Péntekre virradó éjszaka egy markáns hidegfront éri el az országot, amely egy időre véget vet a kánikulának. Országszerte 24 óra alatt több mint 10 fokot csökken a hőmérséklet, így pénteken csupán 15 és 22 fok között alakul majd a maximum-hőmérséklet, és az ország nagy részén a reggeli, délelőtti órákban lesz a legmelegebb.

24 óra alatt 10 fokot zuhan a hőmérséklet

Kezdetben borult időre számíthatunk sokfelé esővel, záporral, elsősorban a Dunától keletre zivatar is kialakulhat, majd a kora délutáni óráktól északnyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet, és egyre kevesebb helyen valószínű csapadék. Az északnyugati, északi szél többfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. Zivatarok környezetében is előfordulhatnak viharos lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 22 fok között alakul, az ország nagy részén a reggeli, délelőtti órákban lesz a legmelegebb. Késő estére 14 és 18 fok közé csökken a hőmérséklet.

Figyelmeztetések:

Egy északnyugat felől délkelet felé áthelyeződő hidegfront hatására egyre több helyen valószínű zivatarok kialakulása északnyugatról délkelet felé terjedően a péntek reggeli, délelőtti órákig. Zivatarok környezetében viharos (60-75 km/) szél, helyenként intenzív csapadék (lokálisan jelentősebb 15-25 mm mennyiségű csapadék) és néhol jégeső (1-2 cm alatti átmérővel) kialakulhat. Néhol, nagyobb eséllyel északnyugaton, majd északon ezt követően északkeleten, keleten, a hajnali, reggeli órákban intenzívebb zivatar is előfordulhat (> 75 km/h széllökés, 1-2 cm körüli vagy akár feletti jégátmérővel, > 20 mm lokális csapadék). Várhatóan a péntek késő délelőtti órákban keleten is megszűnik a zivatartevékenység. A front mögött várhatóan a péntek délutáni órákig helyenként 55-65 km/h széllökések kísérhetik az északnyugati szelet.

(met.hu)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.