Bár sokan ma is a drogliberalizációért küzdenek, a kormány továbbra is szigorúan fellép a kábítószerekkel szemben – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerdán az MTI-nek.

Rétvári Bence azt ígéri, szigorú marad a magyar drogellenes szabályozás
Fotó: MTI

A kormány 2010 óta minden területen a lehető legnagyobb szigorral lép fel a kábítószerekkel szemben.

A 2013-tól hatályos büntető törvénykönyv Európa egyik legszigorúbb szabályozását vezette be a kábítószereknél is, és bezárt több kiskaput is kábítószer-kereskedők előtt

- emelte ki az államtitkár.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az utóbbi években kiemelt feladat az úgynevezett dizájnerdrogok (új pszichoaktív anyagok) elleni fellépés. Ezek jegyzéke, tiltólistája folyamatosan bővül a dizájnerdrogok elleni küzdelem, valamint az előállítókkal és terjesztőkkel szembeni gyors és hatékony fellépés érdekében.

Fontos intézkedésnek nevezte, hogy 2015 óta az új pszichoaktív anyagok jegyzékét nem kormányrendeletben, hanem miniszteri rendeletben határozzák meg, így a drogpiac változásait Európában a leggyorsabban követő szabályozással küzdenek a kábítószerek ellen. Az új pszichoaktív anyagok jegyzékére már több mint 70 anyag került fel – mondta Rétvári Bence.

Az államtitkár az mondta:

a kormány célja, hogy megvédje a fiatalokat az egyik legnagyobb veszélytől, a kábítószer-függőségtől, így a megelőzésnek kulcsszerepe van.

Sok prevenciós programot indítottak, 6 milliárd forintból megvalósult a gyermek- és ifjúságpszichiátriai, addiktológiai és mentálhigiénés ellátórendszer infrastrukturális fejlesztése, 3 milliárd forintot fordítottak megelőzési programokra, valamint több mint 2 milliárd forint jutott az óvodai és iskolai szociális segítő tevékenység fejlesztésére.

A droghasználat kialakulásának megelőzése és visszaszorítása a célja továbbá annak a 1,9 milliárd forintos programnak is, amellyel a gyermekvédelmi szakellátási intézményeket segítik. A felsoroltak mellett több szociális ellátórendszert fejlesztő program járul hozzá a hatékony drogellenes fellépéshez – mondta az államtitkár.

Rétvári Bence hangsúlyozta: a kormány továbbra is következetesen fellép a kábítószer-használattal és -kereskedelemmel szemben, és nem enged semmilyen liberalizáló törekvésnek, mivel a fiatalok egészséges fejlődését veszélyeztetné.

Nagyvilág - 2019. March 19., 20:22
Weber: ha nincs jogállam, nincs pénz
Itthon - 2019. March 19., 21:28
Sztrájkra készülnek a BKV dolgozói

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pálinkás Pál
@namihami: Nos...még igazad is lehetne...ha nem kezelnének minden"drogot" egy kalap alatt!!
Mert ugye a fű...ami bizonyítottan kevésbé káros mint az alkohol...,mégis ugyanakkora a büntetési tétele mint a heroinnak,és azért a kettő anyag nem egy ligában játszik!!!
1magyar
Ha a gyerek rendes, felelős és a gyerekkel törődni ráérő szülőkkel nevelkedik fel nem lesz drogos. Na és legyen életcél ami a kormány feladata.
1magyar
@namihami: Mert a gazdag szülők sem érnek rá törődni a gyerekeikkel, pénzt adnak csak és nem nevelést. Mert a milliókat,milliárdokat időigényes összebarátkozni.
Shikari
Nem is vártam mást a Fidesztől! Csak így tovább!
namihami
@Pálinkás Pál: Számomra teljesen mindegy, hogy az a buliból hazainduló fiatal, aki a bivalyerős autójába ülve felragasztja a szembejövő autóstársat, az herointól lett ""erős"" vagy ""csak"" fűtől.
És a temetés vagy a kórházi kezelés költségét nem befolyásolja,hogy a a vétlen autós milyen anyag hatására kerül oda.
Persze tudom, hogy az alkohol sokkal több esetben főszereplő, de ez is, az is így indult.
Pálinkás Pál
@namihami: Nos rámutattál a lényegre...a füvet lehetne úgy szabályozni mint a szeszt,ha füvezel nem vezethetsz!!!
mellesleg a legtöbb baleset a vezetni nem tudó ,józan marháktól ered...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Szórakozás - 2019. March 19., 19:20
Ilyen, amikor egy Kardashian túltolja a Photoshopot
Szórakozás - 2019. March 19., 18:40
Nem mennek börtönbe a migránsverő fegyőrök