Magyarország átállása az új digitális ipari korszakra sikeres – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter kedden a dán székhelyű Foss biotechnológiai vállalat pécsi kutatási és fejlesztési központjának alapkőletételi ünnepségén.

Szijjártó Péter hangsúlyozta:

sikeresek voltak a kormány azon intézkedései, amelyek nyomán a nagy nemzetközi vállalatok a magas hozzáadott értéket képviselő, a kutatás-fejlesztésen alapuló és az innovációra irányuló beruházásaikat Magyarországra hozzák.

"A Made in Hungary időszakából átlépünk az Invented in Hungary időszakába, amikor nemcsak az számít, hogy egyes termékeket Magyarországon gyártsanak, hanem az is, hogy azokat itt is fejlesszék, alkalmazzák először" – hangsúlyozta a miniszter és kiemelte a digitalizáció, az Ipar 4.0 versenyképességi feltételeinek való megfelelés fontosságát is.

A kétmilliárd forintos biotechnológiai központ létesítését 773 millió forintos támogatással segíti a magyar kormány.

A 2000 négyzetméteres épületben – első körben – 88 magas hozzáadott értékű, "a legkifinomultabb technológiai képességeket igénylő" munkahely jön létre – jegyezte meg. A dán cég tevékenységét méltatva felidézte, hogy a Foss a világ legnagyobb élelmiszeripari és agrártermék-elemző műszergyártó vállalata. A világkereskedelemben forgalmazott gabona 80, a tej 85 százalékát a skandináv vállalat által kidolgozott módszerekkel tesztelik – tette hozzá. Szijjártó Péter kitért arra is, hogy jelenleg az élelmiszeripart tartják a leginnovatívabb ágazatnak, ugyanis az egészségügyi és élelmiszer-biztonsági követelmények egyre szigorúbbá válnak.

A Foss és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) együttműködése pedig biztosítja a dán vállalat számára a megfelelő munkaerő-kínálatot

- jelezte.

Szijjártó: sikeresen áll át Magyarország az új digitális ipari korszakra

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Kim Vejlby Hansen a FOSS Group vezérigazgatója kezet fog a Soft Flow Hungary Kft. kutatási és fejlesztési központjának alapkőletételén Pécsen 2018. június 26-án. Mellettük René Fuhlendorff a Soft Flow Hungary Kft. ügyvezető igazgatója és Niels Degn, a Foss csoport kutatás-fejlesztés részlegének alelnöke. MTI Fotó: Sóki Tamás

Szijjártó Péter szavai szerint a Foss pécsi beruházásával hozzájárul a "dinamikus képet mutató" magyar-dán gazdasági kapcsolatok további fejlesztéséhez. A két ország közötti kereskedelmi forgalom 2017-ben 15 százalékkal nőtt, elérte a 1,5 milliárd eurót – részletezte.

Magyarországon 180 dán vállalat több mint 12 ezer magyar embernek ad munkát, közülük három cég a kormány stratégiai partnere

- mondta.

A miniszter emlékeztetett arra is, hogy két éven belül a Foss befektetése a negyedik jelentős beruházás, amely Pécsett valósul meg a British-American Tobacco, IT Services Hungary fejlesztései, illetve a Magnus Aircraft Zrt.-nek a Pécs-Pogányi repülőtér szomszédságában felépülő repülőgépgyára mellett.

Pécs új lendületet kapott, a délnyugati országrész is kiveszi a maga részét a gazdasági növekedésből

- jegyezte meg.

Niels Degn, a Foss kutatási és fejlesztési alelnöke a magyar kormánnyal és a pécsi egyetemmel folytatott együttműködést is méltatva arról beszélt: cégük hosszú távra tervez, a vállalat pécsi kutatási és fejlesztési központja várhatóan 2019 végére készül el, 2020 végére pedig már 120 ember foglalkoztatását tervezik.

A Foss 1956-ban alakult Dániában; a vállalat a fejlesztési és gyártási tevékenységét a skandináv ország mellett Kínában és Magyarországon végzi. A cég két évvel ezelőtt felvásárolta a Soft Flow nevű, Pécsen működő biotechnológiai társaságot, a befektetést ezen keresztül hajtja végre.

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester az eseményen nagy örömnek nevezte a beruházás megvalósulását, egyúttal kiemelte, hogy a magas hozzáadott értéket képviselő vállalat ideális helyszínen kezdheti meg működését.

Forrás: MTI

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Igen. Már saját fejlesztésű lítium-akkumulátoros kőbalták gyártását képes a magyar ipar produkálni. Jöhet a borotvaéles fakard és a velocipédek sorozatgyártása. A 21. századi honvédségünk modern eszközökkel és szállításának gyorsabb ütemű ellátása érdekében.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
Igen. Már saját fejlesztésű lítium-akkumulátoros kőbalták gyártását képes a magyar ipar produkálni. Jöhet a borotvaéles fakard és a velocipédek sorozatgyártása. A 21. századi honvédségünk modern eszközökkel és szállításának gyorsabb ütemű ellátása érdekében.
Qqberci
"A kétmilliárd forintos biotechnológiai központ létesítését 773 millió forintos támogatással segíti a magyar kormány."

Ennyiből még egy negyed stadion se jönne ki...
Qqberci
@namihami: Lészen majd digitális, bináris kőbalta is: vagy elreped, vagy nem...
karma1
Istenkem, hogy atallnak a digitalis vilagra... Ennyire szerencsetlen balfaszokat regen latott a vilag...
Itt el 4.6 millio ember, es ahol en elek, mar olyan tejgazdasagok mukodnek, ahol a gazdanak nem is kell bemenni a fejo-epuletbe es beterelni a teheneket, mert minden komputerizalva van! Olyan a komputer program, hogy meg a beteg teheneket is ki tudja szurni, vagyis a tejuk be sem kerulhet a nagy tartalyba. A nagyobb hegyi farmokon dronokkal iranyitjak mar le a nyajakat, a kapukat a legelok kozott szinten komputer program nyitja-zarja. Es ez nem egy utopia, hanem mukodo rendszer, mar tobb eve.
Szoval akkor most megegyszer feltalaljak azt, ami mas orszagban mar nem kiserleti szinten van, hanem alkalmazasban? Mint ahogy a guluszemu propagandista allitolag azert kapott egy kalap penzt, mert feltalalta (!!) egy tarsaval az elektronikus alairast???
Ha egy megfelelo szakkepzettsegu csoport eljonne ide egy hetre, azonnal lathatnak a mukodo gazdasagokat, csak meg kene kerdezni, hogy csinaljak?
Viszont ezek a rendszerek valoban nem jok egy bunozo magyar kormanynak: hat akkor milyen penzt tudnanak ellopni?
Hiaba, nincs tokeletes rendszer, ami mindenkinek jo lenne...:o((
nezelodo
@karma1: Látod, nekem is a Rogáncs szoftverfejlesztő zsenialitása ugrott be. Pironkodnak is a tágabb családomban kulizó szoftverfejlesztők, mi a fenének a mesterképzésen gyötörték magukat nagy tandíj ellenében, ahelyett, hogy beálltak volna enyveskezű tolvajnak. Alighanem gyárilag nem fideszesnek szánták őket a szüleik.
Hari
Erről egy,még az ánti világban született vicc jut eszembe: Hruscsov a KB ülésen lelkesen magyarrázta milyen szédületes iramban fejlődik a SZU, ezért pár éven belül le is hagyja Amerikát, mikor az egyik hallgató csendben megjegyezte, jô-jô, de akkor észreveszik, hogy lyukas a gatyánk..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok