Az ügyészség nem akart vádat emelni, ezért a megrúgott férfi a Helsinki Bizottság segítségével vádlóként lépett fel. A ritkán használt eljárásjogi eszköz révén az egyik rendőrt letöltendő szabadságvesztésre ítélték.

Döntő fordulat a rendőr által megrúgott férfi ügyében

2013 júliusában Hatvan határában rendőrök intézkedtek kukoricacímert gyűjtő emberekkel szemben, és ekkor az egyik rendőr megrúgta az egyik sértettet, aki bordatörést szenvedett, a másik sértettet pedig úgy combon rúgta, hogy az összeesett. A másik két rendőr is bántalmazta őket, de nem okozott látható sérülést.

Az áldozatok közvetlenül az eset után keresték fel a Helsinki Bizottságot, hogy jogi segítséget kérjenek, de hosszadalmas nyomozás végén arra jutott az ügyészség, hogy nem lehet a rendőrökkel szemben vádat emelni.

A sértettek ezért kénytelenek voltak pótmagánvádas eljárásban érvényesíteni az igazukat.

2016-ban az egyik rendőrt 18 hónap letöltendő szabadságvesztésre és közügyektől eltiltásra, két bántalmazó társát pedig felfüggesztett szabadságvesztésre és lefokozásra ítélték. 

A Helsinki Bizottság bordatörött ügyfele kártérítési pert indított a rendőrség ellen, kérte, hogy a bíróság állapítsa meg a jogsértést, a testi-lelki egészség sértését. Az Egri Törvényszék így tett, és szerdán első fokon, nem jogerősen 1,5 millió forintos sérelmi díjat ítélt meg, illetve kötelezte a rendőrséget levélben történő bocsánatkérésre.

(444.hu)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
számomra nem világos, hogy a letöltendőre ítélt rendőr bement-e, vagy az csak az első fok volt?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.