Minden eszköz, amely az ország megvédéséhez szükséges migrációügyben, a kormány és a parlament rendelkezésére áll – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió 180 perc című műsorában.

Orbán: minden eszköz rendelkezésre áll az ország megvédéséhez

Fotó: MTI/Soós Lajos

A kormányfő megjegyezte ugyanakkor, a migrációtól függetlenül szükség van egy jól felszerelt hadseregre is – folyik is ennek felépítése –, mert ha ma Magyarország egy fegyveres fenyegetéssel nézne szembe, a hadsereg csak korlátozottan lenne képes ennek elhárítására.

Szeretnénk, ha a magyar emberek biztonsága nemcsak rendőri, határvédelmi, hanem katonai természetű is lenne

- fogalmazott.

A szerdán elfogadott alkotmánymódosítást és "Stop Soros" törvénycsomagot Orbán Viktor szép, kifinomult jogi munkaként jellemezte, és hozzátette, olyan döntésekről van szó, amelyeket a kormánypártok vállaltak a választási kampányban.

Az alaptörvény-módosítás kimondja Magyarország nemzeti szuverenitásának törhetetlenségét, megfogalmazza az ország alkotmányos identitását, a büntető törvénykönyv (Btk.) pedig világossá teszi: az illegális migráció és annak támogatása bűncselekmény – részletezte.

Azt is mondta, nincs azzal baj, ha civil szervezetek politikai befolyást akarnak gyakorolni Magyarországon, de "legyen a víz a pohárban tiszta", vagyis ha külföldről kapnak pénzt, vallják be.

A nemzetbiztonsági kérdésnek számító migráció területén viszont a kormány nem fogadja el, hogy civil szervezetek befolyásolni akarják a döntéshozókat

- közölte.

Az alkotmány- és a Btk.-módosításról szólva kiemelte: nagyon nehéz lesz bárkinek is belekötni egy olyan parlamenti döntésbe, amely 80-90 százalékos többséget élvezett az Országgyűlésben. A törvényeket érő támadásokat úgy kommentálta: "hajrá, sok sikert kívánunk ehhez".

Arról is beszélt, hogy a migrációval kapcsolatban három nagy kérdés van az asztalon Európában: a határvédelem, a már itt lévők jövője, valamint az, hogy ezentúl kiket engedjenek be Európába, illetve hol válogassák szét őket. A közép-európaiak szerint utóbbinak az EU területén kívül kell megtörténnie – tette hozzá.

Szavai szerint a táborok úgy állnak fel, hogy "vagyunk mi, visegrádiak négyen, most már Ausztriával és Olaszországgal kiegészülve", "forr a világ bús tengere közben Németországban", és az északi országokban is késhegyre menő viták zajlanak.

Szó volt a csütörtöki budapesti V4-Ausztria-csúcstalálkozóról is, amellyel kapcsolatban a miniszterelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy a V4-szövetség soha nem volt olyan erős, mint most, ráadásul "mi vagyunk a lokomotívja az európai gazdaságnak".

A migráció ügyében a V4-ek álláspontja a kezdetektől fogva az, hogy úgy kell segítséget nyújtani másoknak, hogy közben "nem tesszük tönkre saját magunkat", és az idő megmutatta: e megközelítés volt indokolt – fejtette ki.

Azzal kapcsolatban, hogy pénteken Magyarországra látogat Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Orbán Viktor elmondta: az Európai Bizottság azt találta ki, hogy bár a miniszterelnöki csúcstalálkozó összehívása kizárólag Tusk joga, összehív egy minicsúcsot vasárnapra.

Ezek után jelentkezett be nálunk Donald Tusk

- közölte a kormányfő, úgy értékelve, zavar van az EU intézményrendszerén belül, megbomlott az alkotmányos rendje, és szerinte a pénteki megbeszélésükön ennek helyreállításáról tárgyalnak majd. A vasárnapi minicsúccsal kapcsolatban pedig megerősítette, a V4-ek nem kívánnak részt venni "egy ilyen jogsértésben".

A jövő heti hivatalos EU-csúcson a miniszterelnök szerint nem lehet elkerülni, hogy a központi kérdés a migráció legyen, és szeretné, ha azok a témák kerülnének előtérbe, amelyekben egyetértés van. Ilyen lehet a határvédelem – bár a források elosztását illetően erről is nagy viták vannak –, valamint az, hogy az Európába igyekvők szétválogatása a kontinensen kívül, a Földközi-tenger afrikai oldalán történjen meg – mondta.

A kormányfő rámutatott, Magyarországnak az az érdeke, hogy Európa külső határa ne a magyar-szerb határon, hanem minél délebbre legyen.

A Fidesz Európai Néppárt-tagságával kapcsolatos viták ügyében azt mondta: a viták természetesek, az a kérdés, lesz-e elég bölcsesség, hogy a különbségek ellenére mégis együtt maradjon a pártcsalád, és több közös célt tudjon találni, mint problémát. Magyarország erős néppártban, a pártcsalád egyben tartásában érdekelt – jelentette ki.

Arra a felvetésre, miszerint arról hallani, hogy Angela Merkel német kancellár látogatásra hívta őt, Orbán Viktor úgy reagált: a meghívásokról a meghívónak kell nyilatkoznia. Ez érvényes Németország és a hamarosan esedékes izraeli látogatása esetében is

- közölte.

A jövő évi költségvetési törvényjavaslattal kapcsolatban a miniszterelnök nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy az inflációs számok miatt újra kellene-e tervezni a büdzsét.

Szerinte ugyanis a magyarországi infláció egyik legerősebb befolyásoló tényezője a nemzetközi olajár, amely ingadozik, a magyar költségvetést pedig nem lehet hozzákötni a nemzetközi olajár változásaihoz. Ilyenkor egy középértéket kell meghatározni az inflációra, és ahhoz kell kötni a büdzsét, ami stabilitást ad – mondta. Külön megjegyezte, hogy a nyugdíjak esetében ha az infláció magasabb, akkor nagyobb lesz – pótlólagosan – a nyugdíjemelés is.

Nemzetközi válságjelek esetében pedig – mint a növekvő kamatok a nemzetközi pénzvilágban, a kibontakozóban lévő kereskedelmi háború és a magas államadósságok – úgy kell költségvetést tervezni, hogy az országvédelmi tartalékot magasabban tervezik, ezért meg is emelték 50 százalékkal.

Az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon Argentína felett aratott horvát győzelmet úgy kommentálta:

Horvátországnak világbajnoki reményei is lehetnek, ami nagy dolog, "hajrá, horvátok". Megjegyezte, egyébként Perunak szurkolt, de a dél-amerikai együttes kiesett.

Forrás: MTI

Címlapi kép: MTI/Soós Lajos

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
B*zdmeg az országot már tőled kell megvédeni!
"...És ha eltűnnek a kommunisták, jönnek majd a félművelt, sunyi parasztok...”
Márai Sándor.
https://a.disquscdn.com/get?url=http%3A%2F%2F...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Desischado
Tőled kéne az országot megvédeni! Bár rabolna már el végre az IS, és vissza se hozzon! És mivel rendes vagyok, bónusznak megkapnák az egész klánt, a rabló ner társakkal együtt. Hát nem jó biznisz?
papa.49
Fakardunk már van most szerzik be a makett felfújható tankokat, és az idióta is meg van aki mindezt kitalálta !!!
evacica
Csak tudnám ki a fenétől kell megvédeni az országot?! Ha csak nem Orbán és bandájától!A baj csak az, hogy olyan jól hülyíti az ország jó részét, hogy egy csomó ember be is veszi ezt a hülye maszlagot!
kereső
Ezt el is hisszük ,amennyiben az ország!!=orbán/fidesz. Természetes,hogy magatokat messzemenően meg kell védeni. De minket ki véd meg?,elsősorban tőletek?,hiszen a 2x8 év alatt oda lett az immunitásunk.
lusta
Jól tolja. Csak azt nem tudom,,honnan serzi a cuccot hozzá, mert nagy siker lenne a bódultaknál.
durbincs
@lampa laz: De maguk ketten bizony ezzel @csipetke: -kével PEDOFILOK ? anyák , apák?
retteget rémei ? ketten bármely gyermeket eltudják rabolni ? hisz ezért álltak össze ? nem ?
szerencsétleneknek esélyt sem adva?+ A Beteg hajlamaik kiélésére?a zsebeik cukorkával teli?
+ez a @csak úgy...: is ? na meg ez a félnótás,szerencsétlen,nyáladzó@kulabombaafityiszre: ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok