Egy Magyarországon is aktív szír embercsempészt próbált elkapni a Nemzeti Nyomozó Iroda, ám a férfi elhagyta az országot. Végül az Europol támogatásával Görögországban bukott le a férfi.

Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) büntetőeljárást folytat embercsempészés szervezője, irányítója által, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt egy iraki állampolgár és magyar társai ellen.

Magyar segítséggel fogtak el egy körözött szír embercsempészt Athénban

Fotó: police.hu

"A bűnszervezet vezetőjét azzal gyanúsítják, hogy szervezőként 2015-ben és 2016-ban legalább 48 alkalommal nyújtott segítséget ahhoz, hogy a magyar befogadó állomásokon elhelyezett illegális migránsokat magyar taxisok egy budapesti hotelbe, majd onnan főként marokkói, egyiptomi és iraki származású sofőrök Ausztrián és Szlovákián keresztül Nyugat-Európába szállítsák.

A nyomozás során felmerült, hogy a bűnszervezetben aktív szerepet töltött be egy szír állampolgárságú férfi, aki – közvetlen kapcsolatot fenntartva a bűnszervezet vezetőjével – egy konkrét szállítás megszervezésével segítséget nyújtott ahhoz, hogy az illegális migránsokat Magyarországról Nyugat-Európába csempésszék.

A beazonosított szír állampolgár – Magyarországot elhagyva – ismeretlen helyre távozott, ezért vele szemben a KR NNI belföldi elfogatóparancsot, majd az illetékes bíróság európai és nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki.

Mivel felmerült, hogy a körözött személy Görögországban tartózkodik, a KR NNI nyomozói az Europol Embercsempészés Elleni Központjának támogatásával felvették a kapcsolatot a görög rendőrséggel.

A magyar hatóságokkal folytatott szoros együttműködés eredményeként a görög rendőrök 2018. június 12-én Athénban fogták el a szír állampolgárt, akinél hamis, illetve más nevére szóló személyi igazolványokat, útleveleket, vízumokat, vezetői engedélyeket és tartózkodási engedélyeket találtak. A férfit az Europol kiemelt jelentőségű célszemélyként tartotta számon, mint a 2015-2016-os migrációs válság idején több EU-s országban is ismert, nemzetközi szinten aktív embercsempész-szervezőt.

Az álnevet használó szír állampolgár kiadatására a görög büntetőeljárások lefolytatását követően kerül sor. Az ügyben valamennyi gyanúsítható személyt eljárás alá vonták" – olvasható a közleményben.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tulipan
Ez nagyon helyes! Most aztán a rács mögé min, 25 évre!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.