Szabadon engedték az elmúlt két hétben az országon át kóborló medvét a szlovák-magyar határ közelében szerda éjszaka – közölte a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.

Egy történet vége: szabadon engedték a Nemzet Medvéjét

Fotó: MTI

A nőstény medve először Nógrád megyében bukkant fel, majd – a csaknem 300 kilométeres kóborlása után – a déli határ közelében, a Csongrád megyei Sándorfalva közelében fogták be a szakemberek.

A medve elengedésének helyszíneként olyan területet választottak ki a természetvédelmi szervezetek szakemberei, amely távol van a lakott településektől, tradicionális medveélőhely, ahol stabil medvepopuláció él és a szlovákiai medveállománnyal is szerves kapcsolatban áll – írták.

Közölték, az orvosi vizsgálatok megállapították, hogy a befogott medve egy vadon élő, 10 évesnél idősebb egészséges nőstény, amelynek további bocsai már nem várhatóak. A nemzeti parkok szakemberei a következő időszakban figyelik majd medve a mozgását, és ha újból lakott települések közelébe kerülne, azonnal "közbelépnek".

Az elengedés körülményeiről azt írták, hogy este kilenc óra körül vették át a szakemberek a medvét szállító ládát közel az elengedés helyétől. A medve a szakadó esőben "kicsit gondolkodott, hogy egyáltalán kimenjen-e a ládájából, végül azonban némi noszogatás után éjfél tájban meggondolta magát, s komótosan kisétált az erdőbe, ahol fél percen belül el is tűnt".

A pénteken befogott, a kóborlás során kimerült 80-100 kilogrammos medvét az elmúlt napokban a Szegedi Vadaspark medveházában gondozták. Az állat május végén bukkant fel Nógrád megyében, majd dél felé tartva Abony, Kocsér, Tiszaalpár, Tömörkénynél és Dóc közelében figyelték meg.

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Commenter
Menj, drága Robi maci! Találd meg otthonod a természetben, legyen boldog, hosszú életed. Kerüld el a vadászokat, légy ügyes továbbra is.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Commenter
Menj, drága Robi maci! Találd meg otthonod a természetben, legyen boldog, hosszú életed. Kerüld el a vadászokat, légy ügyes továbbra is.
Eladott Ország
Tiborcz István, a nemzet vejkója sajátláb kisasszony férje, és a hasonszőrű élősködők hada sajnos még szabadlábon vannak, és országon át kóborolnak.
Nessy
Isten veled Macimama! Legyen még hosszú és boldog az életed a sajátjaid között!
papa.49
Na most megkérdezem a sok ,,hozzáértő,, eddig miről regélt ???
2-3 éves hím, meg később nőstény ???
Most hirtelen 10 évesnél idősebb lett!!!
Akkor akik először vizsgálgatták ,,libán vették,, a bizonyítványukat ???
bencemacska
@Eladott Ország: ma, 11:44
Ők nem kóborolnak országon át, hanem rabolnak!
papa.49
@Szeparepa2: Jól látod lehet hogy egyszerűen a kiüldözés volt az oka a kóborlásnak, akkor pedig megint megfog történni !!!
Commenter
@papa.49: Benézték. Az Állatorvostudományi Egyetemen még plusz 3 év a specializáció.Jó állatorvost manapság legalább olyan nehéz találni mint jó humán orvost.A lényeg most már, hogy szabadon engedték és remélem a nyomkövetője révén csak jó híreket kapunk róla! Láthatóan nem csak nehezen vagy nem tudta volna megszokni a vadasparki létet.
görbetükör
@Szeparepa2: 10 éves, eddig szabadon élő medvét állatkertbe, ez egyenlő lenne neki a halálos ítélettel. Medvefarm nem tudom mennyire telített és mennyi támogatást kapnak.
Szabadon engedni azt jelenti, hogy bármi lehet vele, bármerre mehet.
Szerintem mindenképpen csipet kellett volna beletenni, így nyomon követhető, hogy merre jár, esetleg lakott területen van-e.
Sajnos, állatok ma szabadon sehol nem élhetnek igazán, mert mindenütt az ember otthonába, vagy élőhelyébe "tolakodnak".
Főleg kis hazánkban meg nincs is tapasztalat a vadállatokkal való együttélésnek. A Semjénfélék miatt veszélyes a lakott terület számukra. :(
papa.49
@Commenter: Na de ennyire ???
Ez már túlzás nem gondolod ???
Ha én így gyakorolnám a szakmámat szerinted lenne munkám ???
Szerintem felkopna az állam !!!
dr. prédikátor
Bízom benne hogy a" nemzet fővadásza" a semilyen geci tömjén zsóti nem tudja hogy hol engedték el a Maci lacit.mert még képes volna utána menni és megölni. !!!
justhpeter
Remélem neki tetsző, megfelelő élete lesz és ha netán a "semilyen geci tömjén zsótival" találkozik, akkor az erdőből csak a maci fog kijönni.
bencemacska
@Szeparepa2: ma, 11:54
Én nem vagyok szakember, de ugyanezek jutottak eszembe. Ez a macimama valami elől menekült, képes volt többszáz km-t gyalogolni, hogy megszabaduljon valamitől! Erre az "okosok" /szerintem gazemberek/ visszaviszik oda, ahonnan elmenekült!
Ugyanúgy elbántak velük, mint a két lábú menedékkérőkkel!
görbetükör
@Szeparepa2: Egy szabadon élő vadállat nem bírja ki rabságban anélkül, hogy ne sérülne szellemileg, érzelmileg, pszichésen. Ezen én nem vitázom.
Ismétlem, a medveparknak nem a nagyságát vitatom, hanem azt, hogy milyen anyagi háttérrel rendelkeznek. Mert ugye kell gondozó, kell élelem, rendszeres orvosi vizsgálat és ezek közül egyik sincs ingyen. Még ha a gondozók elhivatottságból éhbérért is dolgoznak. Én azt vitatom, hogy bárhol élhetne manapság háborítatlanul vadállat. Mindenütt vagy "kártékonynak", vagy "életveszélyesnek" van nyilvánítva, ha felbukkannak.
wagabund
..."Szabadon engedték az elmúlt két hétben az országon át kóborló medvét a szlovák-magyar határ közelében szerda éjszaka "...

ezt a mondatot olvasva, magyartanárok ezrei tépik szét a diplomájukat...

bravó firkászkám!
Commenter
@papa.49: úgy tűnik igen. Gyakran az állatkereskedésben nem tudják megállapítani milyen nemű állatot árulnak, és volt hogy az állatorvos is benézte már a kisállat nemét. Nem tudni hogy ezek után mennyire megbízható a döntésük, és mindaz amit a maci állapotáról tudni...más munkakörből mást már kevesebbért is kitennének az biztos.
Macskaszem
Lehet, nem kellet volna elengedni, mert úgy kellett noszogatni, hogy távozzon. Talán megtetszett neki a gondtalan élet, hogy elé rakták a kaját, nem kellett érte egész nap kolbászolni az erdőben.
görbetükör
@Szeparepa2: és nincsenek anyagi gondjaik? Befogadóképességük végtelen?
Cicamama55
Csak remélni merem, hogy a "nemzeti nagyvadászunk" -lóháton- nem állt a közelben csőre töltött puskával...
bence
Találd meg boldogságod a szabadban Robi maci ! Szívből kívánom , hogy mielőbb társakra és biztonságos otthonra találj ! Vigyázzanak rád az égiek , hogy vadászt még messziről se láss !
görbetükör
@Szeparepa2: Mert nem csak egy medve fog átsétálni. Én a szabad medvének szabad életet kívánok. Hogy tudjon ember és állat, természetben együtt élni.
maci0427
Gratulálok, hogy szabadon engedték ! A cirkuszi állatokkal is ezt kellene tenni, nem fogságban tartani és mutogatni őket. Igaz az állatkerti állatoknak is rossz, szívem szerint azokat is megszüntetném !
maci0427
@Szeparepa2: - Igen voltam ott ! Az nem rossz, de én a ketrecbe bezártakra gondoltam ! Meg az Állatkert is hagyján ! Én a a cirkuszi mutogatósokra gondoltam meg a hasonlókra.
wagabund
Mai hír:

..."leszedte a nyomkövetőt, ami a nyakörvében volt a szlovák-magyar határ mellett szerdán elengedett medve, majd, már nyomkövető nélkül hagyta el hazánkat."...

..."Most bejelentették, hogy a medvén már nincs rajta a nyomkövető, de a nyomait figyelemmel kísérik"...

ugye ez vicc? mert ennyi balfasz nem lehet egy nemzeti történetben..
papa.49
Na ,,okoskák,, akkor amin eddig tököltetek az nem jött be a maci ITT AKAR ÉLNI !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.