A jövő évi költségvetés középpontjában a biztonságos növekedés áll – hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter szerdán a Parlamentben, mielőtt Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének átnyújtotta a törvény tervezetét. Megjegyezte, a büdzsé négy fő célterülete az ország biztonságának megőrzése, a gazdasági növekedés fenntartása, a családok támogatása és a teljes foglalkoztatottság elérése.

Felkerült a parlament honlapjára a 2019. évi központi költségvetésről szóló törvényjavaslat szerda délután.

Július 20-án lesz a jövő évi költségvetési törvényjavaslat zárószavazása

- jelentette be Kövér László, az Országgyűlés elnöke, miután átvette Varga Mihály pénzügyminisztertől a 2019-es büdzsé tervezetét szerdán a Parlamentben.

Ismertette, az általános vitát június 27-29-ig tartja a parlament, a bizottsági részletes viták pedig július 3-5. között lesznek.

A költségvetési bizottság július 11-12. között foglalkozik a javaslattal, majd július 16-án dönt a parlament az összegző módosító javaslatról

- mondta.

Benyújtotta a jövő évi büdzsé tervezetét a pénzügyminiszter

Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtja a 2019-es, a biztonságos növekedés költségvetéséről szóló törvényjavaslatot Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének az Országház Gobelin termében 2018. június 13-án. MTI Fotó: Kovács Tamás

Marad az egykulcsos, 15 százalékos szja

Jövőre is marad az egykulcsos, 15 százalékos személyi jövedelemadó, amely az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban

- mondta Varga Mihály pénzügyminiszter szerdán a Parlamentben, mielőtt Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének átnyújtotta a 2019. évi költségvetési törvény tervezetét.

Az elmúlt évek célzott áfacsökkentéseit is megtartja a kormány jövőre, vagyis a tej, tojás, sertés- és csirkehús, hal és egyéb alapvető élelmiszerek továbbra is az 5 százalékos áfakörbe tartoznak majd – ismertette.

Jövőre folytatódik az elmúlt években megszokott adócsökkentés iránya. A kormány azzal számol, hogy a reálkeresetek az idén is jelentősen nőnek, erre tekintettel 2019-ben további 2 százalékponttal, 19,5 százalékról 17,5 százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke a 2016-ban megkötött hatéves bérmegállapodás alapján. Ezzel 100 milliárd forint marad a vállalkozóknál – hangsúlyozta a miniszter.

Nem csökken egyetlen szakterület költségvetése sem

Minden szakterületnek legalább annyi vagy több forrás jut a jövő évi költségvetésben, mint az ideiben

- mondta Varga Mihály pénzügyminiszter szerdán a Parlamentben.

Ismertette, egészségügyre 101 milliárddal, oktatásra 15 milliárddal, kultúrára 68 milliárddal, a közbiztonságra pedig 156 milliárd forinttal több jut jövőre.

A nyugdíjak megtartják reálértéküket, sőt nyugdíjprémiumot is fizet a kormány 2019-ben is.

Megemlítette azt is, hogy tartalékot képeznek a köztisztviselői kar béremelésére, a pontos szám ősszel derülhet ki, most folynak az egyeztetések.

Kifejtette, hogy valamennyi, erre a ciklusra vonatkozó uniós pályázatot már kiírtak, a hangsúly a források felhasználásán lesz jövőre.

A büdzsé 4,1 százalékos 2019-es növekedéssel számol

A jövő évi költségvetés 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel, 1,8 százalékos GDP-arányos hiánnyal és 2,7 százalékos inflációval számol – ismertette Varga Mihály pénzügyminiszter.

Hangsúlyozta, folytatódik tehát az államadósság mérséklődése, "bízunk benne, hogy a ciklus végére mértéke 60 százalék alá csökkenhet".

2019-ben mind az általános tartalék összegét, mind a hiánycél teljesítéséhez kötött biztonsági tartalék összegét másfélszeresére emeli a kormány – jelentette ki.

Varga szerint a családok támogatása a jövő évi büdzsé egyik kiemelt területe

A családok támogatását nevezte a jövő évi költségvetés egyik legfontosabb elemének Varga Mihály.

Ismertette:

a kormány folytatja a családi otthonteremtés támogatását, a csokra jövőre 242 milliárd forintot fordítanak.

Megmarad a gyes és a gyed-extra is, és 20 ezer forintra emelkedik a kétgyermekes családok adókedvezménye gyermekenként,összesen tehát 40 ezer forintra, amely mintegy 350 ezer családot érinthet. A 2016-ban megindult folyamat, hogy 5-5 ezer forinttal bővítsék az adókedvezmény összegét, tehát jövőre is teljesülni fog – mondta.

Nemcsak a gyermekvállalást, de a gyermeknevelést is támogatja a kormány, ide tartozik például a bölcsődei férőhelyek számának növelése szavai szerint.

Forrás: MTI

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
Emeld ki hogy az EU legmagasabb áfája is marad...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
tudode
Amikor pertuban lévő PÁRTKATONÁK találkoznak, átadva az ORSZÁG bukszáját!
Hellcat
Emeld ki hogy az EU legmagasabb áfája is marad...
Gauntlet
Tehát gyk minden marad egyazon szinten?
Eladott Ország
A közmunka bére nem emelkedett, ezt persze jól megideologizálták (miszerint ezzel ösztönöznék a közmunkások versenyszférába távozását). Az erőszakosan emelt minimálbért meg egyre nehezebben termelik ki a kisvállalkozások, mert nem elég termelékenyek, tehát mennek is a levesbe. Ennyit a "sikerekről". a 2010-ben még 25 százalékos legmagasabb ÁFA kulcsot a jó Orbán-kormány felvitte 27 százalékra. És bevezette az útdíjat, ami addig nem volt. És ez csak töredéke annak a plusz tehernek, amit ránk pakoltak az elmúlt két ciklus alatt, miközben mindvégig azt kommunikálták, hogy mennyivel jobban élünk, mint az elmúlt nyolc év előtti elmúlt nyolc évben. Ez pedig nem igaz. Alapvetően az történt, hogy a munkáltató terhei csökkentek. Például Mészáros Lőrinc cégeinek terhei is csökkentek. Ami fontos és jó dolog. Ugyanis a munkáltató a megmaradt forrást fordíthatja akár bérfejlesztésre, akár egyéb fejlesztésekre. De nem jelent automatikusan fizetésemelést és hazugság ezzel etetni a népet. Értem én, hogy több munkavállaló van, mint munkáltató. Azt is értem, hogy a választáson egy szavazat az egy szavazat. De nem kellene hazugságokkal tömni az emberek fejét, mert nem mindenki hülye ebben az országban.
balos
Nem minden hülye fideSSes,de minden fideSSes hülye!
papa.49
Gúnárnyakúkönyvelőcske meddig fog élni ez az iromány talán augusztusig ???
mackoka46
Mekkora pénzt terveznek elsikkasztani az adófizetőktől ?
papa.49
@balos: Nálad a pont, alapigazságot fogalmaztál meg !!!
kereső
@Eladott Ország: 17:18"Azt is értem, hogy a választáson egy szavazat az egy szavazat."- ez igaz a világ demokratikusabb felén,de nem orbanisztánban.
kereső
Na majd meglátjuk, mire lesz jó a "biztonsági" költségvetés a növekvő olajárak+ a meghatározó kamatlábak növekedése mellett.
Ez a "több jut" kifejezés meg-ami az egészségügy,oktatás,kultúra...,olyan mellékzöngés-mint ahogy orbán mondta Bözsi néninek-"ha azt mutatják a számok."Most sincs "prioritása" a költségvetésnek-lehet majd átcsoportositani a tételeket ,innen-onnan lecsipni -ezt meg már ismerjük az elmult nyolc évből,hogy hova.
human
No és gránit szilárdságúra sikeredett?
Zeta
Aztán majd kiderül , hogy az egészségügy, az oktatás megint tovább sorvad.
human
@Zeta: Mindig elmondják, hogy most 100 milliárddal többet adnak erre meg arra. Aztán ha megnézi az ember ezeket a számokat kiderül, hogy nagy részét az adminisztráció viszi el vagy kiderül hogy a túlárazott projekteken keresztül a haverok zsebébe vándorol a többlet.
Mert ugye szépen mutat papíron, hogy 15 milliót költött egy város játszótér felújításra, csak mikor kimegy az ember megnézni, akkor csodálkozik, hogy mi került ezen 15 millióba. Három másikat lehetett volna ennyi pénzből csinálni.
Na itt van elcseszve ez az egész. Nem véletlenül, hanem szándékosan. Szerintem Orbán feladta, hogy az országot nyugat európai szintre tudja emelni. Szerintem ők ezért húz keletre, mert ott egy gyengébb színvonallal is még a közép mezőnyben tud lenni. Ráadásul abban a klubban a demokrácia sem belépési feltétel.
maci0427
Az állami szférában főleg a kormányközeliben van pénz és jutalom ! Más ágazatokban meg a munkaadónak kell és kellene a dolgozókat rendesen - jól megfizetni, úgy, hogy a nettó keresetük legalább 200 - 250 ezer forint legyen tisztán, mindenféle egyéb nélkül ! A Nyugdíjaknál meg kevés ez a mostani tervezett 2.7 % és a többi beígért ha lesz is,az nem képezi általában nyugdíj alapját ha nem építik be. A nyugdíjakat mivel nem egységes, legalább 5 % - 10 között , vagy a felett kellene emelni !
maci0427
@human: Valami igazad van ! Tudod.az az 50 év lemaradás ! Soha nem fogjuk behozni, hiszen ez lehetetlen ! Keresetekben meg, a milliomosok - milliárdosok listáján már behozták ezt lehetett olvasni ! Igaz van egy-két nyugdíjmilliomos is főleg a nyugdíjplafon eltörlése miatt is, na meg ugye ha ezek a milliomos nénik meg bácsik majd nyugdíjba mennek lesznek még többen is gondolom ! De például nem valószínű, hogy a magyarországi Euró bevezetésével a hazai nyugdíjasok többsége jól járna, mert sokan reklamálják a bevezetését . Amúgy meg a helyünk valóban itt van közép - kelet - Balkán szélén ! Térképileg is .
namihami
Szép, tekintélyes és vastag paksaméta, melynek külön érdeme, hogy a Tiborcz, Mészáros és még néhány név nagyobb és vastagon, erősen aláhúzott betűkkel van már eleve szedve.
A többi úgyis csak a garnérung...olyan gránitos...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.