Miért ne lehetne dolgozva nyaraltató táborokat szervezni? Nem tudja a bálna, milyen jó a málna, ha tudná a bálna, milyen jó a málna, csak málnát zabálna… Amikor az unokáim ezeket Tamkó-Sirató strófákat kezdik kórusban hajtogatni, akkor már tudom, arra próbálnak rávenni, menjek és vegyek málnát. Az „előző életükben” alighanem medvék lehettek, alig várják, hogy eljöjjön a málna szezonja, akkor legszívesebben beköltöznének egy málnásba. El sem merem nekik mondani, amit a napokban olvastam: megszólaltak a vészharangok a hazai málnatermelés felett. A termőterületek a korábbi töredékére zsugorodtak, a nyolcvanas években hétezer hektáron még évi 40-60 ezer tonna málna termett, ami az ezredfordulóra 1200-1400 hektárra csökkent, de még akkoriban is tíz-tizenötezer tonnát takarítottak be. Ma száz hektár körüli területen jó, ha 600-800 tonna málna terem összesen. Ezért aztán arany áron árulják.

Forrás: nepszava.hu
Feltöltő: RonaGyuri
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Változik a világ

de mi magyarok már a létező óta nem kuncsorgunk

Baj van a málnával, legalább is az újságok szerint. Lehet az is, hogy igazuk van. A Népszava publicistája is erről elmélkedik. S felveti a szedési gondok kapcsán, hogy „Néhány évtizede építőtábor címén mi, városi gyerekek is szívesen mentünk málnát, epret, cseresznyét, meggyet, barackot szedni, mert akinek nem volt vidéki nagymamája, jószerével csak valamelyik téren lófrálhatott a haverjaival. Miért ne lehetne most is valami hasonló, dolgozva nyaraltató táborokat szervezni? Értelmesen elfoglalni a dologtalanul ténfergő szünidős diákokat? Néhányan így eljutnának az ország más vidékeire is, amire amúgy aligha lenne más módjuk.”.
Nos magát az ötletet nem értékelve, az azonban eszembe ötlött, hogy ezeknek a táboroknak az volt a kiváltó oka, hogy nem voltak idénymunkások. Amivel kapcsolatban egy népmozgással foglakozó statisztikus barátom mondta annak idején, hogy: talán ha a fákat próbálnák a szedőkhöz vinni! =))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.