Még mindig hatalmas a különbség a budapesti és a községi általános iskolákban tanulók nyelvtudása között – derül ki a 2017-ben végzett idegen nyelvi mérés eredményeiből. Ráadásul a falvakban élő szülők közül sokan szembesülnek azzal, hogy a munkaerőpiacon hiába alapelvárás az angoltudás, gyerekeik a helyi iskolában nem tanulhatnak angolul – írja az Eduline.

Vidéken vannak olyan iskolák, ahol nem lehet angolt tanulni – nagy a lemaradás a kisebb településeken a diákok nyelvtudásában

Az Eduline.hu ismertette a 2017-ben elkészített idegen nyelvi mérés eredményeit, eszerint

még mindig hatalmas a különbség a budapesti és a községi általános iskolákban tanulók nyelvtudása között.

A hatodikosok több mint háromnegyede teljesítette a tantervekben előírt A1-es szintet angolból és németből, a nyolcadik évfolyamon azonban már nagyobbak a különbségek: míg angolból a nyolcadikosok majdnem kétharmada teljesített megfelelően, addig a németet tanulóknak mindössze 42 százaléka “ment át” az A2-es szintű teszten – derül ki az Oktatási Hivatal 2017-es idegen nyelvi mérésének adataiból.

2015 óta szerveznek idegen nyelvi mérést a hatodikosoknak és a nyolcadikosoknak, a tesztet azoknak kell kitölteniük, akik első idegen nyelvként angolt vagy németet tanulnak.

A felmérésben részt vevő 172 831 diák 73 százalékának az angol, 27 százalékának a német volt az első választott nyelve. A megfelelt minősítéshez legalább 60 százalékot kellett elérni.

A budapesti, németül tanuló nyolcadikosok majdnem 60 százaléka megfelelt minősítést kapott az idegen nyelvi mérésen, míg a községekben élő kortársaiknak alig több mint 38 százalékuk kapott megfelelő minősítést.

Angolból is rosszabbak a községekben és kisebb városokban élő diákok eredményei: a budapesti nyolcadikosok 80 százaléka megfelelt a mérésen, a községekben a diákok alig több mint fele, egészen pontosan 53,9 százaléka érte el az A2-es szintet.

A cikk szerint a 2017-es szövegértési és matematikai kompetenciaméréshez hasonlóan az

idegen nyelvi mérés eredményei is az észak- és dél-alföldi, valamint az észak-magyarországi iskolákban a leggyengébbek.

Az angolnál is hasonló a helyzet:

a budapesti nyolcadikosok 80 százaléka megfelelt a mérésen, a községekben ez az arány csak 54 százalék.

Vidéken vannak olyan iskolák, ahol nem lehet angolt tanulni – nagy a lemaradás a kisebb településeken a diákok nyelvtudásában

A felmérés eredményei alapján a községekben élő szülők zöme nem dönthet szabadon arról, gyermeke milyen nyelvet tanuljon, mert a községi iskolák 80 százaléka csak egy idegen nyelvet oktat, minden harmadik csak németet.

A kizárólag németet oktató 408 iskola közül 339 valamelyik községben található – vagyis leginkább a falvakban élő gyerekek szembesülnek azzal a helyzettel, hogy az iskolában nincs lehetőségük az angol nyelv tanulására.

A csak németet oktató községi iskolák magas aránya azért fontos mutató, mert a diákok jelentős része középiskolásként is ugyanazt a nyelvet fogja tanulni, amit általános iskolásként elkezdett – a szakgimnáziumokban és a szakközépiskolákban ugyanis továbbra is csak egy idegen nyelv oktatása kötelező. Egyedül a gimnáziumokban jelenik meg egy második idegen nyelv a kilencedik évfolyamosok órarendjében.

Vagyis a nem gimnáziumban továbbtanulók iskolai keretek között nem tanulnak majd angolt.

Forrás: eduline.hu, 24.hu

Fotók: Pixabay cco

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

LÜKE SZKÁJVÓLKÖR
Rossz a cím! Nem az angol a kötelező, hanem bármely idegennyelv! Ez pedig azt jelenti, hogy a 6 világnyelv bármelyikét kínálja az iskola: angol, német, francia, orosz, olasz, spanyol...
Persze, ha többet is tud ajánlani, akkor van választék! Ez neki jó...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Commenter
Nincs is erre semmi szükség. Ha orbánon múlik egész Európában a magyar lesz az "angol."
Commenter
www.youtube.com/watch?v=s3RJI8m93ZI

rettenet: nemcsak a kiejtése pl:"troján hórsz", hanem a mondanivalója is. És bár ezt is valaki megírta helyette még felolvasni sem tudja...ezt tanulta Oxfordban más pénzén?!
Ezért kár volt...
LÜKE SZKÁJVÓLKÖR
Rossz a cím! Nem az angol a kötelező, hanem bármely idegennyelv! Ez pedig azt jelenti, hogy a 6 világnyelv bármelyikét kínálja az iskola: angol, német, francia, orosz, olasz, spanyol...
Persze, ha többet is tud ajánlani, akkor van választék! Ez neki jó...
Eladott Ország
A magyar kormány – végtelen jóságáért örök hála – most a fiatalokat és a vidéket borítja virágözönbe. Novák Katalin, aki akkor érte el karrierje csúcsát, amikor anyuka lett, elmondta az ország vezetőinek legújabb, szenzációs, fantasztikus és természetesen zseniális ötletét. Már megint értünk, a mi érdekünkben tesznek éjt nappallá. Hogy nekünk jó legyen. Most éppen úgy boldogítanak minket, hogy a fergeteges sikerű Gyere haza fiatal program után meghirdetik az Esély Otthon fantázianevű akciót. De összességében elmondható, hogy a vidék már régen leszakadt és nem csak Budapesthez képest, hanem Európához képest is. A falvak elöregszenek, ki- és lepusztulnak, mert pénz, infrastruktúra, szándék és koncepció hiányában ez marad nekik. A vidék haldoklik, az állam nem teljesíti a feladatait, munkahelyek pedig csak ott jönnek létre, ahol van infrastruktúra. A falvak egy része élhetetlen, gyermekvállalásra alkalmatlan, reménytelen hely lett. És nem azért, mert a vidéki emberek így érzik jól magukat. Ezen csak egy nagyon árfogó állami stratégia és az erre a célra fordítható sok pénz tudna segíteni. Nem pedig Novák Katalin kedves mosolya és az odavetett alamizsna.
Mézike
@Shikari: Úgy még nehezebb ha nincs aki tanítsa őket.
kereső
Igy IS! lehet falut rombolni,/és egy országot tönkretenni az oktatás teljes ellehetetlenitésével/ nem csak ahogy anno a conducator csinálta.
Mézike
@Shikari: Ez igaz. viszont nem kell artistának lenni ahhoz hogy valaki idegen nyelvet tanuljon.
Mézike
@Shikari: Miért ne tudna magyarul a vidéki gyerek?
Mézike
@Shikari: Épp arra való az iskola hogy megtanítsa a gyerekeket magyarul, angolul, matek , fizika, kémia, biológia...stb. Mindenre. Nem gondolod?
Eladott Ország
@LÜKE SZKÁJVÓLKÖR: A cím nagyon is jó. Azért nem lehet angolt és a többi idegen nyelvet tanulni, mert nincs pedagógus. A falu elnéptelenedik, már csak az idősek/nyugdíjasok maradtak és a visszatérő gólya, gyerek nélkül. Rosszabb ez mint a Ceaușescu féle falurombolás.
LÜKE SZKÁJVÓLKÖR
@Eladott Ország: A cím csak az angolt említi!
Eladott Ország
@LÜKE SZKÁJVÓLKÖR: Ha angolt nem lehet tanulni, valószínűleg a többi nyelvet sem, kivéve Felcsúton a lovári nyelvet.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.