A tudományos élet függetlensége mellett tüntetett a Momentum Mozgalom pénteken Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) épülete előtt.

A tudományos élet függetlenségéért tüntetett a Momentum az MTA előtt
Fotó: Mohai Balázs

Az Álljunk ki a tudásért! címmel meghirdetett demonstráció néhány száz résztvevője előtt Cseh Katalin, az ellenzéki párt elnökségi tagja azt mondta, hogy

a tudósoknál jobb helye van a pénznek, mint a kormánynál. A független intézmények egy megfelelően működő állam alapjait képezik

- tette hozzá.

Sok katasztrófafilm kezdődik úgy, hogy a tudósok mondanak valamit, a kormányok pedig nem hallgatnak rájuk – jelezte Cseh Katalin, megjegyezve: őt erre emlékezteti a jelenlegi helyzet. Eddig az MTA rendelkezett a kutatóintézetek pénze felett, mostantól azonban a kabinet maga akar beosztani 28 milliárd forintot – mondta. Véleménye szerint ha hagyják működni a tudományt, csodákra képes.

Az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézetében dolgozó Szűcs Zoltán Gábor azt hangoztatta, hogy most a személyes kiállásnak van itt az ideje. Az Akadémia a megalapítása óta igazi nemzeti intézménnyé vált, amely mindig keményen dolgozott az ország megújulásáért, felemelkedéséért – jelentette ki. Közölte, hogy felháborította a Figyelő támadása több kollégájával szemben. Az erősebbnek nincs mindig igaza, az erőszakkal szemben az igazság mellett kiállni néha nem csupán helyes, de egyenesen kötelesség – hangoztatta Szűcs Zoltán Gábor.

Gyetvai Viktor diáktüntető úgy fogalmazott, hogy az MTA épülete magasabb, mint a kormány intelligenciája. Az Akadémia társadalomtudományi kutatásai nyilvánvalóvá tették például a szegénység okait, törvényszerűségeit

- emelte ki.

Berg Dániel momentumos politikus azt mondta, hogy egy jól működő rendszerben a tudomány és a művészet külön áll a mindenkori hatalomtól.

Az esemény Facebook-oldalán azzal hívtak fel a véleménynyilvánításra, hogy az MTA büdzséjének nagy részének felhasználásáról innentől kezdve az újonnan létrejött Innovációs és Technológiai Minisztérium dönthet.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

F_Viktor
Kevesen értik még most, de a MTA bekebelezése hatalmas károkat okoz!
A magyar tudományos élet meg fog szűnni, legjobbjaink külföldre menekül, ahol tárt karokkal várják, az országban csak a Liszenkok maradnak majd.
Szégyenletes, de orbán hatalmas sebességgel forgatja vissza az idő kerekét, döbbenetes módon szakadunk le Európától.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Commenter
@F_Viktor: Minden szavaddal egyetértek. Már így is le van a jövő generációja Fidesz-szintre butítva: 10 éves gyerek: "katona leszek, hogy megvédjem anyámékat a migránsoktól". orbán visszavezeti az országot a sötétségbe, nem az országért fegyverkezik ám hanem a saját népe ellen. Nem tudom elérjük-e a középkori szintet, vagy hogy megbukik-e még valaha is, vagy kihalásos alapon fog ténykedni itt.
F_Viktor
@verőce21: Írod:
"Ezek a Belpesti zsidó kölkök azt hiszik, hogy ők fogják majd (akadémikusként) f@ingani a passzát szelet!"

Tehát így gondolkodik egy ősfityeszes? Zsidózik, náci módon? Nektek Liszenko képviseli a tudományt? Bárki lehet az ellenség akire orbán rámutat?
Remélem majd a nejedet is gyűlölni fogod ha majd orbán kipécézi az óvónőket!
kereső
Hiányolom a "kutató egyetemek" SZTE-TTk, pécsi egyetem,debreceni egyetem megszólalását,a phd-s hallgatók demonstrációját. Elsősorban az ő jövőjük a tét, és az egész ország tudományos élete.Maga a tudás a tét.
Shikari
@verőce21: Ezek főleg az értelemtől függetlenek!
verőce21
@F_Viktor: (13:08) Te csak a saját, Fideszes nejeddel béküljél meg és megnyugszol. :)
Engem pedig összetévesztesz valakivel.
namihami
Pedig elsősorban nem is az ő feladatuk lenne. Ennél a tüntetésnél az első sorban a tudományos élet vezetőinek és szereplőinek kéne állni. Csak azok éppen most nem érnek rá, mert a maradék pénz elosztásán dolgoznak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok