Igazi meleg, nyári idővel kezdődik a csillagászati nyár – írta szerdán a honlapján az Országos Meteorológiai Szolgálat, amelynek előrejelzése szerint csütörtökön 33 Celsius-fok is lehet, péntektől azonban csapadékosabb és hűvösebb időjárás várható.

A csillagászati nyár június 21-én, csütörtökön kezdődik, a nyári napforduló 12 óra 7 perckor lesz. Ennek alkalmával a Föld forgástengelye a legkisebb szögben hajlik el a Nap sugaraitól, így az év ezen napján a leghosszabb a nappal, és a legrövidebb az éjszaka.

A nyári napforduló összeforr Szent Iván napjával, illetve éjjelével, azonban június 24-e helyett már június 21-én vagy 22-én van a legrövidebb éjszaka a Föld forgástengelyének térbeli elmozdulása miatt. Ennek következtében évente 24 percet tolódik a napállás maximumának időpontja.

Az előrejelzés szerint csütörtökön a napsütés mellett elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar. A legalacsonyabb hőmérséklet 15-21, a legmagasabb 28-33 fok között várható.

A meteorológiai szolgálat veszélyjelzésében csütörtökre Budapestre és Pest, továbbá Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést hőség miatt. Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Zala megyére heves zivatarok veszélye miatt éltek elsőfokú figyelmeztetéssel.

Péntektől csapadékosabb és hűvösebb lesz az időjárás, hétvégén néhol a legmelegebb órákban sem éri el a 20 fokot sem a hőmérséklet.

Forrás: MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
..."A csillagászati nyár június 21-én, csütörtökön kezdődik, a nyári napforduló 12 óra 7 perckor lesz. Ennek alkalmával a Föld forgástengelye a legkisebb szögben hajlik el a Nap sugaraitól, így az év ezen napján a leghosszabb a nappal, és a legrövidebb az éjszaka."...

ez idő tájban az Északi sarkon hetekig nem tűnik el a Nap, a Déli sarkon meg fordítva, ott hetekig majdnem tök sötét van(és qurva hideg)..

hogy valami rosszabbat is említsek...az ínyencek tudják, hogy a Föld északi felén akármilyen meleg is van, indul a télvárás...(ez csak kemény pesszimistáknak írtam, akik mindenben a rosszat látják,velem együtt)...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.