Az LMP szerint fel kell függeszteni a végrehajtásokat a devizalapú hitelszerződések esetében.

Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője vasárnap Budapesten sajtótájékoztatón arról beszélt: bár a kormány "hazug módon" azt mondja, hogy a kérdést megoldotta, pontosan lehet tudni, hogy a devizakockázatokat kizárólag a fogyasztókra terhelték.

LMP: függesszék föl a devizaalapú hitelszerződésekkel kapcsolatos végrehajtásokat

Fotó: wikipedia CC BY-SA 3.0

Perek sokasága van folyamatban itthon és az Európai Unióban is, ezek során azt vizsgálják, teljes körű volt-e a tájékoztatás, és tisztességes-e, hogy a kockázatviselés egyoldalú – mondta az ellenzéki politikus. Hozzátette: Magyarországon "pontosan tudjuk", hogy a tájékoztatás "minimum hiányos volt", így viszont a fogyasztók nem tudtak felelős és megalapozott döntést hozni.

Csárdi Antal leszögezte: amíg ezeket a kérdéseket bíróságok vizsgálják, addig fel kell függeszteni a végrehajtásokat. "Ma családok (...) tízezrei vannak olyan helyzetben, hogy bármikor elvihetik a fejük fölül a lakást" – fogalmazott.

A politikus közölte, a parlament szerdán dönthet arról a törvényjavaslatról, amely felfüggesztené a végrehajtásokat. Akkor ki fog derülni, hogy a Fidesz a magyar társadalom vagy a bankok oldalán áll – hangoztatta.

Csárdi Antal elmondta, pártja jogszabállyal biztosítaná, hogy fizetési meghagyásokat csak bíróságok adhassanak ki, a hitelintézetek ne adhassák át behajtó cégeknek az adósságokat, továbbá bevezetnék az "elsétálás jogát", ami azt jelenti, hogy ha az adós elvesztené az ingatlanát, akkor utána már ne legyen tartozása. A javaslat a forintosítás újraszámolását is előírná – tette hozzá.

Kitért arra is, hogy a kilakoltatások hajléktalanságot eredményeznek, viszont a hajléktalanságot nem üldözni, hanem megelőzni kell.

(MTI)

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
A kockázat a hiteleseké, a bankok meg kaszáltak egy kurva nagyot rajta !!!
Voltak persze olyanok aki 180 Ft. tudtak törleszteni, de a nagyon nagy többség csak szopott mint a torkosborz !!!
Ki volt ez találva akik 2010. ben közel voltak a tűzhöz azok gyorsan kifizették a devizahitelüket 180 Ft. akinek ez nem sikerült annak meg elvette a házát a bank, és törlesztheti míg él amit még a házon felül követel a bank !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pálinkás Pál
@percsi: "Ezek azért fordulhatnak elő, mert a magyar emberek nem tartanak össze"...nos ebben egyetértünk...de...
talán el kellet volna olvasni a szerződést,mielőtt aláirják...nekem autóhitelem volt...és feketén fehéren ott volt hogy a hitel lejárta után a maradványösszeg jelképesen 6 svájci frank...lakáshitelem nem volt,arról nem tudok nyilatkozni,ezt is csak azért említettem mert sok "autós " belefutott hogy kifizette a résztleteket,azt ugrott az autó...mert a maradványösszeget már nem tudta...,pedig csak el kellett volna olvasni az egészet aláírás előtt!!!
papa.49
@percsi: Jól összeszedted, és csak még annyit kellett volna tenniük a fiúknak, hogy az elsétálási jogot behozzák !!!
Itt az én példám elbuktuk a házunkat, az autónkat (Suzuki) és még a nyugdíjam felét is letiltják a az ezek után maradt tartozásokra, talpra állásra esélyem sincs !!!
percsi
@Pálinkás Pál: Nekem is autós, gyermekeimnek ingatlanos. Hat éve pereskedünk, megjártuk a Törvényszéket, Alkotmánybíróságot, és több, mint egy éve a Kúrián van az egyik ügyünk.
Ez idáig egyetlen bíróság sem vizsgálta a beadványunkat, csak elporoltak. Nincs független bíróság! A bankok két lábbal tapossák a törvényt, a bírók nem vizsgálhatják, minden szerződés érvénytelen, érvénytelen szerződésre nem lehet végrehajtást elrendelni!
Te is felvetted a kölcsönt, és azért, mert nem kaptál részletes tájékoztatást. Ha szerződéskötés előtt (nem utólag) tájékoztat arról, hogy majd mennyit fog követelni, biztos nem vetted volna fel. Tudták, hogy a hitelek be fognak dőlni, az ingatlanra utaznak, majd jó lesz az idegeneknek.
Jó, hogy idejében ki tudtad fizetni, sajnos több millióan nem tudták megtenni. Az ingatlanosok sokkal rosszabb helyzetben vannak. A bank annyit kér, amennyit akar, nincs ki felügyelje őket, peres eljárás nélkül végrehajtót küldhetnek a nyakukra.
percsi
@papa.49: " és csak még annyit kellett volna tenniük a fiúknak, hogy az elsétálási jogot behozzák !!!"
Semmi elsétálás. Nem volt érvényes szerződésetek, a banknak az járt volna csak, amennyit adott, ha 1000 ft-t, akkor 1000 ft, kamat sem!!! A tisztességtelenséget büntetni kellene!
Pálinkás Pál
@percsi: Mint említettem elolvastam a szerződést...ahol világosan le volt írva minden...és igen..én is azért vettem fel a svájcifrank kölcsönt,mert sokkal kedvezőbb volt a forintosnál...de az is világosan le volt benne írva hány frank a havi törlesztésem...értelmezed??? nem hány forint,hanem hány frank!!! Sőt az is benne volt a szerződésben hogy a mindenkori középárfolyamon kell forintban törlesztenem...
Nagy összegben lefogadom hogy ez a mondat a te szerződésedben is benne volt!!!
Ettől kezdve dicső kormányunknak címezheted a reklamációt,akik lenullázták a forintot a valutákhoz képest!!!
Nem azt mondom hogy a kereskedelmi bankoknak rosszul jött a dolog...de nem ők befolyásolják a mindenkori árfolyamot...
Tehát hogy úgy mondjam.."rossz lóra tettetek" ..ezért hoztam fel a tőzsdét példának!!
Valutában gondolom egy centet sem nőtt a tartozásod...arról meg nem a bank tehet hogy most esetleg közel kétszer annyit ér a valuta,mint amikor felvetted...
Most általánosságban beszélek,mert a te konkrét szerződésedet nem láttam!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.