A fővárosi önkormányzat és a Budapesti Elektromos Művek közös cége nyerte el a tendert.

Aláírták kedden a nyertes ajánlattevőkkel a szerződést, így augusztusban megkezdődhet mintegy hétezer világítótest LED-es korszerűsítése Budapesten, a Fővárosi Közgyűlés által erre a célra biztosított forrásból.

A lámpatestek 590 millió forintos beszerzési költsége alig tíz év alatt megtérül az áramdíj-megtakarításból – tájékoztatta a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-t.

590 millióból korszerűsítik Budapest közel 7000 közlámpáját

Fotó: pixabay.com CCO

Az eddigi legnagyobb volumenű hazai LED-es közbeszerzés során a mintegy hétezer, többségében már amortizált világítótest korszerűsítését a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. végzi el a főváros 15 kerületében, több mint 30 helyszínen – olvasható a közleményben.

Azt írták: a pályázat eredményeként több mint 1,7 millió kilowattóra energiát, mintegy 60 millió forintot takaríthat meg évente a főváros. A munka augusztusban kezdődik és várhatóan jövő szeptemberig tart. A világítótestek beszerzési költsége a Fővárosi Közgyűlés által előzetesen meghatározott költségkereten belül maradt.

Jelezték: a tavaly novemberben megjelent közbeszerzést tizenegy részben hirdették meg, tízben sikeres volt a pályázat, egy részben nem érkezett ajánlat, ezért azt ősszel ismét kiírják módosított, több területre bontott formában.

Ismertették: a pályázaton hat ajánlattevő vett részt, közülük három pályázó anyaga felelt meg a műszaki előírásoknak. A nyertes kiválasztásában a műszaki feltételeknek megfelelés mellett a legkedvezőbb ár, a legkisebb energiafogyasztás és a minél hosszabb jótállási idő biztosítása döntött. A tíz ajánlati részből hatot a General Electric Lighting Kft. (áprilistól Tungsram Operations Kft.), négyet pedig a Fénysportlux Kft. nyert meg. Utóbbi vállalat egy lettországi gyártó, a Visulo termékeivel már bemutatkozott tavaly Budapesten a Szentendrei úti világítótestek korszerűsítésekor – jegyezték meg.

A pályázóknak olyan feltételeknek kellett megfelelniük, amelyekkel biztosítható a szabványos, magas színvonalú megvilágítás. Feltétel volt, hogy a világítótesteket a nemzetközi szabványnak megfelelő csatlakozóaljzattal lássák el, amely lehetővé tesz bármely típusú (elektromos vezetéken, rádiófrekvenciával történő vagy mobil kommunikáción alapuló) távfelügyeletet, valamint okosfunkciók befogadását.

Közölték azt is: több különböző adottságú városrész – bevezető főút, nagy forgalmú körút, lakótelepi területek, zöldövezeti és sűrűn lakott városi területek – közvilágítását modernizálják.

A világítótestek átlagára nettó 86 ezer forint. A 10-14 éves jótállási időn belül a gyártók térítésmentesen kötelesek bármely világítótest vagy alkatrész cseréjére, ami kedvezővé teszi a hosszú távú üzemeltetést – tették hozzá.

(MTI)

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

volvós
Tuti, hogy csalógazemberpistike ( vejko ) benn van nyakig a buliban...
volvós
Tuti, hogy csalógazemberpistike ( vejko ) benn van nyakig a buliban...
RonaGyuri
@volvós: ez könnyű találat, volt! =))
egyvandor
86.000 forintos kínai ledlámpa (50.000 helyett átlag 480 óra üzemidővel) távvezérlővel foglalattal. kb 2.900 Ft. A többi a tanácsadás és az alkotmányos költség, hogy a szerencsétlen politikusaink ne halljanak éhen.
namihami
Nosza Tiborcz-család és kapcsolódó haverok:: a startpisztoly eldördült.
Mostmár, csak úgy, mint az após mintájára, a nemstrómant kell megbízni.
Nessy
Hát, ha húsz éves lennék, egy csinos fiúval hazafelé sétálva tudnám értékelni a Tiborcz féle "örök világosságot", ami fényeskedik a lámpák helyett sok helyen, ahol ök szereltek! De már nem vagyok annyi. :-))
Ergo, kéretik legalább a jelenlegi fényt megőrizni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.