Legalább 15 százalékkal drágul a tejföl és a vaj, a tejért pedig legkevesebb 5-7 százalékkal kell többet fizetni augusztustól.

Drágulnak a tejtermékek, és nem kicsit

A várható áremelkedést szakemberek azzal magyarázták, hogy kevesebb a tej, és alacsonyabb a zsírtartalom a klímaváltozás miatt – minderről az RTL Klub Híradója számolt be.

A magasabb zsírtartalmú termékek már tavaly drágultak az európai tejhiány miatt, most még többe kerülnek majd.

(atv.hu)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
@Equus1: Meg nem kellett volna az állattartóktól elvenni a földet műkörmösöknek, jógaoktatóknak, és egyéb haveroknak!
Ugyan egyik másik kegyenc nagy marha, de nem ad tejet!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Equus1
a tervgazdálodás csodája... talán nem kellett volna fizetni a gazdáknak prémiumot a kivágott állatok után anno...
namihami
Nem értem azt a 15 illetve 5-7 százalékot. Hiszen a Vezértől teljesen független Statisztikai Hivatal kb. 3 százalékos inflációról ír.
Vajon hogyan jön ki nekik ez a százalék? Biztos, úgy hogy az izlandi bálnazsír ára viszont drasztikusan csökkenni fog.
emerencia
Nagyon erőltetettnek tűnik nekem ez az érvelés. Mostanában pl. a tejfelt többször is leértékelték ami nem arra enged következtetni, hogy hiány van. De csak tessék emelni nyugodtan, mi pedig ezzel arányosan fogjuk csökkenteni a fogyasztásunkat. Aztán ne legyen sírás az eladhatatlan vaj és tejfölhegyek miatt!
Nessy
@Equus1: Meg nem kellett volna az állattartóktól elvenni a földet műkörmösöknek, jógaoktatóknak, és egyéb haveroknak!
Ugyan egyik másik kegyenc nagy marha, de nem ad tejet!
Nessy
@namihami: Olcsóbb lesz a toronydaru, meg a LED tv.!
Tessék gyakorolni a fényevést! Ebéd helyett elég az asztali áldás elmondása!
human
Most, hogy az átlagbér már 300 ezer felett jár biztos futja mindenkinek a drágább alapvető élelmiszerekre. Ha nem akkor valahol hiba van a rendszerben.
division
Csak a szokásos évenkénti drágulás, nincs ebben semmi különös.
division
Na meg 5-7 százalékos drágulás...280 ft helyett 294 ft lesz egy liter tej. Hatalmas drágulás...Egy - két doboz cigivel kevesebbet kell venni havonta és máris nincs probléma.
Nessy
@division: Aki nem iszik, nem dohányzik, csak rosszkor, rossz helyről ment nyugdíjba, és bizony 100e alatt van az ellátása több évtized után, az most miről mondjon le? Tudom! Az életről! Kéretik soron kívűl megszavazni a "kegyes halált.
Mondja, hallott a degresszív nyugdíj számításról, amikor több éven át a munkabér után meg lett fizetve a járulék, de a nyugdíj alapba csak kb. a fele számított? Nem az átkosban történt!!!
division
@Nessy: Én most egy olyan tejet említettem meg amilyet én szoktam venni, létezik a Penny 180 ft - os teje is, az drágább lesz 9 forinttal. Ne csináljunk már a bolhából elefántot.
Yoda69
@division: 380-rol 450 re ugrik a tej.
Persze nalunk nincs inflacio.
CsipkeRózsa
@division: Elkerülte a figyelmedet a tejtermékek 15 %-os emelése.
nevemnick
@division: sajnos az az izé nem tej. Az a tej amit az ismerős termelőtől közvetlenül veszel. Évek óta kéthetente hozok tizenöt liter frissen fejt tejet, (másfél éve 255.-Ft-ért literjét), ebből az igényeink szerint készítünk tejterméket.
De jut cigire, meg kávéra is. :D
Nessy
@nevemnick: Bölcs ötlet, de nem mindenki tudja megoldani. Miután a nehezebb dolgokat kéthetenként az ifjúság vásárolja be, így UH tejet iszom, mert nem vagyok kötve a három napos lejárathoz. Meg a fene az úri ígényemet, de az 1,5% tej, olyan mint mikor gyerekkoromban kiöblítettük a tejeskannát.
Ne érts félre, még nem megyek a Bazilika kapujához koldulni.
csak a jelenlegi "átlagot meghaladó, reál értékben egyre növekvő nyugdíj " valahogy nincs szinkronban az élelmiszerárak, a szolgáltatások, a gyógyszerek inflációs rátájával.
nevemnick
@Nessy: nem azért írtam, hogy bárkit is írítáljon. Tudom, hogy nem mindenki (ki ezért, ki azért) jut hasonló lehetőséghez, hanem, hogy lényegében amit nagy zsírtartalmú tejnek neveznek, az a sok kivont ,,alkatrész" miatt nem nevezhető tejnek. Valamikor kiszámoltuk, hogyha a boltban megvesszük az ilyen-olyan zsírtartalmú ,,tejet", túrót, tejfölt, semmivel sem jövünk ki drágábban, mintha a termelőhöz kijárok, és tőle veszem meg a rendes tejet. Viszont minőségi termékeket készítünk belőle.
nevemnick
Bocs, ,,sem jövünk ki drágábban, hogy ha a termelőhöz kijárok,"

:D
Nessy
@nevemnick: Nem irritáltál! :-))
Azzal is tisztába vagyok, hogy a bolti tejek alapja tejpor.
Pl. tejfölt jelenleg a Cserpes 20% vagy 25% használom, mert nem csapódik ki, és még tejföl íze is, van, Joghurtban meg Danon.
Amikor a férjem testvérénél a tanyán nyaraltunk, imádtam a frissen fejt, leszűrt, még langyos tejet. (az epém már kevésbé). Volt tejszin, aztán tejföl, aludtej, tejes kávé. nyámi,nyámi! :-))
papa.49
No gunárnyakúnagyonhülyemiska ez hogy fér bele a 2.1 % inflációba, vagy csak nem tettétek hozzá, hogy ezt NAPONTA KELL ÉRTENI ???
Lehet elhúzni a búbánatosvasporospicsába a fütyistiszes ZSENIKNEK !!!
solidedge
A jelenlegi 1,5 %-os tej valószínű összetétele víz és fehér festék. Feltételezem a festék ára emelkedett.
juttka
@emerencia: A vajat már rég nem lehet megfizetni.
division
@juttka: Az hogy pl. te nem tudod megfizetni esetleg az még nem jelenti azt hogy más se tudja.
division
@nevemnick: Köszönöm de nem kérek termelői tejet inkább, igazság szerint a boltit se bírja az epém, nem hogy még a zsíros frissen fejt baktériumokkal telit:-))
emerencia
@juttka: Az összes sütibe és krémekbe margarint teszek vaj helyett. Ha nagyon ritkán elviselhető árra le van értékelve, veszünk egy negyedkilós vajat a mélyhűtőbe. A kedvenc saját készítésű ír szódás kenyerem ugyanis csak vajjal finom. Ha nincs vajam, nem is állok neki megsütni.
nevemnick
@division: hejába, ezt hozza az idő múlása... :D
(Nem félek, hogy annál a ,,termelőnél" baktériumokkal teli tejcsit kapok, mivel a tulajdonos állatdoki, és korszerű, igaz nem nagy, 45 db szarvasmarhából álló tehenészete van.)
emerencia
@solidedge: Mióta megtanultam latte macchiatót készíteni (három szintes habosított tejes kávé magas pohárban) már nem tartom rossznak a másfél százalékos tejet. A fehérjetartalma ugyanis meg van, különben nem sikerülne ezt a finomságot elkészíteni néha. A zsír pedig nem hiányzik. Az UHT tejek gyári körülmények között leellenőrizve készülnek, biztonságosak. Valaha írtam már, hogy gyerekkoromban majdnem elvesztettem az édesapámat a finom házi tejtől. Sajnálom de én nem bízom meg a termelői tejben.
Nessy
Hogy ne legyen egyedül szegény tejtermék, várhatóan a kenyér is drágul, méghozzá nem is kicsivel! A gyümölcs ára is a csillagokban!
Persze, ha milliós nyugdíjam lenne, és az emelkedne 3% -kal, nem igazán izgatna! Persze a KSH meg az MNB kihoznak év,végére 2,5 %-t. A hívek meg el is hiszik!
kereső
Dühös vagyok.Dühös azért, mert egy nagyképű vállalkozó kioktat mindenkit,hogyan kell beosztani a pénzét.Kioktat olyan dologban,amiről halvány lila gőze nincs.El sem tudja képzelni,hogy élnek Magyarországon tisztességben megőszült emberek havi 70-80 ezer forintból,.És mire megveszik a gyógyszereiket,meg kifizetik a rezsit, marad havonta 10-15 ezer forintjuk ENNI!
Mennyi is az naponta? A 10000/30= 333 Ft/nap.A tizenötezer ,az már habzsi dőzsi, mert
500Ft/nap.
Mire elég? Egy liter tejre?Egy kiló kenyérre?Hús,gyümölcs elfelejtve.
És nem isznak,nem dohányoznak.Sőt spórolnak,hogy néha napján ki tudják segiteni a gyermekeiket-ha éppen nem tudnak az unokának cipőt venni.

Szóval óvatosabban kéne bánni a szavakkal.
A tej,tejtermék/sajt???! /luxus-az kéne ,hogy legyen?/alapvető élelmiszerek.A tej 9 forintos drágulása ezeknek az embereknek annyit jelent,hogy még inkább össze húzzák magukat,és friss tejet is majd csak másnaponként vesznek.Kevesebbet isznak .
Ez IS! Magyarország.
csak úgy....
drágul a tej? ,tudjuk ki van mögötte,...
mögötte a rosseb,ha a soros gyurka elapasztja a teheneinket!
a riskákból soros bérencek lettek a fejö nök,meg soros tanítványok!
Desischado
@papa.49: Belefér. Elvégre lement a választás nem? És hogy legyen minek örülni, a gyümölcsök, zöldségek, és a kenyér is drágul. Ha nem tetszik, lehet menni legelni, vagy akár éhen is lehet dögleni! Ártunk és qurmányunkat nem érdekli. Nesze neked egészséges élet!
Jozefina
Minden rosszban van valami jó is. Ez ugyanúgy érinti a sok szerencsétlent, aki rájuk szavazott. Kivéve külhoni barátainkat, akik röhögnek a markukba!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.