Orbán Viktor miniszterelnök szerint Brüsszel alapvetően azért támadja őt, mert határozottan képviseli a magyar kormányzat és a visegrádi országok (V4) politikáját, amely ma sikeresebb, mint Európa nyugati felének politikája.

A kritikák egy részét nem Magyarország, hanem a V4-ek miatt kapom. Azért támadnak, mert sikeresek vagyunk. Ne feledjük, hogy az Európai Unión belül is van verseny

- jelentette ki a magyar kormányfő a TA3 szlovák kereskedelmi televízió Politikában (V politike) elnevezésű vasárnapi vitaműsorában.

Vannak, akiket sért Közép-Európa gyors fejlődése

- jegyezte meg Orbán Viktor.

Úgy vélte: ezt a nyomást ki kell bírni, és Nyugat-Európának el kell fogadnia, hogy ma a V4-ek az EU gazdasági motorja, s nélkülük nem lenne gazdasági növekedés az unióban.

"Azért támadnak, mert sikeresek vagyunk" – Orbán szerint a brüsszeli támadások mögött a V4-ek sikerei állnak

Peter Pellegrini szlovák és Orbán Viktor magyar miniszterelnök a visegrádi négyek sajtótájékoztatóján a Várkert Bazárban 2018. június 21-én. Magyarország átadta a visegrádi együttműködés elnökségét Szlovákiának, amely július 1-jétől egy évig vezeti a csoportot. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök, Orbán Viktor beszélgetőpartnere szerint az idő a migrációs probléma megoldásában is a visegrádi négyeket igazolta, Nyugat-Európa is "végre kezd felébredni és átveszi a visegrádi álláspontok egy részét".

Hozzátette:

Nyugat-Európa nem volt hozzászokva ahhoz, hogy a posztkommunista országoknak is lehet véleménye, de "erre jogunk van", mert "sikeresek vagyunk", s "lakosságunk, nemzeteink érdekeit védjük".

Orbán Viktor és Peter Pellegrini egybehangzóan alapvető fontosságúnak minősítette a külső schengeni határok védelmét.

Egy határ nem ementáli sajt

- fogalmazott a szlovák kormányfő.

Egyetértettek abban is, hogy a belső határellenőrzések felújítása nem a jövőbe vezető út.

A magyar kormányfő támogatásáról biztosította Pozsonyt, amely azt kérte Bécstől, hogy vizsgálja felül a Horvátjárfalu-Kittsee (Jarovce-Kittsee) közúti határátkelőn bevezetett osztrák ellenőrzéseket.

Közös volt az álláspont abban is, hogy nem Brüsszel, hanem az egyes tagállamok joga eldönteni, kit fogadnak be országukba.

Egybehangzóan elfogadhatatlannak minősítették, hogy Brüsszel az európai uniós támogatási alapokból való kifizetéseket a migránsok befogadásától tegye függővé.

Orbán Viktor kijelentette: az uniós támogatások rendszere nem egyirányú utca, a Nyugat még többet profitál Közép-Európa gazdasági eredményeiből.

A műsorvezető a "Stop Soros" törvénycsomagot érintő felvetésére Orbán Viktor ezt mondta: egy nagyon veszélyes pénzügyi spekulánsról beszélünk, aki arra használja a pénzét, hogy politikai változások eszközöljön bizonyos országokban, köztük Magyarországon; az elfogadott törvény Magyarország érdekeit védi.

Peter Pellegrini kijelentette: Szlovákiában is szükséges lenne az úgynevezett harmadik szektor, az NGO-k szigorúbb ellenőrzésére, pénzügyeik átláthatóbbá tételére.

"Azért támadnak, mert sikeresek vagyunk" – Orbán szerint a brüsszeli támadások mögött a V4-ek sikerei állnak

Orbán Viktor magyar, Andrej Babis cseh, Peter Pellegrini szlovák, és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, valamint Sebastian Kurz osztrák kancellár a V4+Ausztria csúcstalálkozó után tartott sajtótájékoztatón a Várkert Bazárban 2018. június 21-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A szlovák kormányfő rendkívül sikeresnek minősítette a most záruló magyar visegrádi elnökséget, s azt mondta, hogy Szlovákia, amely július elsejétől 2019. június 30-ig lesz a V4-ek soros elnöke, ezekre az eredményekre alapozva kívánja folytatni a munkát. A szlovák elnökség mottója: "Dinamikus Visegrádot Európának!".

A beszélgetésben mindkét politikus rendkívül jónak és problémamentesnek nevezte a magyar-szlovák viszonyt. Orbán Viktor úgy fogalmazott, sikeres bizalomépítés folyik a két ország között, Peter Pellegrini pedig azt mondta, hogy "nincsenek semmiféle problémáink".

Forrás: MTI

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
"Azért támadnak, mert sikeresek vagyunk." Ezen a nyilvánvaló hazugságon még ők is jót derülnek a képen.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
vladimir putin
azért most már gyűjthetnénk egy új gatyára is a Miniszerelnök Úr részére,
hiszen már egy vasa sem maradt rá,
mert mindenét a Magyarokra áldozza.
karma1
@tudode: Azt a mindenit! Hat ez kemeny! Koszi a videot!..:o)))
Commenter
@karma1: rengetegszer kiosztották már, lepereg róla ez is!
Commenter
@vladimir putin: Babis elhozhatta volna neki a kisvakond (kertész) nadrágját, bár már abba se férne bele. Ezen a képen is hogy néz ki? Oldalról fotózva sem elegánsabb, mint szemből.Már divattervező is felajánlott neki nadrágfelvarrást azóta...szét lett savazva a külseje miatt is most már...
Commenter
@karma1: el kell fogadni, hogy a kárpátok új, önmaga által felkent géniusza valóban elhiszi hogy kritikán felül áll, holott az egész ember és politikája is kritikán aluli...
Nem lepne meg ha itt is elnöki rendszer lenne pár éven belül...majd valami báb lesz a MinE, vagy ez a tisztség erdogani mintára meg fog szűnni. Vagy elnök-miniszterelnök lesz...
papa.49
Kabát is jár a gatyóhoz a HÁTUL MEGKÖTŐS FAJTA, BE KÉNE MÁR ÖLTÖZTETNI BELÉ !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok