Ismét módosították a szegedi zajrendeletet. A város közgyűlésének pénteki ülésén elfogadott, a korábbinál szigorúbb szabályozás szeptember 15-én lép hatályba.

Így módosították a szegedi zajrendeletet

Fotó: Pixabay cco

A rendeletmódosítást az MSZP és az Összefogás Szegedért képviselői támogatták, a Fidesz és a KDNP képviselői nemmel szavaztak vagy tartózkodtak.

Botka László (MSZP) polgármester a vitában kifejtette, a rendelet semmilyen új korlátozást nem jelent a lakosságnak, a közterületen szervezett rendezvényeken, illetve a vendéglátóipari egységek teraszain és kerthelyiségeiben korlátozza a hangosítás használatát hétköznapokon este 10 órától, a hétvégéken éjféltől.

Haág Zalán, a KDNP közgyűlési frakcióvezetője hangsúlyozta, a rendeletmódosítást nem előzte meg érdemi egyeztetés.

A politikus szerint a szabályozás valódi célja nem az, hogy a lakosság nyugalmát szolgálja, hanem, hogy bizonyos vállalkozásokat kiszorítson a piacról, másokat pedig helyzetbe hozzon.

Hozzátette:

fennáll a veszélye annak, hogy szelektív lesz az önkormányzat bírságolási gyakorlata. A képviselő módosító indítványában azt javasolta, hogy az új szabályozás csak jövőre lépjen hatályba, így az egyeztetések után mindenki számára elfogadható megoldás születhetne.

A közgyűlés áprilisban döntött a zajrendelet módosításáról először. A jogszabályt – 27 rendezvényszervező és vendéglátó közérdekű bejelentése nyomán – a megyei kormányhivatal megvizsgálta, és törvényességi felhívásban kifogásolta, hogy a korlátozás alól kivételt enged az állami és önkormányzati rendezvényeknek. Álláspontjuk szerint ez a megkülönböztetés az egyenlő bánásmódról szóló törvénybe ütközik.

Mózes Ervin, Szeged címzetes főjegyzője – a kormányhivatal észrevételének megfelelően – a rendelet módosítását kezdeményezte, tovább szűkítve a kivételezett rendezvények körét: a korlátozás nem vonatkozik az idén 87 éves Szegedi Szabadtéri Játékokra, az először ötven éve megrendezett Szegedi Ifjúsági Napokra és a szintén komoly hagyományokkal rendelkező Szeged Napja ünnepségsorozatra, valamint a Szegedi Egyetemi Napokra.

A főjegyző kifejtette, az emberek védelmében hozott szabályozás a vállalkozók és a lakosság közötti vitát kívánja megoldani, biztosítva a pihenéshez való jogot. Közölte, a kormányhivatal előzetes véleménye szerint a módosított rendelet minden szempontból megfelel a törvényességi kritériumoknak.

Forrás: MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

cikicakk55
Na megszólalt a KDNP is. Pesten szinte sosem hallani tőlük semmit.Itt is olyanért reklamálnak,amit a Fidesz már 8 éve csinál. Nem egyeztet az ellenzéki pártokkal,hanem egyszerűen új törvényt hoz,vagy új rendeletet csinál. Most Botka csinálta meg,hogy kihagyta őket a megbeszélésből. Nem érdekel Botka és az MSZP sem,bár Botkával semmi bajom,mert már régóta Szeged Polgármestere és a Szegedi emberek nagyon elégedettek vele. Inkább az MSZP az ami engem zavar,mert 8 évük volt rá,hogy olyan törvényeket alkossanak,amit a Fidesz nem tudott volna módosítani. Esetleg az alkotmányt is megvédhették volna,hogy egyetlen párt se nyúlhasson bele. Ismerhették már a Fideszt annyira,hogy mindenre képesek a hatalomért( 2006-os TV székház)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok