Csaknem száz kulturális programot terveznek, a rendezvénysorozatot záró felvonulás július 7-én lesz.

Megkezdődött a 23. Budapest Pride
Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

A péntek esti, fővárosi hivatalos megnyitóval elkezdődött a 23. Budapest Pride, az LMBTQ-közösség (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer emberek) fesztiválja, amely az idén először egy teljes hónapon át, július 8-áig tart. 

Az eseményen a szervező Szivárvány Misszió Alapítvány képviseletében Nagy Szilvia azt mondta, hogy a közéletben zsarnoki hatalomvágyat lát, és az alapvető emberi tisztesség egyre komolyabb hiányát tapasztalja. Megszűnt a figyelő, értő párbeszéd – nyomatékosította.

Enyedi Ildikó Balázs Béla-díjas filmrendező úgy fogalmazott, hogy napjainkban ismét megkérdőjeleződik különböző csoportok békés együttélése. A társadalom elemi érdeke, hogy tagjai egytől egyig felszabadultan foglalkozhassanak azzal, ami szenvedélyesen leköti őket – jelentette ki.

A Prezi vezére is ott lesz

Árvai Péter, a Prezi társalapítója és vezérigazgatója arról beszélt, hogy amikor felnőtt Svédországban, még ott sem volt jellemző a homoszexualitás felvállalása. Később azonban Stockholm legnagyobb bulijává vált a Pride, amelyre évente félmillióan látogatnak el. Az elmúlt tíz évben a budapesti fesztivál is lényegesen megváltozott: sokkal nagyobb a tömeg, és tavaly már kordonokat sem állítottak a felvonuláson. Árvai Péter úgy vélekedett, hogy

néhány év múlva a magyar rendezvénysorozat is olyan lesz, mint a svéd.

Horváth Noé, az Amnesty International Magyarország aktivistája azt mondta, az emberek nagyon irigyek tudnak lenni arra, aki meri vállalni önmagát, mert a legtöbbjük nem elég bátor ehhez.

A megnyitó házigazdája Karafiáth Orsolya a fesztivál idei mottójáról – Merj nagyot álmodni! – azt mondta: ez az ő értelmezésében azt jelenti, hogy nem elég álmodozni, mert az nem visz előre, hanem magasra kell tenni a lécet.

Karafiáth Orsolya megjegyezte, hogy csaknem megduplázódott a programok száma. Ezeket idén már nem csupán Budapesten tartják, hanem több vidéki városban is. Színházi előadások és bulik egyaránt lesznek.

A rendezvényen felolvasták Székely László üzenetét. Az alapvető jogok biztosa hangsúlyozta, hogy a jogszabályok egyértelműen tiltják a hátrányos megkülönböztetés minden formáját.

Mint minden évben, idén is átadták az ünnepségen a Háttér Társaság díját, amelyet Virág Zsolt vehetett át. A kitüntetést 2005 óta azok kaphatják, akik sokat tettek az LMBTQ-emberekért.

Az LMP-t három politikus képviselte

A megnyitó részt vett Szél Bernadett, az LMP társelnök-frakcióvezetője és Ungár Péter (LMP) országgyűlési képviselő, Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke.

Az esemény honlapján azt írták, az, hogy a rendezvénysorozat már egy hónapig tart, csakis azért sikerülhetett, mert az LMBTQ-közösség és több mint ötven civil szervezet összefogással, lelkesedéssel önkéntesen tervezi meg a programokat, és együtt tesz az álmai megvalósulásáért .

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

division
Nem tudom, most ennek örülni kellene? Engem nem zavarnak a melegek, az ő dolguk, de ez a vonulgatás...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Grafix69
A buzik azért vonulnak , hogy megmutassák az embereknek , hogy ők felvállalják , buzik. Viszont azt nem értem , miért degradáló a buzinak az , hogy buzi? Miért nem kell kiírnom a facebook-ra ,hogy Grafix69 heterogén ? Szerintem azért mert egyedfejlődésünk során teljesen természetes , hogy a férfiak a nőkhöz vonzódnak és viszont . A heteroszexuálisak is felvonulnak csak ők minden nap mikor mennek az utcán. Végtére is a buzikkal csak akkor van gond ha engem akarnak , vagy nettán a gyerekemre vannak olyan hatással ami miatt esetleg az is buzi lesz , de nem hinném ,hogy a felvonulásuk ilyen szunnyadó érzéseket ébresztene benne , ha meg igen akkor már régen megette a fene . Mondjuk az ókori Rómában jól élnének ezek is mert ott éppen olyan normálisnak számított a homokos mint a heterogén párkapcsolat , sőt a kettő egy időben létezése is normális volt . Most vissza kanyarodva ,ha most nem szégyenli a felvonuláson , hogy homokos akkor pl egy munkahelyen sem kellene szégyenleni .
Peller Anikó
@Grafix69: büszke rá. Ez kábé olyan mintha egy bélrákos büszke lenne rá, hogy bélrákos.

Azt nem mondhatom, hogy olyan lenne mint ha egy gyengeelméjű büszke lenne rá, hogy gyengeelméjű, mert sajnos ez mindennapos. Itt is vannak páran ilyenek.
Grafix69
@Peller Anikó: Válasz de azért nem szerettem ezt a példát amit írtál , mert ha valaki olyan betegségben szenved mint irtál , egyrészt nem okoz a társadalomnak semmit vele másrészt nem tanácsos egy mentális elferdülést egy sejt burjánzó betegséggel összehasonlítani annál is inkább mert míg az elsőnél érthető a megvetésed azért a másodiknál már nem. Nagyjából a többivel egyetértek .
tulipan
Miértr zaavr vaaklkie nnyiree, hogy ök hangsőlyosan
tulipan
@Rutymorgó: Ha Isten igy gondolta volna, miért ne???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.