
Végre kiállnak már magukért. A konyhai melegben napi 10 - 12 órát dolgozva. csak vegyünk egy büfést aki lángost mag szendvicset üdítőt árul mekkora haszonnal dolgozik. Sajnos a szabad árnak ez lett az ára, hogy akár 800.-ft is lehet egy tejfölös sajtos lángos.
qxy
Remélem lesz esze egy két tulajnak ahhoz hogy ha már ennyit ad a szakácsnak, akkor agyaljon azon hogy ,
Kurva jól megy? jól főz, gyorsan szépen, " Nem pocsékól"
Ezt a szintet meg kellene tartani az év minden napján és akkor mennyit is kereshetek én ezen?
Macskaszem
@Shikari: MIlyen jó is itt élni, ahol mindenki 1 millát keres. Csakúgy jönnek majd a német migránsok.
qxy
@Shikari: De gondolom nem egynek van máshol egy olyan vendéglője ami nem idény jellegű. Tudod ezekre gondoltam. Mert nagyot kaszálhat .
Én is nem sokára haza megyek és kérdezték, mit szeretnék csinálni?
Egy vendéglőt veszek és két éven belül 3 Michelin csillagos lesz belőle.
egy kettő kinevetett . de ha van szándék, akarat kitartás, akkor mi az akadálya.
Volt hogy haza mentem, két nappal előtte meg alkottam egy ételt, el mentem egy versenyre, meg csináltam, Arany érem. . Hisz " ezért mentem haza?" Három vendéglő készíti azóta. itt kint meg hat,.
qxy
@Shikari: Tudod, mindenki tud főzni. sokan szeretnek és mindenkinek a tudását meg kell becsűlni ha alkot valamit. Egy példa. Lehet hogy a te pőrköltöd, az egy csúcs, csak te nem tudod. Én meg a nagyok közt nyertem de egy bundás kenyeret nem csináltam életemben. De ha te szeretnél csinálni, több receptet tudok adni erre és Isteni finom.Soha senki nem mondhatja azt hogy tudok főzni. Szeretem, szoktam, megeszik amit csinálok, néha össze csapok valamit. Mind szar de azért nem dobjuk ki.
Clavigo
@Shikari: Szerintem téged még @nyád dudliztat... Romániában. Ha meg itt vagy Orbániában,,,akkor a fitymasz székházban valaki,,,aki éppen ráér.
Macskaszem
Hát nem mindenki, és nem mindenhol az biztos. Lehet évente 160 milliárdot is keresni, de nem mindenkinek. Kell hozzá a jóisten, orbánviktor, meg mészároslőrinc, de főleg az utóbbi kettő.
F_Viktor
@Shikari: Írod:
"Most hogy látványosan megdőlt az a tézis miszerint itthon nem lehet megélni Orbán mivel is kényszeríti külföldre a fiatalokat?"

Ebből is az derül ki, hogy életedben nem dolgoztál, a seggnyalásból éltél egész életedben te cumi-király!
3*1,1 millió forint = 3,3 millió!
Ebből nem egyszerű megélni, eltartani egy családot még akkor sem, ha a fennmaradó 9 hónapban a polgármester még közmunkát is biztosít a szakácsnak!
Ezért a 3,3 millió forintért gürizhet napi 12 órát, a családját akkor láthatja mikor azok lemennek a Balatonra egy hétvégére, nincs óránként munkaszünete, de az ebédjét is zsebből kapja be!

Viszont ha tovább utazna 200 km-t, s Bécs, vagy Graz környékén egy industrialban pl. targoncázna, nyugodt körülmények között (napi 8 óra munka, óránkénti- és ebédszünettel) keresne 1 800 eurót (12*560 000 forint = 6,7 millió forint), + kapná a 13., 14., havi fizut (= 7,8 millió forint), + a családi pótlékot (egy gyerek esetén ~ 540 000 forint), vagyis évi kb. 8,3 millió forintot!

Nos, akkor melyik alternatíva vonzóbb egy magyar fiatalnak?
Még egy szaros orrú, mocskos bűnöző hajlamú, agyatlan, fizetett fityeszess trollnak is egyértelmű!
qxy
@F_Viktor: Ugye te még nem dolgoztál külföldön?.
qxy
@F_Viktor: Tudod nekem is van sok ilyen munka társam itt kint akik valóba így látják a dolgokat és ha netán rá döbbennek hogy ki a faszom mondta ezt és mennek haza mert nem ezt hallották, nem ezt kapják, akkor jön a hír hogy sok Magyar fiatal haza megy. Kurvára sokan nincsenek tisztában azzal hogy valóba mi is van itt. De ez így van jól, mert így van téma amiről lehet írkálni nem? Ja, amúgy 2001 óta kint élek, dolgozom és valóba sokan jönnek ki hogy " veszek egy béjenvét a nejemnek egy másikat , kurvajól élünk, és haza megyek sok millióval két év alatt ja meg havonta azért haza megyek mert mutatni kell hogy figyejjéé má csak? Azt megy haza a sok arc, mert igen is azért az 1200, 1500 Eu ért is kurvára meg kell dolgozni. egy ujj emberkének. Ha csak nem úgy jön ki hogy ki van neki taposva az út.
Hellcat
@Shikari: Egyedi esetről van szó, te meg egyből általánosítasz országos szinten, hogy probléma megoldva. Ugass csak tovább csicskari. vau vau
Clavigo
@Shikari: Aha...Te meg csikket gyűjtesz a fitymasz-székház körül... ??
Macskaszem
@Shikari: Amúgy neked mi a munkád? Vagy jól meg lehet élni a trollkodásból?
F_Viktor
@Shikari: Írod:
"Az a szakács aki a Balatonnál idényben bizonyít, nem szorul rá a közmunkára"

Neked nem egyszerű, de próbálj meg gondolkozni, te fizetett orbán-troll, az idény szakácsok honnan migrálnak a Balatonhoz?
Nyárra bezárnak a fővárosi, vidéki éttermek, mert szakácsaik éppen elmentek pénzt keresni?
F_Viktor
@qxy: Írod:
"Ugye te még nem dolgoztál külföldön?."

12 éve külföldön dolgozók, 3 éve pedig külföldön lakok a családdal!

Írod:
"Kurvára sokan nincsenek tisztában azzal hogy valóba mi is van itt."

Ismeretségi körömben nem ezt tapasztalom, azt látom, akik csalódnak a kinti munkában ott hiányzik a nyelvtudás, nem szakmájában helyezkedik el az illető.
Nyelvtudással ha nem tetszik egy munkahely, tárt karokkal várják a következő helyen.

Írod:
"Azt megy haza a sok arc, mert igen is azért az 1200, 1500 Eu ért is kurvára meg kell dolgozni. egy ujj emberkének."

1,2-1,5 ezer euró nagyon kevés, tudom régiónként változó a bér.
Pl. Mercedes gyár Sindelfingenben találkoztam targoncással (ezért hoztam fel őt példának), 1 800-at keres, de ugyanott gyáron belüli kamionos (semmi rakodás, ponyvázás) 2 100-at visz haza.
F_Viktor
@Shikari: Írod:
"A jó kereset reményébe akár fel is mondanak..."

A kérdésem még mindig nyitott, "nyárra bezárnak a fővárosi, vidéki éttermek, mert szakácsaik éppen elmentek pénzt keresni?"
Clavigo
@Shikari: Vállalkozóként szeded a csikket, a fitymasz-székház körül.. ?? Ráadásul " becsületes " vagy... ? Húgyagyú,,aki " becsületes vállalkozó " Orbánlandon,,az fél-1 éven belül lehúzza a rolót...,nyakig eladósodva-beszopatva.. Mondjuk a szarosnyelvű román bérszavazókra valószínű más törvények vonatkoznak...
levarosbukta
@Shikari: Te olyan hülye vagy mint a seggem és akkor még finom és nőies voltam.
Hellcat
@Shikari: Szóval ha szezonban talál a szakács és a sofőr munkát akkor máris hirtelen mindenki meg tud élni az egész országban? Kellene a szakmunkás és a mérnök is, csak tudod a fidesznek hála alhúztak külföldre...húznak utánuk a gyárak is mert nem találnak embert...lehet kikommunikálni, hogy jujj de jó nagy a foglalkoztatottság, csak ha a másik oldalról nézi az ember akkor éppen dől össze az ország.
F_Viktor
@Shikari: Írod:
"A jó szakácsot megfizetik vagy a jelenlegi munkahelyén vagy a Balatonnál."

Te nagyon hülye, arra válaszolj, hogy honnan migrálnak arra a 3 hónapra a képzett szakácsok a Balatonhoz??
Mert szerinted: "Az a szakács aki a Balatonnál idényben bizonyít, nem szorul rá a közmunkára."
Én tudom a választ :-))
Hellcat
@Shikari: Lehet a csökött troll agyadnak ez összevisszaság, ettől még ez marad az igazság, nem az amit az M1 en nézel...csicskari...
F_Viktor
@Shikari: Csak hogy lásd az orbanisztáni valóságot:
"Megalázóan kevés pénzt kínálnak az új szakácsnak Ákos éttermében"
24.hu/szorakozas/2017/07/13/megalazoan-keves-penzt-kinalnak-az-uj-szakacsnak-akos-ettermeben/

Pedig nála sem hiányzik a fityeszes mutyi!
"Az Andante Borpatika étlapja szerint a legolcsóbb főétel 2490, a legdrágább 6900 Ft-ba kerül. Az étterem többségi tulajdonosa Kovács Ákos énekes, de Tiffán Zsolt borász, a Fidesz parlamenti képviselője is tulajdonos a cégben. Még júniusban írtuk meg, hogy Ákos hosszú évek után először zárta nyereségesen az éttermet, annak ellenére, hogy a helyiséget meglepően alacsony áron bérlik, a Kft. havonta mindössze 408,5 forintot fizet négyzetméterenként az I. kerületi önkormányzatnak."
Hellcat
@Shikari: Az amit te nem látsz a fideszes szemellenződtől az...
Hellcat
@Shikari: Úgyérted az illibsik nem? Mert ritka nagy vadbaromnak kell ahhoz lenni, hogy valaki azt mondja, itthon meg lehet élni, csak azért mert 1 darab szakács talált 1 jól fiező idénymunkát. Ha nem menne akkor segítek...te voltál ez a vadbarom. Szerintem ne égesd magad itt tovább...menj kommentelgetni a 888 ra vagy az origóra, ott még díjazzák is a hülyeséged a hozzád hasonló bérkommenter kutyák.
F_Viktor
@Shikari: Nos baromarcú f@szkalap, próbáld meg újra, tehát "honnan migrálnak arra a 3 hónapra a képzett szakácsok a Balatonhoz??"
Hellcat
@Shikari: Bizony hajtani kell de ez nem jó dolog te idióta...mit fog csinálni az a cég amelyik nem talál munkaerőt kurva nagy fizuért sem? Vagy képzeltent talál csak? Elmegy innen te igenhülye te...és az jó szerinted? Elkergette a munkaerő jelentős részét a fidesz itthonról, idehaza meg csak nő a feszültség. Iszonyat bérfeszültség van, szakképzelten emberek árasztják el a termelést, hála a szétbaszott oktatásnak is, ez még tovább generálja a feszültséget. És ez még mindig csak az eleje a folyamatnak. Te meg itt örvendezel, hogy minden rendben mert 1 szakács talált jó idénymunkát. ÉS itt be is fejeztem mert a rálátásod megint nulla ahogy nézem...vitaképtelen hülye vagy. Mondtam már menj a 888ra ott innák a buta szavaidat.
Clavigo
@Shikari: Miért vagy te ilyen hülye,,Bumburnyák ?
qxy
@F_Viktor: Tudom mennyik a bérek én is.Kint van az egész család. az egyik gyerek kamionozik a Mercédesznél, a másik is meg keresi a2,5 ezret . vagy többet. De azok a többség, akik, B kat. jogsi, egy szakma, vagy az sem, min. nyelv tudás és a betervezett meggazdagodás idő tartama max 5 év. ja, van egy stapler vizsga ami Magyar és életében nem ült targoncán.Vagy meg van a Német ami egy nap alatt meg van és a kikötői konténeresig mindenre megadja. de nem érti mit kell hova vinni és mennyit. Mit ér vele? semmit. Tudod köztük élek, segítek nekik, rendezvényeket csinálok, intézem a dolgaikat és sajnos át látom azokat az álmokat amikben élnek míg rá nem jönnek hogy " Baszki, leszarom, haza megyek "
1magyar
Meg is érdemli, bár ez csak egy ember. Többet dolgoznak mint a politikusok, képviselők.
qxy
Na meg, meg történt eset, Nagy strand kemping, vendéglő, mellette az ittas ellátó egység, ahol azért vett fel három szakképzett szakácsot, hogy ha kell beugranak és már rotyog minden és ügyes a sisere had.Na jött is a gebasz. A szakácsnak el kellett menni temetés. Semmi gond, két csapos át megy, és meg van oldva. Na igen ám, de lófaszt nem tudtak mert , " én csak ezt tudok, én csak ezt csináltam, ezt nem is ismerem és az igazgatónak habzott a szája. Minek van itt három fasz aki nem tud semmit? ( hozzá teszem, a szakácsnak nem is volt szakmája ) Na kinek kellett be ugrani? Nekem és kik voltak a kukták? a két fasz aki tulajdonképpen úgy is adták elő hogy itt meg ott dolgoztak és meg voltak velük elégedve. Igen, csak nem mondták meg hogy a panírozással és a mosogatással voltak megelégedve.
Ez olyan mint ha kérdeznék, jártam e egyetemre.? Jártam hát. nem is egyre 6 és 8 évig. Igaz hogy moslékért, de azt nem kérdezték. Csak azt hogy jártam e. De jártam nem? hát de.
Na meg nem is csodálkozom hogy nincs szakember. . Mert van aki meg tudná mutatni nekik mit is kellene csinálni? Nincs. Akkor meg? A java meg kint van a messzibe.
földlakó
@qxy: A BMW-nél a 2017-es évé teljesítmény után a dolgozók 9455 euró prémiumot vihetnek haza.
qxy
@földlakó: De mindegyik? Ugye nem.
földlakó
@Shikari: Székesfehérvári álláshirdetések melósoknak: kerékpáros kézbesítő,operátor,gépkezelő,raktáros,összeszerelő,galvanizáló,gépbeállító. Bruttó 155 000-180 000 között többségében 3 műszakban.
földlakó
@Shikari: Képzettség nélkül? Ezt hol olvastad?
földlakó
@Shikari: Remekül tudsz általánosítani. Ha a kézbesítőnek nem kell képzettség akkor a többieknek sem.
qxy
@földlakó: Tudod van egy pár ismerősöm aki itt dolgozik. Olyan is aki kap, olyan is aki évente kocsit is kap, meg olyan is aki csak fizetést. Igaz nem keveset, de meg is érdemlik. Ők azok meg is fizetik a jó munkát.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.