Míg 1980-ban még húsz 65 éves vagy a feletti korú jutott 100 aktív korúra, a következő 35 évre vonatkozó becslés szerint már 53 időskorú jut 100 dolgozó korúra az OECD országokban. Ha a foglalkoztatottság nem nő érdemben, az elöregedés jelentősen visszavetheti a nyugdíjas kori életszínvonalat. Egy friss tanulmány szerint a nyugdíjkorhatár emelése megoldást jelenthet, Magyarországon például 2050-ig a korhatár további 7 évvel történő kitolása, de önmagában a korhatár-emelés kevés: jelentős változásra van szükség a munkaerőpiacon, például a nők munkaerő-piaci aktivitásának növelésével, különben marad a magasabb nyugdíjjárulék, magasabb adók és egy folyamatosan deficites nyugdíjköltségvetés. Egy friss, a társadalom elöregedéséről és a munkaerőhiány közti kapcsolatról szóló elemzésben a szerzők arra mutatnak rá, hogy a társadalom elöregedése egy gyorsuló, hosszú távú folyamat. Ha ezt az időskori függőségi rátával szemléltetjük (a 65 évesek vagy a felettiek aránya a dolgozó, 20-64...

Forrás: portfolio.hu
Feltöltő: Yoda69
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
orban atvagta a gordiuszi csomot 2 lepesben.
1. A lerohado egeszseguggyel az atlag eletkort lecsokkenti 70 ev ala.
2. A nyugdij korhatar felemeli 72 ev fole.
Ergo nem kell nyugdijat fizetni csak a szerencses tuleloknek.
Zsenialis mestermunka. Gratulalok.
Birkak keretik begetni!
Yoda69
@Shikari: Ez akkor igaz ha most megszunne a kivandorlas. Viszont az hirek azt sugaljak, hogy egyre erosodik, tehat ez a folyamat felgyorsul, vagy meg elobb osszeomlik a nyugdijrendszer.
De ez mit sem valtoztat azon a tenyen hogy ez orban bune!
Yoda69
@Shikari: orban tortenelmi lehetoseget szalasztott el amikor 8 eve az elso 2/3-ad birtokaban nem lepte meg a strukturalis valtoztatasokat. Hagyta lerohadni az egeszsegugyet, tonkretette az oktatast. Nem zarkoztatta fel az orszagot meg az EU atlagfizetesekhez sem, mert arra jatszott hogy az olcso magyar munkaero vonzo a multik szamara, akik igy toket hoznak az orszagba.
Mindez odavezetett hogy a munkaero koszoni szepen de odamegy ahol megbecsulik es megfizetik. Nem azt mondom hogy csak orban bune, azonban ellenzekben mindent megakadalyozott ami erre iranyult, illetve hatalomra jutva az eroforrasokat sajat politikajanak bebetonozasara hasznalta.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.