A debrecen-nyíregyházi római katolikus egyházmegye megalapításának 25. évforduló alkalmából ünnepi szentmisét tartottak szombaton Debrecenben, a Szent-Anna székesegyházban.

Szentmisén olvasták fel Orbán Viktor levelét: "veszélyben a keresztény kultúra"
Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

A misén részt vettek a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai, a határon túli magyar egyházmegyék főpásztorai, a testvéregyházak vezetői, világi méltóságok és az egyházmegye hívő közössége. A ceremónián bemutatták a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus országjárásra induló missziós keresztjét.

A szentmise főcelebránsa, Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek felidézte, hogy "25 éve az isteni bölcsesség új házat épített magának itt Debrecenben", ekkor alapította Szent II. János Pál pápa a debrecen-nyíregyházi egyházmegyét, ami "hosszú évek munkájának megkoronázása volt".

"Az isteni bölcsesség úgy épít házat magának az emberek között, hogy minket magunkat akar felépíteni a szent hit alapján, imádságban, szentlélekben"

- tette hozzá a bíboros.

Erdő Péter a debrecen-nyíregyházi egyházmegye sajátos stílusjegyei között említette a tisztes egyszerűséget, a célszerűséget, a lelkipásztori figyelmességet és a hatékonyságot.

A bíboros-érsek utalt arra, hogy az egyházmegye védőszentje Szent László király, majd felidézte az alapító főpásztor, Bosák Nándor püspöki jelmondatát – "törd meg kenyered az éhezőknek" –, amely adakozó szeretet a hitéletben és a szociális munka területén is megnyilvánult az elmúlt negyedszázadban az egyházmegyében.

Erdő Péter arról is beszélt, hogy a debrecen-nyíregyházi egyházmegyének egészen különleges adottsága van, amely egyszerre kihívás és lehetőség, mégpedig az ökumenizmus, az a tény, hogy "ezen a vidéken, de különösen Debrecenben reformátusok, latin és görög szertartású katolikusok és más vallások képviselői élnek együtt".

A kiengesztelődés szándéka már jó ideje nyilvánvaló – jegyezte meg a bíboros.

"A krisztusi akarat szerinti élet nem valamilyen távoli esemény, hanem gyakorlati lehetőség mindannyiunk számára" – hangoztatta az ünnepi szentmisén Erdő Péter, majd köszönetet mondott mindazoknak, akik az egyházmegye építésében, szolgálatában kivették részüket.

A szentmisén ismertették Ferenc pápa apostoli áldását, és felolvasták Orbán Viktor miniszterelnök levelét, amelyben a kormányfő arra figyelmeztet, hogy olyan időket élünk, amikor keresztény értékeink, életformánk megőrzése és megtartása komoly kihívássá vált.

A miniszterelnök szerint "ezért most nem elég hivatkozni a keresztény kultúránkra, de meg is kell mutatni az erejét: könyörülettel fordulva az elesettek felé, kiállva az üldözött testvéreink mellett, és hitvalló közösséget állítva a minket ostromló tömegekkel és ideológiákkal szemben.

"Őrizzék meg hitüket, keresztény értékeiket, a következő százszor 25 évben is erősítsék tovább az egyházmegye közösségeit"

- kívánta a jelenlevőknek levelében a miniszterelnök.

Ferenc pápa áldásáért, a miniszterelnök szavaiért és az ünnepi szentmise megszervezéséért Palánki Ferenc megyéspüspök mondott köszönetet.

A szentmisét megelőző ünnepségeken felidézték, hogy Szent II. János Pál pápa 25 évvel ezelőtt, 1993. május 30-án, pünkösd ünnepén kelt "Hungarorum gens" kezdetű bullájával megváltoztatta a magyar katolikus egyház szervezeti felépítését, és megalapította a debrecen-nyíregyházi egyházmegyét.

A pápa az egyházmegye megalapításával egyidejűleg, 1993. május 31-én püspökké nevezte ki Bosák Nándort, az Egri Hittudományi Főiskola rektorát. A püspökszentelést 1993. június 15-én tartották a székesegyházi rangra emelkedő debreceni Szent Anna-templomban.

Az egyházmegye történetének másik jelentős eseménye az egyházmegye második püspökének kinevezése volt. Ferenc pápa pápaságának harmadik évében, 2015. szeptember 21-én, Palánki Ferenc fidolomai címzetes püspököt, az egri érseki szék segédpüspökét kinevezte a debrecen-nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspökévé. Palánki Ferenc megyéspüspöki beiktatása 2015. november 14-én volt a debreceni Szent Anna-székesegyházban.

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gauntlet
Az biztos hogy veszélyben!
Hisz eltűr ilyen dilettáns, korrupt, gőgös, nőgyűlölő társulatot mint ez, ami most regnál!
Ezek sose voltak keresztények.
Közpénz az ő istenük !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Desischado
Ez az erdős péter egy gerinctelen politikai prosti. Imádkozni egy ilyen féregért, csontig benyalni neki, erre szavaim sincsenek. Ami van, az nem tűrné a nyomdafestéket. Isten hol van ilyenkor, miért nem bünteti meg ezt a mocsok bandát, akik lábbal taposnak minden emberi és keresztényi értéket?!
Jozefina
Hányinger, ha ezt az embert meglátom!!!
Hofipisti
Erdő Péter, miután Bosák Nándor püspöki jelmondatát idézi: "törd meg kenyered az éhezőknek", majd Orbán Viktort idézi: "ezért most nem elég hivatkozni a keresztény kultúránkra, de meg is kell mutatni az erejét: könyörülettel fordulva az elesettek felé, kiállva az üldözött testvéreink mellett, és hitvalló közösséget állítva a minket ostromló tömegekkel és ideológiákkal szemben. ..."
Ehhez képest Erdő Péter nem kívánt "embercsempész" lenni, ezért meg sem mozdult még a pápa felszólítására sem a menekültek érdekében, "földi főnöke", O.V. pedig az ilyen ájtatos szöveggel párhuzamosan a diadalittasan a "Stop Sorost" szorgalmazza. Képmutató, csaló, hazug banda!!!
idppp
Honnan a picsából tudná a zakkant pókhasú tolvaj, hogy mi az a kultúra? Kollégiumi társai szerint életében nem olvasott egyetlen szépirodalmi művet sem! Meg is látszik rajta, a családján, meg a hasonszőrű csicskáin!
Yoda69
Ezek a papok az atkosban kadartol most meg orbantol kapjak az alamizsnat es a kovetendo utasitasokat.
namihami
És most indulhat az egyházi kassza csengése. Megdolgoztak érte.
És ez több lesz, mint az a bizonyos ""30 ezüst"".
Bár a 2.000 éves infláció megnyomja az összeget.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.