70 éve, 1948. június 16-án fogadta el a magyar országgyűlés az egyházi iskolák államosításáról szóló törvényt. „A Rákosi-korszak idején az egyházpolitika fő célja a teljes »egyháztalanítás«, az egyházak megsemmisítése volt, azaz belátható időn belül, mintegy 20 év alatt felszámolni a vallásosságot és annak hordozóit, az egyházakat” – olvasható Völgyesi Zoltán A kommunista egyházpolitika szakaszai Magyarországon 1948-tól 1964-ig című tanulmányában. Hogy mindez milyen negatív hatással volt az egyházakra és a társadalomra, az nem csak a kommunista időkben volt érezhető, hanem máig tartó nehézségeket jelent. Az egyházak elnyomása, tevékenységük templomfalon belülre történő korlátozása, az iskolák államosítása, az addig kiépült oktatási hagyomány felszámolása és a szellemi élet visszaszorítása ugyanis a rendszerváltás utáni időkre is kihat.

Forrás: evangelikus.hu
Feltöltő: asztali
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Az elmúlt 27 évben meg azt is elvették az egyházak amihez semmi közük nem volt soha !!!
Ez a tipikus ,,átesünk a ló túloldalára,, !!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
Az elmúlt 27 évben meg azt is elvették az egyházak amihez semmi közük nem volt soha !!!
Ez a tipikus ,,átesünk a ló túloldalára,, !!!
Equus1
Voltaire szerint a vallás ott kezdődött, amikor az első csaló találkozott az első hülyével...
Pedig Voltaire nem volt kommunista...
Eladott Ország
A kormány adófizetők millióiból épít ki egyházi iskolarendszert, háttérbe szorítva a nem vallásosak akaratát, elvéve tőlük a választás lehetőségét. Az egyházi iskolákban tanuló diákokra háromszor több forrás jut, mint a világi iskolák diákjaira. Ez az aránytalanság minimum fel kéne, hogy háborítsa szülők és tanárok ezreit, azonban a tantermek és az iskolák udvarai rendre némák maradnak. Ha a gyermekük felvételt nyer az egyházi iskolák egyikébe, akkor az aránytalanságok máris háttérbe szorulnak, ugyanis az ő gyermeke(i) a haszonélvezői. Az, hogy nem mindenki jár így, őket már kevéssé sem érdekli. Azonban van egy hatalmas különbség az egyházi és a világi iskolák között: a beiskolázási kötelezettség megléte. Ugyanis ameddig egy világi iskola köteles beiskolázni bármely, oda jelentkező diákot, addig egy egyházi iskola elutasíthatja egy oda jelentkezni kívánó diák kérelmét. Mindezt a szeretet és a béke nevében természetesen. Na meg persze isten előtt minden ember egyenlő nemde? Hát nem. "Az oktatási rendszer lassan változik, de mára vitathatatlanná vált, hogy az az út, amelyet néhány éve kijelöltek, helyes irány volt." (Palkovics László)
És hogy miért vált vitathatatlanná? Azért, mert senki nem vitatja, mindannyian csöndben tűrjük a tűrhetetlent, miközben a kormány elvette a választás lehetőségét tőlünk. Kussolunk, miközben megfosztanak bennünket legalapvetőbb jogainktól.
Eladott Ország
kolozsvaros.com/2016/04/18/hogy-mit-csinalt-a-puspok-ur-csak-nem-megzsarolta-a-tanarokat/
Hogy mit csinált a püspök úr? Csak nem megzsarolta a tanárokat? Ugyanis ha az úgynevezett „katolikus egyházmegyei fenntartású iskolában” (mindjárt visszatérünk arra is, hogy pontosan milyen fenntartású) a pedagógusok sztrájkolni, lázadni, elégedetlenkedni merészelnek, akkor elképzelhető, hogy a püspök úr egyházmegyéjének állami támogatása megcsappan? Ha nem pár napja fejtettük volna ki világosan, hogy az egyháznak mihez van és mihez nincsen semmi köze, akkor sem lennék most kevésbé ingerült.
Eriksson
Nem is értem miről beszél a cikkíró. 70 éve, az államosítás óta csupa-csupa hülyegyerek került volna ki az iskolapadokból?
A társadalom eltávolodása az egyháztól pedig nem csak a kommunista országokban figyelhető meg. A kereszténység valahogy elvesztette vezető szerepét Európában, áttevődött főleg Afrikára, dél-Amerikára és egy kissé Ázsiára is.
F_Viktor
@Eriksson: Írod:
"A kereszténység valahogy elvesztette vezető szerepét Európában, áttevődött főleg Afrikára, dél-Amerikára és egy kissé Ázsiára is."

És főleg áttevődött Magyarországra!
Eriksson
@F_Viktor: Na de majd most! Orbán Viktor visszavezeti népét a kereszténység világába, s "A magyar név megint szép lesz, Méltó régi nagy hiréhez; Mit rákentek a századok, Lemossuk a gyalázatot ..."
Nessy
Most viszont az állami iskolák szünnek meg, és akár akarja valaki, akár nem, kisebb településen, ahol csak egyházi iskola van, a ygereknek oda kell járnia, ha nem tudják utaztatni!
Anno nem volt kötelező az egyházi iskola! De ott is más volt a nevelés, oktatás, mint manapság! Nem volt kirekesztés, mások lenézése,bigott vallásos nevelés.
tudode
Ehhez a cikkhez annyit, hogy Balás Béla evangélikus püspök Orbán Viktor a politikával, és vallással összefüggésben ma már bebizonyosodott, hogy a tanúságtételekor a püspöktől elhangzott egy mondat I-GAZSÁGA, még pedig az, hogy
.
HAMIS AZ EMBER AMEDDIG MOZOG, függetlenül attól, hogy Isten, vagy a NÉP szolgája!
.
www.youtube.com/watch?v=3_8Hgf1NL6c
..
Vajon Balás püspök FELOLDOZNÁ-E tizenhárom év távlatában a TANÚSÁGTEVŐ báránykáját ez után a sok-sok huncutsága után!
.
Ha eljön az ideje nem az EGYHÁZI NEMESEK által elrekvirált cuccokat kell majd ÁLLAMOSÍTANI, visszaszerezni a köz javára, hanem a MAGÁNHADSEREG új gazdagjai által elrekvirált KÖZVAGYONT, azt, amelyet az ŐKET MEGILLETŐ előnyökön felül "csak" úgy magukévá tettek, mint a BABÁJUKAT!
.
Emlékszünk még??
.
------ Egyházi nemesek
hu.wikipedia.org/wiki/Egyh%C3%A1zi_nemesek
.
Panaszra NINCS OKUK a lassan visszafolydogáló EGYHÁZI ISKOLÁKNAK, mivel sokkal TÖBB állami normativát élveznek, mint például a CIVIL szervezetek, akik szintén, magasabb fokon látnak el ÁLLAMI FELADATOT, mint maga a MINDENHATÓ ÁLLAM!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.