Minden idők legtöbb egyszerűsítését tartalmazza a jövő évi adóváltozásokról szóló törvényjavaslat, amelyet kedden nyújt be a Pénzügyminisztérium a parlamentnek – tájékoztatta az MTI-t Varga Mihály pénzügyminiszter.

Hozzátette:

ha az Országgyűlés elfogadja, az adminisztráció-csökkentés mellett jövőre több százmilliárd forintot hagynak az adócsökkentések a családoknál, a lakosságnál és a vállalkozásoknál.

A kormány adócsökkentési politikája jövőre is folytatódik – emelte ki Varga Mihály.

Jövőre is biztosítja a kormány az Európában egyik legalacsonyabb 15 százalékos személyi jövedelemadót és a vállalkozások számára Európa legalacsonyabb, 9 százalékos társasági adóját

- ismertette.

Varga Mihály: "öt adófajta szűnik meg jövőre" – itt vannak a legfontosabb adóváltozások

Varga Mihály pénzügyminiszter. MTI Fotó: Kovács Tamás

A családi adókedvezény tovább bővül

A következő évben a kétgyermekes családok adókedvezménye havi ötezer forinttal – összesen már havi 40 ezer forintra – emelkedik, amely 20 milliárd forintot hagy mintegy 380 ezer családnál.

Folytatódhat a vállalkozások által fizetendő úgynevezett szociális hozzájárulási adó mérséklése is. A közteher a mostani 19,5 százalékról 17,5 százalékra csökkenhet jövőre. Egy év alatt az egy százalékpontos csökkentés 130 milliárd forintot hagy a gazdaságban – mutatott rá Varga Mihály.

A kormány céljával összhangban, hogy a legfontosabb élelmiszereket a lehető legalacsonyabb adó terhelje, jövőre – a baromfihús, sertéshús, a friss tej, és tojás után – egy újabb alapvető élelmiszer forgalmi adója csökken: az UHT és az ESL tej áfája jövőre a legalacsonyabb mértékű – ötszázalékos – lesz. Ezzel a módosítással 20 milliárdot spórolhatnak a családok.

A nyugdíjas munkavállalók, illetve az őket foglalkoztató vállalkozók is jobban járnak jövőre, ugyanis az öregségi nyugdíj mellett dolgozók jövedelme után 2019-ben már csak a 15 százalék személyi-jövedelemadót kell fizetni. Jelenleg mintegy 70 ezren dolgoznak nyugdíj mellett, számuk a kedvező adószabályok miatt jövőre jelentősen megnőhet – mutatott rá a változás egyik leglényegesebb hozadékára a tárcavezető.

Öt adófajta szűnik meg jövőre

- jelentette be a pénzügyminiszter.

A javaslat szerint

2019-től már nem kell senkinek 75 százalékos különadót, hitelintézeti különadót vagy kulturális adót fizetnie.

A baleseti adó, és az eho (egészségügyi hozzájárulás) is megszűnik, az előbbi a biztosítási adóba, az utóbbi a szociális hozzájárulási adóba olvad. A csökkenő szociális hozzájárulási adóval négy év múlva – amikorra akár 11,5 százalék lehet a mértéke – sokkal jobban járnak az ehós jövedelmet szerzők. Jövőre kedvezőbb lesz a felső-határszámítási szabály is. Így ha valaki például a minimálbér dupláját keresi, annak nem kell az osztalék után szociális hozzájárulási adót fizetnie.

Az új szabályozás tehát összességében kimondottan kedvező például azoknak a vállalkozóknak, akik nem a minimálbérre jelentik be magukat

- magyarázta a tárcavezető.

Jövőre újabb adópolitikai eszközök segíthetik az egészség megőrzését és védelmét:

2019-től az egészségügyi kockázatot jelentő ételek, italok (pl. cukros üdítők, chipsek, csokoládék, szeszes italok) esetében átlagosan 20 százalékkal nő a népegészségügyi termékadó mértéke.

Mindezek mellett csökken a motorkerékpárok regisztrációs adója, az online fizetések ösztönzése érdekében pedig 20 ezer forintig minden lakossági átutalás mentesül a pénzügyi tranzakciós illeték alól – fejtette ki.

A vállalkozások adózással töltött idejének jelentős csökkentését szolgálja többek között az, hogy jövőre az adóhivatal a kifizetők adatszolgáltatását alapul véve az egyéni vállalkozóknak is szja-bevallási tervezetet készít.

Bonyolultsága miatt számos kritika érte a cafeteria-rendszert is. A jelenlegi szisztéma jelentős adminisztrációs teherrel jár, így a kisebb cégek jellemzően egyáltalán nem fizetnek béren kívüli juttatásokat a foglalkoztatottjaiknak, ezért – a vállalkozások kérésének engedve – jövőre a SZÉP-kártya marad az egyetlen kedvező adózású cafeteria-elem.

Az egyszerűsítés mellett a kormány álláspontja az, hogy munkáért munkabér jár mindenkinek, amely nem helyettesíthető semmilyen utalvánnyal

- húzta alá Varga Mihály hozzátéve, hogy a lehető legnagyobb összegű béremelést számos adó- és munkajogi intézkedéssel segíti a kormány.

A vállalkozások segítése érdekében a szociális hozzájárulási adó kedvezményrendszerét is átalakítjuk

- mondta.

A megváltozott, kedvezőbb munkaerőpiaci környezetben a szabályozás már nem a munkahelyek védelmére kell, hogy koncentráljon, hanem újabb emberek bevonására a munkaerőpiacra.

Új kedvezményként jelenik meg a munkaerőpiacra lépők kedvezménye, amely a pályakezdők, a tartós munkanélküliek és az anyasági ellátások után visszatérők mellett a korábban inaktív munkavállalók számára is elérhető lesz.

Jövőre az adatszolgáltatás iránya is megfordul: a meglévő adatok alapján a NAV fogja értesíteni a vállalkozót, hogy melyik dolgozója után vehet igénybe adókedvezményt. További kedvező változás, hogy a kedvezmények már nemcsak 100 ezer forintig, hanem a mindenkori minimálbér összegéig érvényesíthetőek.

Tekintettel arra, hogy az új foglalkoztatást bővítő struktúra támogatja a pályakezdőket, megszűnik a 25 év alattiak után járó automatikus kedvezmény. A másik lényeges szerkezeti változás az 55 éven felüliek foglalkoztatásának támogatását érinti, amelyet többek között azért sem szükséges fenntartani jövőre, mert a nyugdíjasok foglalkoztatása jövőre még kedvezőbb lesz, ugyanis egyáltalán nem kell szochót fizetnie a munkáltatónak – hangsúlyozta.

Forrás: MTI

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tulipan
Tudjatok róla,hogy a nevezett 4 román elemis Shikari egy horogkeresztes lufifejű!!!
terlasz
@Shikari: Tudtad, hogy csúnyán általánosítasz? A magyaroknak csak bizonyos körei érzi jól magát O. kormányzása alatt: a haszonlesők és, vagy a megtévesztettek. Tehát a gerinchiányosak és, vagy az agyhiányosak. Nem szántam személyes sértésnek.
terlasz
@Shikari: Tudod mi a merészség? A 2,8 millió (jó sok csalással összeverbuvált) szavazó mögé felsorakoztatni az összes többit. Nem a fideszre szavazók némileg többségben voltak, pedig a mi pénzünkön megvásárolt külföldiek is Orbánt nyomatták. Szóval, fenntartom a korábbi véleményem.
terlasz
@Shikari: Nem kell így berendezkedni, mert a világtörténelmet alapul véve a gonosz csak ideiglenesen tud felülkerekedni. Ha gerinctelen lennék, akkor simán átállhatnék az átmenetileg erősebb oldalára, amit sokan meg is tesznek. A kedvenc vezéred a szakadék felé viszi ezt az országot minden tekintetben. Nagyon fájdalmas lesz az ébredés. Inkább a jobbik, mint ez az ember!
terlasz
@Shikari: Nem ábrándítottál ki, mert tudom, hogy ebben sajnos igazad van. Azt viszont nem tudom, hogy mit értesz a jobbik elkurvulásán. Talán, mert letért a náci eszmeiség útjáról?

Úgy tűnik, hogy számodra nem elkurvulás, rendben van az, hogy a fidesz maffiamódszerekkel rabolja szét a közösen előállított értékeinket, a nép vagyonát. A fél országot (legértékesebb részét) már a nevükre íratták. A szellemi kútmérgezésről már ne is beszéljünk. Persze, a tényekkel is mindig sikerül vitatkoznod.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.