Két fiatal még szombatra virradó éjszaka tüzet okozott a kemenessömjéni templomban, a karzaton, az orgona mellett – írta meg szombaton a vaol.hu.

Két vasi fiatal felgyújtott egy katolikus templomot
Fotó: kemenessomjen.hu

Kurucz Attila polgármestert – aki a templom sekrestyése is – péntekről szombatra virradóra, éjfél után azzal riasztották a falubeliek, hogy világosság van a templomban, ahol két fiatalembert találtak – írták.

Egy fémből készült – rácsos – és egy fából készült ajtót kellett feltörniük az elkövetőknek, hogy bejussanak.

A két éve kilencmillió forintért vásárolt orgona teljesen kiégett.

Az elkövetők közül egyikük helybeli, akit kérdőre vontak, de nem tudta megindokolni a tettét – írták.

A tűzoltók eloltották a tüzet, de a templomot belül újra kell festeni, a falak kormosak lettek.

Németh Zoltán plébános a lapnak azt mondta, hogy

vasárnap mindenképpen megtartják a szentmisét, ehhez viszont előbb a templomot ki kellett szellőztetni, és a felindult híveket is meg kellett nyugtatni.

Az MTI úgy tudja, hogy az esetet a rendőrség és a tűzoltóság is vizsgálja, a károkat teljes egészében viszont csak hétfőn mérik fel.

A Magyarországi Református Egyház Zsinatának elnöksége szombat este a távirati irodához eljuttatott közleményében fejezte ki megdöbbenését és szomorúságát amiatt, hogy a Vas megyei községben a két férfi felgyújtotta a templomot.

Bogárdi Szabó István, az egyház zsinatának lelkészi elnöke és Huszár Pál, az egyház zsinatának világi elnöke közleményükben úgy fogalmaztak: "Hálát adunk Istennek, hogy a tűz nem követelt emberéletet, ugyanakkor sajnáljuk a közösséget ért lelki megrázkódtatást és anyagi kárt".

Hozzátették: örömmel értesültek arról, hogy a vasárnapi istentisztelet a történtek ellenére sem marad el, és reményüket fejezték ki, hogy az okozott anyagi és lelki károkat mihamarabb be tudják majd gyógyítani a közösség tagjai.

A nemzeti összetartozás napjára készülve azért fohászkodunk a mindenható Istenhez, hogy békében és szeretetben élhessünk együtt Magyarországon – írták az MTI-hez eljuttatott közleményben.

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Ha nem muszáj, ne keressünk benne politikát! Két valószínüleg ittas fiatalember érezte magát erősnek és hősnek. Egyébként nem tudom, majd kiderül.Lehet, hogy nem ezt akarták, csak az esemény túl nőtt rajtuk. Ezzel együtt példás büntetést kell kiróni rájuk!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
DR PRÉDlKÁTOR
@dr. prédikátor: Korán keltem ma reggel. Megyek vikendezni. A csajommal.
dr. prédikátor
@DR PRÉDlKÁTOR: Anyáddal???Jó dugást!!!
mackoka46
A menekülteket istápoló volt körmendi plébános új szolgálati helyén történt a tragédia.
Nessy
Ha nem muszáj, ne keressünk benne politikát! Két valószínüleg ittas fiatalember érezte magát erősnek és hősnek. Egyébként nem tudom, majd kiderül.Lehet, hogy nem ezt akarták, csak az esemény túl nőtt rajtuk. Ezzel együtt példás büntetést kell kiróni rájuk!!
desiro57
@Shikari: Te barom, miért cigányozol a zsidó temetőket is "jó nemzethi magyar" fattyak túrják szét. Hol olvastad, hogy romák voltak TE NÁCI KÖCSÖG!!!
vladimir putin
@Shikari: hát mondjuk, van kapcsolat:

cigányok = rokonság
drogozás = M1
lopás = VIKTOR!!!
CsipkeRózsa
@Shikari: A zsidó temetőkben sem biztos, hogy a sírköves is zsidó. A sírkövesek általi rongálás egy feltételezés volt csak.

"Ez egyébként azt is jelenti, hogy a sírköveseknek szervezetten nincs köze a történtekhez, mint ahogy azt néhány hete megírta az egyik napilap. A most képbe került férfi ugyanis nem vállalkozó, hanem sírköves mesteréknél alkalomszerűen munkát vállaló személy."

A fenti megírt változatot is kihagytad.
CsipkeRózsa
@Shikari: Előző hozzászólásomhoz, nem az volt az utolsó zsidó temetői rongálás.
Csizmás Kond
...és mi van, ha nem gyújtogatni akartak, csak vagánykodtak és baleset volt ?
CsipkeRózsa
@Shikari: Nem erről vitatkoztunk, de erre is van válasz. Ha egy Holokauszt-emléknap alakalmával rongálnak meg több sírkövet, az biztos, hogy antiszemitizmus.
A hivatalos jelentések egyébként sem írják oda, hogy antiszemitizmus miatt rongálták meg valamelyik temető sírköveit, azt szívesen elhallgatják.

Az előző két válaszomat a tegnapi, 14:32-es hozzászólásodra írtam.
CsipkeRózsa
@Shikari: "A Mazsihisz különösen súlyosnak tartja ezt a támadást, mert ilyen nagy mértékű rongálás az utóbbi időben nem volt. Elgondolkodtatónak nevezte, hogy a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján dúlták fel a marcali temetőt, amelyet a Somogy Megyei Önkormányzat és a Mazsihisz közösen állított helyre egy megállapodás alapján nemrég - fogalmazott. Hozzátette: Marcaliban a kár 1-1,5 millió forint közé tehető."

Itt 75 sírt rongáltak meg 2011 január.
CsipkeRózsa
@Shikari: Megint mellébeszélsz, azt mondtad, adjak egy rongálást, ami antiszemitizmus volt. Kaptál egyet, de arra nincs időm, hogy a kéréseid szerint keressek a böngészőben. Egyébként, nem egy db sírrongálás volt, nyugodtan nézz körül a böngésződben.
desiro57
@Shikari: Veled nem vitatkozom többet ne is válaszolj mert nem érdekel.
Az agy evő bogár már régen éhen halt a koponyádban, most csak keresi a kijáratot.
Ha néha kihúznád a fed G. orbán seggéből tán mást is látnál...
Veleda
Kár ezen rugózni, avagy poénkodni. Két alulképzett takony- drogosan, vagy anélkül milliós kárt okoztak egy templomban. Lehetett volna a faluház, vagy az óvoda, akkor is bűntényt követtek el.Az orgona kiégett, ami 9 milliós értékü. Kár érte a közösséget, egyben a falut is, felelniük kell a cselekedetük miatt.
dr frédikántor
@dr. prédikátor: Én meg a feleségemmel megyek vikendezni. Te a vőlegényeddel, prédi kátor?
Sámannus
Szerintem azért tették, mert történelemből felmentették őket.
Itt is van pár nagyon hülye aki így járt, most meg, ha billentyűt lát ész nélkül püföli, és nem tud a hülyeségével leállni. Ritka fogyatékossága ez a magyaroknak, akár 100, 500, vagy 1000 év is kiesik nekik, ezért néha ütődötten lökik a sódert.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.