Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elfogadta a Demokratikus Koalíció intézkedési tervét a számvevőszéki ellenőrzés során feltárt szabálytalanságok kijavítására – közölte az ÁSZ pénteken.

Az ÁSZ elfogadta a DK intézkedési tervét

Fotó: MTI

A számvevőszék honlapjára felkerült közlemény emlékeztet arra, hogy a DK 2015-2016-os gazdálkodásának törvényességéről készült, idén januárban nyilvánosságra hozott jelentésben 13 javaslatot fogalmaztak meg a párt elnökének, azonban a DK első intézkedési terve nem volt megfelelő, ezért azt visszaküldték. A párt ismételten megküldött, kiegészített intézkedési tervéről ugyanakkor az ÁSZ megállapította, hogy az abban meghatározott feladatok már alkalmasak a számvevőszéki ellenőrzés során feltárt szabálytalanságok kijavítására, így az ÁSZ elfogadta a tervet – közölték.

A közlemény szerint az Állami Számvevőszék törvényi előírás szerint kétévente ellenőrzi a költségvetési támogatásban részesült pártok gazdálkodásának törvényességét, az ellenőrzött szervezeteknek pedig a számvevőszéki jelentés kézhezvételétől számított 30 napon belül kötelezően intézkedési tervet kell készíteniük az ÁSZ megállapításai alapján. Ez biztosítja, hogy az ellenőrzöttek kijavítsák a gazdálkodásukban feltárt szabálytalanságokat.

A magyar politikai élet tisztasága, a korrupciós kockázatok csökkentése, a pártok részére rendelkezésre álló közpénz és közvagyon felhasználása szempontjából alapvető szempont, hogy a pártok gazdálkodása törvényes, elszámoltatható és átlátható legyen. Kulcsfontosságú, hogy a demokratikus közhatalom gyakorlásában részt vevő és közpénzeket használó pártok a törvényi előírások betartásával járjanak el, gazdálkodásuk más szervezetek számára is példamutató legyen. Emiatt az ellenőrzött pártoknak fokozott felelőssége és kötelessége a feltárt szabálytalanságok és hiányosságok megszüntetése, ezzel járulva hozzá a magyarországi közpénzügyek rendezettségéhez és a korrupciós kockázatok csökkentéséhez.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.