A kárpátaljai magyar nemzeti közösséget mindig olyan erőforrásnak tekintettük és tekintjük, amely segít minket abban, hogy Magyarország és Ukrajna között egy kölcsönös tiszteleten alapuló, a két nemzet sikereit elősegítő együttműködés jöjjön létre – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Beregszászon, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanévzáró és diplomaátadó ünnepségén.

A hagyományosan a beregszászi református templomban tartott rendezvényen mondott köszöntőjében Szijjártó Péter köszönetét fejezte ki az ukrán kormány két tagjának, Pavlo Klimkin külügyminiszternek és Lilija Hrinevics oktatási miniszternek, hogy jelenlétükkel megtisztelték a Rákóczi főiskola diplomaátadó ünnepségét.

Hozzátette:

jelenlétüknek a szimbolikuson túlmutató jelentősége van, ami reményt ad arra, hogy az órákon belül kezdődő magyar-ukrán kormányközi tárgyalások sikerrel járjanak.

Szijjártó: a kárpátaljai magyar nemzeti közösséget mindig erőforrásnak tekintettük

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Lilija Hrinevics ukrán oktatási és tudományügyi miniszter és Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter a találkozójukon a kárpátaljai Alsószlatinán 2018. június 22-én. MTI Fotó: Nemes János

A diákokhoz szólva a miniszter köszönetet mondott azért, hogy magyar nyelvű oktatási intézményt választottak.

Akik a beregszászi főiskolát választották, hozzájárulnak a magyar nyelv, a magyar nyelvű oktatás továbbéléséhez, s ezáltal erősítik mind a kárpátaljai magyar közösséget, mind a magyar nemzetet

- húzta alá. Leszögezte, hogy Magyarország és kormánya mindig is büszke volt a határon túli magyar nemzeti közösségekre, amelyek nemcsak a magyar nemzet sikereihez járulnak hozzá, hanem annak az országnak a sikereihez és teljesítményeihez is, ahol élnek.

Ezért mi a kárpátaljai magyar nemzeti közösséget mindig olyan erőforrásnak tekintettük és tekintjük, amely segít minket abban, hogy Magyarország és Ukrajna között egy kölcsönös tiszteleten alapuló, a két nemzet sikereit elősegítő együttműködés jöjjön létre

- fogalmazott. Kiemelte:

Magyarország kormánya, ahogy tette eddig, az elkövetkező időszakban is elkötelezetten és jelentős mértékben fogja támogatni a határon túli magyar oktatás ügyét és a határon túl működő magyar oktatási intézmények munkáját.

Hozzáfűzte, hogy a magyar kormány támogatni fogja a jövőben is a határon túli magyar közösségek gazdasági megerősödését.

A végzős diákokhoz fordulva Szijjártó Péter befejezésül hangsúlyozta:

Mi, magyar emberek megadjuk másoknak a tiszteletet, ugyanakkor ugyanezt el is várjuk, s ha nem kapjuk meg, akkor nyilvánvalóan felszólalunk ellene, és tesszük ezt büszkén, hiszen mi egy ezeréves nemzet tagjai vagyunk. Kérem önöket, hogy legyenek erre büszkék a diploma átvétele után, álljanak helyt az életben, és erősítsék nemzeti közösségüket

Beszédében Pavlo Klimkin beszédében arra szólította fel a Rákóczi főiskola diákjait, hogy őrizzék meg önazonosságukat, és legyenek nyitottak. Mint hangoztatta, a beregszászi főiskola büszke lehet arra, hogy több mint két évtizedes működése során több mint háromezer diplomást bocsátott ki. Egyúttal felajánlotta, hogy alkalomadtán előadást tart a főiskola diákjainak. Lilija Hrinevics kiemelte, hogy Ukrajna büszke a kulturális és nyelvi sokszínűségére.

Emlékeztetve arra, hogy Ukrajna nehéz időszakot él át, elmondta: az ország szuverenitásáért és területi egységéért folytatott harcban Kárpátaljáról elsőként egy beregszászi magyar áldozta az életét.

A végzősöknek kifejtette, kinyílt előttük a világ, így Ukrajna állampolgáraiként bárhol megvalósíthatják magukat, hogy visszatérve Ukrajnát gazdagíthassák megszerzett tudásukkal.

Orosz Ildikó, a kárpátaljai magyarság oktatási, tudományos és kulturális központjának számító Rákóczi főiskola rektora a többi között elmondta, hogy az oktatási intézmény különböző képzési szintjein mintegy 1050 diák számára ért véget a tanév, 102 végzős hallgató kapja meg a BS-BSe és magiszteri oklevelét, míg 72 hallgató később veszi át speciális szakképzésben szerzett diplomáját.

Közölte, hogy a Bethlen Gábor Alap támogatásának köszönhetően tovább folytatódott a főiskola infrastrukturális fejlesztése, így szeptemberre elkészül az egészségügyi és sportcentrum.

Egynapos kárpátaljai látogatásának következő programjaként Szijjártó Péter és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, valamint a kárpátaljai magyar közösség vezetői Alsószlatinán megbeszélést folytatnak az ukrán külügyi és oktatási tárcavezetőkkel a múlt év szeptemberében elfogadott ukrán tanügyi törvénynek az oktatás nyelvét szabályozó 7. cikkelyével kapcsolatos vitás kérdésekről.

Forrás: MTI

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
Te zselés köcsög...szavazógépnek tekintitek,nem erőforrásnak...mert annak kb annyit érnek mint balogh barát cigányai!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
ezért kapott az ukrán-maffia magyar állampolgárságot! =))
CsipkeRózsa
Balog Zoltánnak is volt valamikor, valahol egy erőforrás csoportja.
Pálinkás Pál
Te zselés köcsög...szavazógépnek tekintitek,nem erőforrásnak...mert annak kb annyit érnek mint balogh barát cigányai!!!
papa.49
Az itthoni egyetemek meg rohadjanak tovább ti szopottfejűszar totál hazaárulók vagytok !!!
justhpeter
Valamiért mégsem szeretik ennyire a hazai felsőoktatást. Csak külföldre járnak jópofizni, mert abból még nem tudnak lopni.
JAJMÁR
Muszáj vigyorogni ezen a csoportképen :))) azta tekintettét!
A tekintetét mindenki másfelé veti! Csak az jár a fejemben, hol állhatott a fényképész?
papa.49
@JAJMÁR Lehet hogy csupán villámlott ???
simmering73
@JAJMÁR: "Mert a nézését meg a járását , csípőjének a ringását."

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.