A családtámogatásokat és a családalapítást érintő konzultációban megkérdeznék a férfiakat is arról, hogy milyen kihívásokkal kell szembenézniük például az otthonteremtéskor.

A kormány célja, hogy a családközpontú, demográfiai szempontokat szem előtt tartó gondolkodás az élet minden területén – politikában, oktatásban, gazdaságban, tudományos világban – jelenjen meg – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerdán Budapesten, a Jövőnk a gyermek – párbeszéd a családokért című konferencián.

Ősszel jöhet az újabb nemzeti konzultáció – erről kérdezik majd meg az embereket

Fotó: MTI

Novák Katalin az Összefogás a gyermek- és családbarát Magyarországért szakértői műhely rendezvényén kiemelte:

azt szeretnék, ha Magyarország előbb-utóbb valóban családbarát országgá válna, és természetes lenne a generációk együttélése, valamint a családok a támogatása.

Jön az újabb nemzeti konzultáció

Ezért ősszel a nemzeti konzultációban arról is kérdezik majd az embereket, hogy a családpolitikában merre haladjanak tovább, milyen eszközökkel támogassák a gyermekvállalást és nevelést

– közölte az államtitkár.

A részletekről szólva elmondta:

várják majd a visszajelzéseket például a főállású anyaság kérdésében, a munka és család egyensúlyának megteremtésében, a családbarát közigazgatás, közgondolkodás kialakításában, valamint a felelős gyerekvállalásra és családi életre nevelés témájában is.

Novák Katalin emlékeztetett, az összmagyarságot évtizedek óta érinti a demográfiai krízis, aminek megoldása az egyének kezében van, hiszen "a gyermekvállalás a legszemélyesebb közügy".

Magyarországon jó a helyzet, mivel a magyar fiatalok házasságban szeretnének élni és átlagosan legalább két gyereket terveznek. Ugyanakkor rosszul is áll az ország, mert nem születik meg minden tervezett gyerek

- mondta az államtitkár.

Azt hangoztatta, hogy a kihívásra a magyar modell szerint az a válasz, ha nem külső erőforrásokra támaszkodik az ország, hanem megerősítik a családpolitikát.

A kormány pedig nem áll meg az országhatárnál, ezért támogatja a határon túli magyar családokat babakörvénnyel és anyasági támogatással

- fűzte hozzá Novák Katalin.

Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) parlamenti frakcióvezetője arról beszélt, hogy mindenkinek joga eldönteni, hogy vállal-e gyereket, a politikának azonban lehetőségeket kell teremtenie ehhez.

A legfontosabb feladatnak a közgondolkodás formálását nevezte, hogy a családot mint intézményt megerősítsék, és a társadalmat gyerekbaráttá alakítsák. Ennek érdekében erősítenie kell a közösségeket a terjedő individualizmussal szemben – tette hozzá.

A politikus ismertetett egy a KDNP frakciója által megrendelt felmérést is, amely szerint 35-45 év közötti 1,6 millió ember 41 százaléka gyermektelen, jelentős részük pedig magányosan él.

Ennek okaként a megkérdezettek anyagi okokra, párkapcsolati problémákra, a munka és magánélet összeegyeztetésének nehézségeire, valamint az otthonteremtés problémáira hivatkoznak.

Az anyagi helyzeten próbálnak béremeléssel, munkahelyteremtéssel, a családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) változtatni, a párkapcsolati problémákba azonban a pártpolitika és kormányzat nem tud beleszólni

- jegyezte meg.

Úgy fogalmazott, a minőségi párkapcsolatokat meghatározza a "kibocsátó család" légköre, de szükség van hozzá bizalomra, bátorságra, elköteleződésre és áldozatvállalásra is.

Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) megbízott elnöke az intézmény célkitűzései között említette, hogy minél több gyerek szülessen, harmonikusan működjenek a családok, erősödjön a családok jóléte, és differenciált megoldások jöjjenek létre a különböző helyzetben lévő családok segítésére.

Szólt arról is, hogy a Kopp Mária által alapított népesedési kerekasztal javaslatai közül a kormány már néhányat – gyed extra, napközbeni ellátás, családi típusú adózás, családi életre nevelés – bevezetett, van még azonban feladata például az atipikus foglalkoztatás erősítése, valamint a családok lelki egészségfejlesztése terén.

Forrás: MTI, vg.hu

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
Élhető országot kéne csinálni bazdmeg...nem kell ehhez konzultáció.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Desischado
rohadnátok meg, hazug férgek! Amikor családokat lakoltattok ki, akkor hol a "családbarát" kormány, mi?! Teremtsetek biztos megélhetést, és lesznek gyerekek! De ide gyereket szülni?! Erre a létbizonytalanságra?!
tulipan
Mennek gyíertyát tartani is, anácsokat adni is! Na eprsez, pénz heylett a pofáás mindig olcsóbbv, ha eygezer ez KELL
tulipan
ennek a hülye narancsos népségnek! Ámde sajna, sok helyen, más gondsok is vannak a férfinépséggel, olyanok, mint pl. a környezetszennyezés, különböző vegyi anyagok okozta nemzőképesség csökkenés, nem csak a szándék hiánya!!!
herczeg0210
@tulipan: Sorba kéne tenni a betűket, hogy szavak legyenek belőlük, aztán meg mondatok...
Commenter
Mi van? KINCS? erről az undorító banyáról már kutatóintézetet is elneveztek a valódi nem szervilis tudósokat meg vegzálják, listázzák?
ez a novák is! Bort ivott, most vizet prédikál:külföldön élt, külföldön tanult,a külföldiek pénzén és ennek a rezsimnek az egyik leggerinctelenebb, legszürkébb eminenciása? A csőlátása az tökéletes és/vagy valóban ilyen buta és szervilis is.
evacica
Na ez is Orbán egyik játéka, ami semmire se jó csak a pénzszórásra és a haverok zsebének tömésére! Játék az egész felnőtt hülye gyerekeknek!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.