Nyilvánosan elérhető lesz a héten az 1956-os forradalom és szabadságharc utáni megtorlásokban résztvevő mintegy ezer emberről készített adatbázis.

E héten mutatja be a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) azt a nyilvánosan is elérhető adatbázist, amelyben az 1956-os forradalmat és szabadságharcot követő megtorlások résztvevőiről összegezték a hozzáférhető adatokat – mondta el az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában a testület elnöke.

Nyilvános adatbázist készítettek az 56-os forradalom utáni megtorlások résztvevőiről

Fotó: fortepan.hu/40265/Nagy Gyula

Földváryné Kiss Réka közölte: 110 ezer oldalnyi anyag feldolgozásával készült el a körülbelül ezer ember – zömében vizsgáló – tevékenységét, életútját bemutató adattár, feltárva a forradalom előtti pályájukat éppúgy, mint azt, hogy mit kaptak "jutalmul" a megtorlásokban való részvételért.

A NEB elnöke hangsúlyozta, a kutatók számára éppúgy fontos a másfél éves munkával összeállított adattár, mint az érdeklődő közönségnek. Megjegyezte, 1956 után 125 per indult a forradalom résztvevői ellen, és az eljárások végén 230 embert akasztottak fel.

(MTI)

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Az ügynök listát vajon miért nem teszik nyilvánossá??!!! Talán érintett lehet jó néhány kormánytag és fidesz-kdnp-s országgyűlési képviselő??? Hát ők az igazi gazemberek!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kisrigó
Ez az egész pont annyira hiteles szerintem, mint "az én kommunistámmal" minden rendben van, míg a másik kommunista alávaló gazember volt! Valószínűleg lesznek olyan lábjegyzetek, hogy "nincs róla adat!" Akkor ez csak újabb faeces kavarás, figyelem elterelés a hatalom valamilyen mocskos húzásáról!
csak úgy....
@dr. prédikátor: A forradalmak nem válogatósak mert a nincstelenség,nyomor okozza öket,és ha egyszer elindult a lavina,jajj annak aki az útjába került! Egy háborúban létezik tisztesség?
nevemnick
Ez nem más, mint az ország szar helyzetéről, a kommunizálásról (lopásról, közpénz elrablásáról) szóló elterelési művelet.
Menjenek a 3.14csába.
Sziszifusz
@Jozefina: 08:34
Az ügynökaktákat majd Putyin teszi nyilvánossá, akkor ha nem az orosz érdekek szerint alakulnak, a magyarországi történések, például a paksi beruházásból kilépne O. Viktor.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.