Az Európai Unió tagállamai közül továbbra is Magyarországon volt a legmagasabb a tüdőrák okozta halálesetek aránya a halálos kimenetelű daganatos betegségeken belül – írta az uniós statisztikai hivatal a dohányzásmentes világnap alkalmából csütörtökön közzétett jelentésében.

Magyarországon halnak meg legtöbben tüdőrákban az EU-tagállamok közül

Az Eurostat arról számolt be friss értékelésében, hogy a daganatos betegségek 1,3 millió ember halálát okozták 2015-ben az EU-ban, s ezek közül is a tüdőrák volt a vezető halálok, amely több mint 273 ezer áldozatot követelt, ami az összes rákos haláleset 21 százalékát jelenti.

A férfiaknál kétszer magasabb a tüdőrák kockázata, mint a nőknél: a vizsgált évben az áldozatok között mintegy 185 ezer férfi és 89 ezer nő volt.

A tüdőrák okozta halálos daganatos megbetegedések arányát tekintve Magyarország vezet 27 százalékkal, melyet Görögország, Dánia, Lengyelország és Hollandia (24), valamint Belgium (23) és Nagy-Britannia (22) követ.

A skála másik végén Portugália és Lettország (15 százalék), illetve Litvánia, Svédország és Szlovákia (16) található.

A szakértők szerint a dohányzás az egyik legjelentősebb elkerülhető egészségügyi kockázat az Európai Unióban. A rák, a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a légzőszervi megbetegedések számos formája kapcsolódik a dohányzáshoz.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

KisGenyo2
Lehetne egy kormosfüstöt okádó dízelek elleni világnap is. Szerintem legalább akkora rizikófaktor, mint a cigi. Mégis nagy a kuss róla. A környezetvédelmi vizsgán meg valahogy simán átmennek, a tizenéves levedlett nyugati dizelfosok...
Nessy
Amikor megáll az ember egy piros lámpánál, hogy átmenjen egyik oldalról a másikra, két perc alatt egy doboz cigire való káros anyagot lélegzik be!
A szálló por koncentráció az egekbe!
Jozefina
Talán e "kíváló" eredménynek köszönheti miniszteri kinevezését az Onkológia volt vezetője???
Mellesleg ő sem néz ki 100-asnak!!!
papa.49
@Jozefina: Nem is százas az biztos ))))))))))))
papa.49
@Nessy: Akkor ehhez tedd még hozzá azt is mikor valaki a csúcsforgalom idején fut a járdán, ő vajon tisztába van-e azzal, hogy rettentő sokat tesz azért hogy tüdőrákosan végezze !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.