A "Stop Soros" törvénycsomag bizonyos rendelkezéseinek visszavonására szólított fel pénteken elfogadott állásfoglalásában a Velencei Bizottság, mondván, hogy azok súlyosan akadályozzák a törvényesen működő civil szervezetek tevékenységét.

Az Európa Tanács (ET) alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó szakértői testülete mindenekelőtt elismerte, hogy több más európai államban is bűncselekménynek számít, ha valaki anyagi haszonszerzés céljából segíti az illegálisan érkező bevándorlók belépését, szállítását vagy tartózkodását. Mint írták, ez önmagában nem szükségszerűen ellentétes a nemzetközi emberi jogi normákkal, és indokolható lehet a közrend megőrzésének vagy bűncselekmény megelőzésének legitim céljával.

Rámutattak ugyanakkor, hogy

a szerdán megszavazott törvény egyes előírásai "tisztességtelenül kriminalizálnak olyan szervezeti tevékenységeket, amelyek nem kapcsolódnak közvetlenül az illegális bevándorlás megvalósulásához", mint például az információs anyagok készítését vagy terjesztését.

Az ilyen cselekmények kriminalizálása megzavarja az áldozatokat segítő civil szervezetek tevékenységét, és aránytalanul korlátozza az Emberi Jogok Európai Egyezményében rögzített jogaikat. A kampánytevékenység folytatásának és a menedékkérők képviseletének büntethetővé tétele pedig jogellenes beavatkozást jelent a véleménynyilvánítás szabadságába – olvasható a véleményt ismertető közleményben.

Kemény kritika érkezett a Velencei Bizottságtól – a "Stop Soros" visszavonását követeli a testület

Orbán Viktor és Semjén Zsolt szavaz a kormány "Stop Soros" törvénycsomagjáról az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. június 20-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A Velencei Bizottság összehasonlította a szóban forgó jogszabályt más, az illegális bevándorlás elősegítését kriminalizáló európai törvényekkel.

Aláhúzták: máshol vannak kivételek a humanitárius segítségnyújtásra vonatkozóan, de ez hiányzik a magyar szabályozásból, ami sérti a nemzetközi jogi sztenderdeket.

Mi több, túlságosan széles körű a bűncselekmény tényállásának meghatározása a törvényben, és a szankciók aránytalanok. Példaként hozták fel, hogy egy civil szervezet egy tagjának elítélése akár az egész NGO feloszlatását vonhatja maga után, ami sérti az egyesülés szabadságára vonatkozó jogokat.

Sérelmezték emellett, hogy a kormány nem folytatott érdemi konzultációt az érintett felekkel és a társadalommal a törvénytervezet benyújtása előtt.

Az ET parlamenti közgyűlésének jogi és emberi jogi bizottsága márciusban kérte fel a Velencei Bizottságot annak vizsgálatára, hogy megfelel-e a nemzetközi normáknak az azóta elfogadott törvénytervezet. A testület delegációt küldött Magyarországra az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettel (EBESZ) együttműködésben készülő állásfoglalás készítésekor.

A felkérés alapján kizárólag az NGO-k működésére vonatkozó rendelkezéseket elemezték, így a vélemény nem tér ki azon új előírásokra, amelyek közvetlenebbül érintik a menekülteket, például a friss alkotmánymódosításokra. Leszögezték ugyanakkor: ez még nem jelenti azt, hogy ezek megfelelőek lennének.

A közlemény szerint a Velencei Bizottság és az EBESZ végezetül sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a parlament két nappal az állásfoglalás elfogadása előtt megszavazta a "Stop Soros" törvénycsomagot.

Forrás: MTI

Sport - 2019. February 4., 06:13
NFL: bajnok a New England

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tudode
Vannak "emberek", akinek a KEZÉBEN a HATALOM fegyverré válik!
.
Minden jogszabály annyit ér, még a NARANCS SALÁTÁS "is", mint amennyi végrehajtható belőle!
.
Lásd az egyik ÖSSZETEVŐJE ennek a KI TUDJA MI-CSODÁNAK, hogy JOGSZABÁLYELLENES a hontalanság, akkor, amikor még a RENDES GAZDI kutyájának is illik KUTYAÓLRÓL, féregirtásról, stb. gondoskodnia, mert különben .. V É T .. az állatvédelmi jogszabály ellen! A menekült, a migráncs, a összekeverve a Sorossal, aki KIEMELTE a kitalálóját a sötétségből!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
Az Unióban ezek a dolgok úgy működnek, hogy a tagállamok
1 nem hoznak a szabályokkal, homlokegyenest ellenkező törvényeket,
2 betartják az illetékes szakbizottság ajánlásait !!!
Na ez alól kivétel hazánk, mert a csutigörény szarik mindenki véleményére, csak az a jó ami az ő hibbant fejében megszületett !!!
justhpeter
Szerintem ennek lesz nemzetközi következménye.
pécsi
A harmadik kétharmados felhatalmazás birtokában nincs senkinek joga megkérdőjelezni a kormány migráció ellenes- sikeres- politikáját! Néhány hónap múlva a V4 -en kivűliek is követni fogják,.Aki nem hülye az látja, hogy hazánkban nincs migráns gyilkolászás, erőszak! A biztonság olyan fontos számunkra, mint a levegő!
Shikari
Ezek akik kritizálnak már csődöt mondtak a migrációval kapcsolatban. Van pofájuk még kritizálni? Hallatlan.
human
@pécsi: És migránsok vagy menekültek vannak most Magyarországon szerinted?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Szórakozás - 2019. February 17., 21:01
Kasza Tibi és Csuti videóra vette, ahogy anyatejet kóstolnak
Itthon - 2019. February 17., 21:40
Kerékpárost gázolt halálra egy autó Nyírmadánál
Sport - 2019. February 17., 20:47
Megvédte címét a Nyíregyháza