Hét önkormányzati fenntartású egészségügyi gazdasági társulást vizsgált, és mindegyiküknél hiányosságokat tárt fel az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

Az összes vizsgált önkormányzati egészségügyi szakrendelőnél találtak valamilyen szabálytalanságot

Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatón elmondta, a 110 település 125 ezer lakosának egészségügyi ellátásáért felelős társaságok 2013-2016 közötti ellenőrzése során "aggasztó diagnózist" állított fel az ÁSZ: több társaságnál nem volt átlátható a működés, gazdálkodásuk és vagyongazdálkodásuk nem volt szabályszerű, a beszámolók hiánya miatt nem volt biztosított a vagyon védelme és annak megőrzése.

A tabi Koppány-Völgye KEK Egészségügyi és Szolgáltató NKft., a pannonhalmi Szent Márton Járóbeteg Központ NKft., az Ercsi Járóbeteg-szakellátó Egészségügyi Központ NKft., a sellyei "Az Ormánság Egészségéért" NKft., a Mezőcsáti Kistérségi Egészségfejlesztő Központ Egészségügyi Szolgáltató NKft., az abai Sárvíz Kistérségi Járóbeteg Szakellátó és Egészségügyi Szolgáltató NKft. és a Sarkadi Kistérségi Egészségügyi Fejlesztő Nkft. ellenőrzése során az ÁSZ arra a megállapításra jutott, hogy

a legtöbb társulás nem tett eleget a jogszabályokban előírt adatszolgáltatási kötelezettségének sem.

Ezek a szabálytalanságok és hiányosságok magukban hordozzák a korrupció kockázatát, valamint a jogszabálysértő gyakorlat, az átláthatatlan működés felveti a pazarló közpénzfelhasználást is – emelte ki az alelnök.

Warvasovszky Tihamér jelezte, amennyiben a vizsgált társaságoknál a pénzeszközök kezelésére vonatkozó szabályok súlyos megsértése miatt károkozást vagy annak veszélyét állapítja meg a számvevőszék, köteles a hatósághoz – jelen esetben a Magyar Államkincstárhoz – fordulni, illetve

a költségvetési támogatások felfüggesztése is indokolt lehet, amennyiben a feltárt súlyos szabálytalanságokat nem korrigálják.

Nagy Imre felügyeleti vezető beszámolója szerint minden vizsgált egészségügyi szolgáltatónál hiányosságokat tártak fel a tulajdonosi joggyakorlásban, például felügyelő bizottság sem működött egyes társulásoknál vagy azt csak az ellenőrzési időszak végén hozták létre, továbbá a javadalmazási szabályzatok kiadásában és az ellenőrző tevékenység területén találtak hiányosságokat a számvevők.

A pénzügyi gazdálkodás területén a feltárt szabálytalanságok közül a legjellemzőbb például a bevételek és ráfordítások elszámolásának hiánya volt, nem rendelkeztek továbbá az egészségügyi szolgáltatókra vonatkozó térítésidíj-szabályzattal, vagy a jogszabályokban rögzített térítési díjtól tértek el a szolgáltatók.

A vagyongazdálkodást érintő

legfőbb szabálytalanságok között a felügyeleti vezető a vagyonnyilvántartás szabályszerűtlenségét emelte ki, illetve nem készült éves leltár sem.

A sajtótájékoztatón Warvasovszky Tihamér kiemelte, hogy az ÁSZ-nak nem az egészségügyi szakellátás minősítése és értékelése volt a célja, ugyanakkor úgy vélte, a közpénzek szabályszerű felhasználása az egészségügyi ellátás rendezettségének is alapja.

A társaságoknak intézkedési tervet kell készíteniük a hiányosságok kiküszöbölésére, amit kötelesek 30 napon belül az ÁSZ-nak megküldeni.

A számvevőszék további ellenőrzéseket is tervez más önkormányzati tulajdonú egészségügyi szolgáltatást nyújtó gazdasági társulásoknál. A most lezárult hét társaság ellenőrzéséről szóló jelentés megtalálható az ÁSZ honlapján.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Minő szerencse, hogy sem az állami egészségügyben, sem a holdudvar gazdasági tevékenységében nem találnak hibát. Mindenhol minden transzparens, minden tökéletes. Ja, hogy azt nem vizsgálják / nem vizsgálhatják? Bocs!
human
NAV, ÁSZ, GVH. Ezek már rég nem független felügyeleti szerve. A fidesz maffia vasöklei, amik oda csapnak ahol a fideszes vállalkozás érdekeinek megfelelően kell utat nyitni. A következő években az egészségügyi szektor szépen át lesz játszva a fideszes vállalkozóknak. Az embereknek nem lesz más választásuk, mint a magán egészségügyet választani. Mivel mellette ott lesz a lerohadt közegészségügy így azt a látszatot lehet teremteni, mintha az emberek önként és dalolva vállalnának plusz terheket az egészségük megóvásáért.
Hari
Hát megint "bejött" a közmondás igazsága:aki keres, az talál. Meg szerencse, hogy az állami fenntartásuaknál nem keresnek, így nincs mit találni, és így lesz világhírű a magyar egészségügyi ellátás.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.