Júniusig elejéig összesen 91 595 olyan képzést tartott nyilván a Felsőoktatási Információs Rendszer, amely esetében a hallgató sikeres záróvizsgát tett, de oklevelét nyelvvizsga hiányában még nem kapta meg – írta a Magyar Hírlap az Oktatási Hivataltól kapott adatok alapján csütörtökön.

Ennyien bukták a diplomát a nyelvvizsga hiánya miatt

A hivatal adatai szerint csak tavaly 10 737 olyan diplomát adtak ki, amelyhez a záróvizsgát valamely korábbi évben tették le.

(atv.hu)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kakambuki
@wagabund: Az egykori monarchiában a céhvilág idején a szakmabeli segédek, tehát nem egyetemisták, csak akkor kaphatták meg a mesterlevelüket, lehettek mesterek ha több helyen dolgoztak és onnan kedvező szakmai ajánlásokat gyűjtöttek. Ehhez legalább két évig kellett dolgozniuk a monarchia legkülönbözőbb helyein, esetenként más nyelvű tagországaiban. A boldoguláshoz viszont bírniuk kellett az illető ország nyelvét, sőt az adott szaknyelvét is legalább alapszinten. A céh mestereiből álló testület csak ez után igazolta hogy mester lett az illető és kiadta a mesterlevelet részére. Nagyon sokan megtették ezt sőt kényszerítve voltak rá mert a kontárokat nem tűrte maga körében a szakmai testület és nem igazolta a végzettséget sem. Lehet magyarázkodni de az kőkemény igazság hogy legalább egy nyelv közepes ismerete nélkül a diploma, amely magasabb szintű egy mesterlevélnél gyakorlatilag nem sokat ér. Így volt ez régen is nemcsak most.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tulipan
@1magyar: Ha nem majd ott helyben, megtanulják a nyelvet!
1magyar
@tulipan: Aki sikeres akar lenni, vagy továbbképezni magát biztosan önszántából is megtanulja akár az angolt akár bármely más nyelvet amire szüksége van.De van olyan is aki csak" itthon akarja kamatoztatni a diplomáját.
kereső
Hogy lehetnek némelyek ennyire tudás ellenesek? Fel nem foghatom.Még az átkosban IS azt tartották, ahány nyelv (ismeret),annyi ember!Egyébként meg ,az az orvos,mérnök,vagy akár tanár aki komolyan veszi választott hivatását,hogyan fog fejlődni,új dolgokat megtanulni,ha nem ismeri a szakmája ujdonságait-amelyek idegen!!nyelven érhetőek el.Orvosok,mérnökök -elengedhetetlen az angol nyelv olvasási szintű ismerete és megértése.
balos
Sajnos a nyelvismeret megléte,csak a nemzet"árulóinak" előírás!A "hatalma-sokk" között sokan a magyarral is hadi lábon állnak!
Jozefina
Meg is érdemlik, hogy ne kapjanak diplomát!!! Semmi más dolguk nincs, mint hogy tanuljanak. Aki nem képes minimum egy idegennyelvet megtanulni az nem érdemel diplomát sem!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.