A jegyvizsgálókat ért sorozatos támadások miatt újabb intézkedéseket vezet be a MÁV-Start.

Megverik, leköpik a kalauzokat a magyar vonatokon – ezt lépi a MÁV

Hangos utastájékoztató berendezéseken keresztül hívják fel a figyelmet arra, hogy a közfeladatot ellátó emberek elleni erőszak bűncselekmény, egyes vonalakon bizonyos időszakokban a jegyvizsgálók párosan ellenőrzik a jegyeket, az este hat és reggel hat óra között egyedül dolgozók mellé pedig vasútőrt vagy készenléti rendőrt állítanak.

A MÁV Zrt. pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleményében az áll: az újabb intézkedések költségeit az első negyedévi többletbevételből fedezi a vállalat.

Közölték: mélyen elítélik a munkavállalóikat ért támadásokat és mindent megtesznek a jegyvizsgálók biztonságának garantálásáért. Az intézkedések között említették, hogy

több rendőrségi és polgárőrségi megállapodást kötöttek, biztonsági személyzetet, vasútőri kíséretet rendeltek meg, biztonságtechnikai beruházásokat valósítottak meg, valamint kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy segítséget nyújtsanak a dolgozók ellen elkövetett bűncselekmények miatt indított eljárásokban.

Tudatták:

tavaly 87 támadás ért jegyvizsgálókat. Jellemzően arcon ütötték, leköpték őket vagy verbális agressziót kellett elszenvedniük. Előfordult az is, hogy késsel fenyegették, megrúgták, megütötték, szabad mozgásukban akadályozták őket.

Az elkövetők nagy többsége menetjegy nélkül, érvénytelen vagy átruházott jeggyel akart utazni. A bántalmazások csaknem 70 százaléka a forgalmas budapesti elővárosi vasútvonalakon történt, a Budapest-Cegléd-Szolnok vonalon fordult elő a legtöbb atrocitás, az esetek 36 százaléka. Tavaly 75 feljelentést tettek és egy bírósági ítélet született (a többi eljárás folyamatban van).

Ha a munkavállalókat erőszak éri, a vállalatnál jogi segítségnyújtást, rehabilitációs szabadságot, a munkába visszatéréshez mentori segítséget, valamint pszichológiai segítségnyújtást vehetnek igénybe. Kérhetnek jogvédelmet, amely magában foglalja a jogi tanácsadást, beadványkészítést, valamint a nyomozóhatóság és a bíróság előtti jogi képviselet biztosítását.

A MÁV a honlapján megjelent közleményben arról is beszámolt, hogy a támadások megelőzéséért

évente csaknem 80 ezer vonatot biztonsági személyzet, 8000-8500 vonatot pedig a Készenléti Rendőrség munkatársai kísérnek. Emellett már tesztelik a testkamerákat, de – folytatták – mivel nincs olyan testkamera a hazai piacon, amely megfelelne a műszaki paramétereknek, jogszabályoknak és adatvédelmi előírásoknak, elhúzódott a folyamat.

A rendszer kísérleti jellegű kiterjesztése a budapesti agglomeráció egyes részein idén várható.

Felidézték, hogy április 15-én egy Lajosmizsére tartó személyvonaton bántalmaztak egy jegyvizsgálót, akit a mentők súlyos sérülésekkel vittek kórházba. A MÁV-Start nyomravezetői díjat is felajánlott, a gyanúsítottat elfogták, büntetőeljárás indult ellene.

A Vasutasok Szakszervezete (VSZ) az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: "betelt a pohár"; ismét bántalmaztak egy jegyvizsgálót, ezúttal Cegléden. A szakszervezet tiltakozik a MÁV-Start "halogató taktikája" ellen, és követeli, hogy a vállalat legalább a közismerten kockázatos vonalakra biztosítson "cselekvőképes vasútőrt vagy utazó rendőrt".

Meleg János, a VSZ elnöke az MTI-nek pénteken elmondta: a ceglédi eset csütörtökön történt; a vonaton egy négytagú csoport az utazóközönséget is "vegzálta". A jegyvizsgáló intézkedni próbált, amikor megütötték; az első ütés elől elhajolt, de a második mellkason találta. Kórházi ellátásra nem volt szüksége. Hozzátette: pénteken Miskolcon pedig egy utas nekilökte a jegyvizsgálót a mozdonynak.

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Cicamama55
Nagyon ellentmondónak tartom, hogy miközben a keresztény kultúránk megvédéséről szól már minden, évek óta az etikát oktatják, stb. egyre agresszívabbak, kegyetlenebbek az emberek. Már sehol, senki nincsen biztonságban! Ide vezet ez a folyamatos gyűlölet keltés, ellenség gyártás és rossz törvények halmaza...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Cicamama55
Nagyon ellentmondónak tartom, hogy miközben a keresztény kultúránk megvédéséről szól már minden, évek óta az etikát oktatják, stb. egyre agresszívabbak, kegyetlenebbek az emberek. Már sehol, senki nincsen biztonságban! Ide vezet ez a folyamatos gyűlölet keltés, ellenség gyártás és rossz törvények halmaza...
görbetükör
Helyes, lépjenek fel.
Csak az igazság kedvéért, akkor is lépjen a MÁV, ha utast inzultálnak. Mert ugye az is ember.
mackoka46
Az orbánci gyűlölet mindent elragad, itt az egyik eredmény. Ide vezet ez az átkozott hatalomvágy és pénzsóvárság.
Gauntlet
Az ország jobban teljesít! Orbán már közölte is hogy jön a válság! Ja!
Kár hogy ezt nem április 5-én közölte, mert akkor 3 nap alatt elsöpri őt a népharag.
Jozefina
Sajnos a nep napbarnította honfitársaink néha öntörvényűek. A peronokra már úgy kellene felengedni a kedves utasokat, hogy ellenőrzik a jegyüket, mielőtt felszállnak a vonatra. Én special a gödöllő hév vonalán láttam, hogy a kalauz ugyan kérte a jegyet, de beszóltak neki és tovább sétált. Hát ez orbánia, ez pintér biztonságos országa és még becándorlók sincsenek!!!
Yoda69
Szerintem fuggeszek ki a 10 parancsolatot minden vasuti kocsiba.
A korhazaknal bevalt, mar csak meghalni jarnak be a betegek, nem gyogyulni.
Itt is siker koronazhatja a torekvest.
justhpeter
@Shikari: De a harc és a gyűlölet elterjesztéséért - a keresztényi kultúra nevében -, azért bizony Orbán a felelős. Több mint tíz éve harcban élünk. Lassan az "ellenségeink" is elfogynak, de a barom politika még mindig tüzeli a csürhét. Ezért bizony Viktorod a felelős.
szaboria1
@Gauntlet: Csak májusig már 1081,4 milliárd a hiány
cikicakk55
@Shikari: Az a baj Orbán kormányzásával,hogy le se sz..ja a cigányokat,kivéve a választások előtt. Annyira gyenge a rendőrségi jelenlét azokon a környékeken ahol a cigányok leginkább garázdálkodnak,hogy már nem is tartanak az egyenruhásoktól. Nevetségesen gyenge büntetéseket szabnak ki rájuk. Az önkormányzatoknál már rettegnek tőlük. Őket hívják be hamarabb,mert ha várniuk kell megy a cirkusz. Megkapnak mindent csak menjenek már el. Ugyan ezt csinálják az orvosnàl is. Egy beteggel jön az egész család, 2-3 gyerekkel felszerelkezve. Ordítoznak,hogy nem érnek rá várni,mert még főzni is kell a pulyáknak. Egyszerűen mindenhol félnek tőlük és mivel a gyűlölet keltés már szinte fertőz az országban,persze,hogy az arra leginkább kaphatók élnek vele.Én a cigányság azon 10 %- át sajnálom akik kiakarnak törni ebből a csoportból,de a " fehér ember" nem hisz nekik, a saját fajtájuk meg már megtagadja őket. Így sok olyan cigányt veszítünk el,akik hasznos tagjai lehetnének az országnak. Bizony Orbán magára hagyja a cigányokat,de a városokat és a falvakat is,ahol rettegésben tartják a lakosokat.
cikicakk55
@Shikari: Igen én is ezt akartam a beírásommal kifejezni. Ne csak akkor legyenek a cigányok központban,mikor a választások előtt kilóra megveszik őket. Ilyenkor kapnak mi szemnek szájnak ingere,persze,hogy ugyan ezt várják el a következő évekre is. Mivel akkor már nem érdeke a kormánynak,hogy mi van a cigányokkal,így marad az önkormányzatok problémája. Itt meg az a gond,hogy félnek tőlük,mert csoportosan rendkívül bátrak és még a rendőrök is 2x meggondolják mikor merjék őket felelősségre vonni. Pont itt Vásárhelyen volt 2 éve egy nagy cirkusz. Benn a városban cigány csapat(8-10 ember vegyesen nők,férfiak) bele kötöttek a fiatalokba egy utcai rendezvényen. Előkerültek gyorsan a kések és a sokkolók is. A rendőrség kénytelen volt kijönni és az egyik cigány épp szúrni akart,mikor a gumibottal kiverte a kezéből a kést. Kb 10 magyar ember látta az esetet. A cigánynak eltört a csuklója. Mit gondolsz kit marasztaltak el? Természetesen a rendőrt, a cigány meg kapott 2 millió ft fájdalom díjat. Az egész bagázsból egyet sem ültettek le.Csoportos garázdaságért mind felfüggesztettet kapott,pedig volt köztük olyan is,akkor akkor is felfüggesztés alatt állt. Na az ilyen esetekre kéne a törvénykönyvet átalakítani. 10 cigánynak jobban hittek a bíróságon,mint 10 büntetlen előéletű Magyar fiatalnak.
badboy
@szaboria1: a lényeg,hogy a vezér asszony 10-20 milliós havi fizuja biztosítva legyen.
sokanvagyunk
2018: "Füzesabony előtt megállt a semmi közepén és elballagott az InterCity vezetője, mert lejárt a munkaideje"
jancsipapa
@cikicakk55: Nem hiszem hogy jobban hittek . ( biztos,hogy nem ) Ki van nekik adva ,hogy milyen irányelvek szerint ítélkezzenek ...
cikicakk55
@jancsipapa: Nem tudom,hogy miért lett a vétkes pont a rendőr. Akik ott voltak a tárgyaláson,azok mondták,hogy a cigányok a gyerekeik,az anyjuk,apjuk életére esküdöztek,hogy a késelőnél nem is volt kés.A gyerek,akit le akartak szúrni megbotlott és az a jótét cigány fiú csak megakarta fogni,ne hogy orra essen szegény.Ezért kapott oda és nem is volt kése soha. Ugyan úgy ott voltak a fehér bőrű fiatalok is és Ők is elmondták,hogy akkor esett ki a kés a srác kezéből,mikor a rendőr rá vert a gumibottal. A bíró az ítélet hirdetésnél azt mondta,hogy nem bizonyított a kés használata,viszont az bizonyítható,hogy a rendőr eltörte a srác karját a gumibottal. Így a rendőrt fegyelmi vétségre vonták.Nem tudom ez milyen büntetéssel jár,de a cigányok egyike sem kapott börtönbüntetést. Annyit mondott a bíró,hogy mindenkinek tudnia kell,hogy mennyit ihat.Nem tudom,hogy ez kinek szólt,de szerintem pont a szórakozó fiatalokra érthette.Ezek szerint még a fiatalok is hibásak voltak,mert megzavarták a békés cigány család menetelését.
cikicakk55
@Shikari: Na ja! Szerencsétlen rendőrt meg jogtalan fegyverhasználatért és halált okozó rendőri túlkapásért 20 évre lecsukják. Arról nem beszélve,hogy még egyik cigány sem okult a másik kárából. Sőt! Ha lecsukják őket,még vadabbá válnak mire kijönnek.
wpym
@görbetükör: Fel is lépnek, ha a munkáltató tudomására jut.
wpym
@sokanvagyunk: Nincs ebben semmi rendkívüli. Ha nem tetszik, vizsgázz le és hajrá... (rengeteg mozdonyvezetőre van szükség)
wpym
@Yoda69: Ok, de akkor állj be jegyvizsgálónak a 100a-ra (Cegléd-BP.- Nyugati vonal). A 10 parancsolattal semmit nem érsz a monori, pilisi 32-es iq-val rendelkező idióták esetében.
wpym
@görbetükör: Nincs ebben semmi humor, komám.
görbetükör
@wpym: sajnos tényleg nincs. Inkább sírni való.
wpym
Rendbe lehet tenni azokat a vonalakat, ahol gond, erre kiváló példa a 120a vonal. Évekkel korábban ugyanolyan volt e helyzet, mint a 100a-n. Folyamatosan kihajigálták a rendőrök a mugukkal nem bíró ipari hulladékot és hamarosan rend lett. Ha ott végigmegy a jv a vonaton, mindenki mutatj a jegyét, bérletét, illetve mj-et vásárol. Sőt, nagyon nagyon sokan még köszönni is megtanultak.
wpym
@görbetükör: Szomorú, de maradjunk Magyarországon.
jancsipapa
@cikicakk55: Nagyon szomorú , írhatnám ,hogy felháborító, botrányos ez az egész .Minden el van nézve ,meg van nekik engedve . Nagyon jól tudják és vissza is élnek vele .Szinte naponta lopnak ,rabolnak ,gyilkolnak ,de Magyarországon ennek ellenére a cigány-gyilkosságokról csinálnak filmet
wagabund
egy üdítő történet...érdemes elolvasni, mert ilyen is előfordulhat, ezután többször is...na akkor nem csak a kalauz, hanem a masiniszta is kap...

www.atv.hu/belfold/20180609-lejart-a-munkaideje-ezert-utkozben-ott-hagyta-a-vonatot-a-lejart-a-mozdonyvezeto
Yoda69
@wpym: Nincs igazad. Ha nem mukodne a tizparancsolat akkor a korhazakat felujjitana a fideSS, uj muszereket es gepeket szereznenek be. Emelnek az apolok es orvosok beret, hogy be kulfoldon hasznositsak az itthon tanultakat. Es meg penz is lenne bovivel csak kettovel kevesebb stadiont kene epiteni, vagy nem elmeroggyant hazug plakat kampanyba kene onteni a milliardokat.
De mivel a tizparancsolat mukodik igy ezekre nincs szukseg csak nehany A4es papirra es egy xerox gepre.
Es ha mukodik a korhazakban meet me mukodne a nemzethy vasuton is.
Remelem veszed a lapot.
RonaGyuri
Nevelés kérdése; a jegykezelőket megverik, ugye?

A néplélek nem tesz jegyvizsgáló és jegyellenőr között

A derék matyar média bambán bámul rá arra, amit a vasutas-szakszervezet alelnöke, Bárány Balázs mondott a minap: „Harlem utcáin éjszaka biztonságosabb Rolex-órával közlekedni, mint jegyvizsgálói szolgálatot ellátni a MÁV-Start által üzemeltetett szerelvényeken.”.
A szakszervezet arról beszél, hogy a cég sara. S ebben persze van némi igazság, de tényként érdemes elgondolkodni a közgondolkodás, pontosabban a média által befolyásolt közvélekedés szerepén.
Igen arról beszélek, hogy a derék média fogyasztó számára olyan képet közvetít, melyben a BKK jegyellenőrei az utasokon élnék ki frusztrációjukat. Rendszeresen olvashatunk magáról megfelejtkezett ellenőrökről. Ezzel szemben, ha utasként is körbenézünk, azt kell tapasztalnunk, hogy – kis túlzással – ha felszállnak az ellenőrök, minimum egy, minimum verbális agressziónak lehetünk tanúi velük szemben! =))
A környékbeli vonatok utasai csak alkalmazkodnak a szokás-joghoz! =))
wpym
@wagabund: Nem eszik olyan forrón a kását.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.