Az öt nemzeti programra épülő népegészségügyi program évtizedekre meghatározza majd a magyar egészségügy fejlődését, a rendszer középpontjában pedig a betegségek megelőzése és az egészség megtartása szerepel – mondta az emberi erőforrások minisztere csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Kásler: a betegségek megelőzésére koncentrál a népegészségügyi program

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. MTI Fotó: Illyés Tibor

Kásler Miklós azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy szerdán benyújtották az országos intézetek vezetői a keringési, a daganatos, a mozgásszervi, a gyermekkori betegségek, valamint a mentális zavarok megelőzését és kezelését szolgáló nemzeti egészségprogramokat.

A miniszter úgy fogalmazott, a megelőzés már akkor elkezdődik, amikor "az édesanya áldott állapotba kerül", aztán folytatódik a bölcsődében, az óvodában és az iskolában is. Olyan szemléletet és környezetet szeretnének kialakítani, amely az egészséges életmódot természetessé teszi

- emelte ki.

Közölte, az öt nemzeti program mellett dolgoznak az alap- és a sürgősségi ellátás fejlesztésén, valamint már elkészült a kórházi fertőzések megelőzését célzó tervezet.

A részletekről azt mondta, minden kórházban létrehoznak egy infektológus csoportot, amely folyamatosan ellenőrzi a fertőzéseket, és gondoskodik arról, hogy a megelőzés szabályait betartsák.

Kásler Miklós a Kossuth rádió 180 perc című műsorában arról beszélt, hogy az 1993-ban indult és azóta Európában mintaértékűvé vált nemzeti rákkontrollprogram adta a gondolatot, hogy minden lényeges betegségcsoportban kialakítsanak egy nemzeti programot.

A kórházi fertőzések kapcsán a miniszter jelezte, Európában szinte egyedülálló fertőzésmegelőzési szisztémát szeretnének kialakítani. Az erről szóló miniszteri rendelet nemsokára megjelenik – tette hozzá.

Forrás: MTI

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
A megelozes is fontos, professzor ur, de akinek most mondtak meg, hogy rakja van, annak MOST kell a gyogykezeles, es nem a gagyi, 40 ev elotti gyogymodokkal, hanem lehetoleg a MOSTANI LEGJOBBAKKAL.
Majd gondolkodjon el azon, ha mondjuk o maga kap egy ilyen (majdnem) halalos diagnozis, hogy orulne-e annak, hogy arra emlekeztetik, hogy nem szabad inni, nem szabad dohanyozni, es naponta egy orat kell sportolni a megelozesert? Es akkor nem betegedett volna meg rakban?
Kapja be amit gondolok, azt nezze, hogy MOST hogy all az egeszsegugy! Aztan gondolhat a megelozesre is.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
karma1
A megelozes is fontos, professzor ur, de akinek most mondtak meg, hogy rakja van, annak MOST kell a gyogykezeles, es nem a gagyi, 40 ev elotti gyogymodokkal, hanem lehetoleg a MOSTANI LEGJOBBAKKAL.
Majd gondolkodjon el azon, ha mondjuk o maga kap egy ilyen (majdnem) halalos diagnozis, hogy orulne-e annak, hogy arra emlekeztetik, hogy nem szabad inni, nem szabad dohanyozni, es naponta egy orat kell sportolni a megelozesert? Es akkor nem betegedett volna meg rakban?
Kapja be amit gondolok, azt nezze, hogy MOST hogy all az egeszsegugy! Aztan gondolhat a megelozesre is.
szaboria1
Először is az élelmiszerek minőségét kell megváltoztatni. A sok adalék anyag is lehet később valamelyik rák előidézője. Mivel lehet tartósítani pl. egy margarint hónapokra tartósítani. Vagy pl. tejföl is akár egy hónapig is szavatolva van.
magyarbakancs
Az egészség megőrzéséhez három dolog kell.
1. Pénz
2, Pénz
3, Pénz.
magyarbakancs
@karma1: Daganatos megbetegedések 90 % genetikai probléma.
Az meg előzni nem lehet.
De hozzá teszem 100 tudó daganatos betegből 95 dohányos.
És 100 hasnyálmirigy,máj ,vastagbél daganatos betegből 90 % erős alkoholista és temérdek tranzsir zabáló csipsz és társai.
tulipan
Ez azt jelenti, hogy a betegségekre nem aakfank gyóygszereket behozni???
karma1
@magyarbakancs: Bizony igy van. A betegsegeket - amik mar megvannak - igenis magas fokon kellene kezelni, nem pedig azt csinalni, ami most az egeszsegugyben megy, es csak AZTAN johet a megelozes.
Dehat megszuntettek a kotelezo tudoszurest - ennek "eredmenyekeppen" szepen visszatert az egyszer mar legyozott tudobaj az orszagba, raadasul ellenorizetlenul.
Egy csomo mas (rak)szures is megszunt vagy fizetos lett, akkor most mirol beszelunk?
Elmentek ennek az agyatlannak a fejebol az epkezlab gondolatok, asszem.
Pedig ha valakinek, akkor neki pontosan kellene tudnia, hogy a rakot nem lehet megelozni: az bizony ugyanugy kaszal gazdag es szegeny, fiatal es oreg kozott, mint a pestis vagy az ebola : nem fugg attol, hogy ki milyen retegben el.
Az aposom soha eleteben nem ivott, nem dohanyzott, egeszsegesen elt, 80 eves koraig aktivan dolgozott, es masfel honap alatt hunyt el majrakban.
egyvandor
"a betegségek megelőzésére koncentrál a népegészségügyi program"
Azt meg csak stadionokban lehet,

mert most épp annak építéséből és fenntertásából tudnak a leghatékonyabban, kockázat nélkül lopni.
Yoda69
Azt hittem a Tizparancsolat eleg lesz,
karma1
@egyvandor: Nincs az a stadion, ahol mezei gyerekek rughatnak a bo"rt suli utan. (Erdekes, nalunk a sracok a teren leraktak a sulitaskat kapunak, kretaval felrajzoltak a terfeleket, es suli utan ott fociztak,...)
Mint ahogy az Arena aquacenterbe sem mehetnek be "csak ugy: a gyerekek, esetleg csak akkor, ha valamilyen sportegyesulethez csatlakoztak mar, es ugy jarnak komoly penzt fizetve az edzesekert,
A varos egesz teruleten kiepitett bicikliutak semmit sem jelentenek: a kipufogogazt sokkal gyorsabban szivjak be a tudejukbe, sokkal nagyobb szennyezodes jut mint egy atlagos emberebe, atlagos levegovetellel...
Felrebeszel ez a f@szkalap: a mutoben futkoso patkanyokat, elromlott hullahazi hutoket, leszakado plafonokat, szinte rendszerszeruen bekovetkezo fertozeseket NEM lehet "megelozessel" kezelni, ne probalja meg lekicsinyiteni ezeket a problemakat, mert ezek masszivan megvannak.
Eloszor a tu"zolta's, es utana a tobbi.
Commenter
@tulipan: azt is. maradnak a népi gyógymódok, és a "népszaporulatra való felhívás". Ratkó Anna férfi kiadása, lesz itt még újra AB Bizottság vagy abortusztilalom is.
Veleda
Ez nagyon szép elképzelés és jó is lenne, ha működne. Viszont , a gyógyításhoz orvos kell. Meg idő, amivel egy orvos nem rendelkezik.Aztán modern műszerek, a várakozási idő csökkentése, megfelelő asszisztencia, és persze hely, ahol mindezeket a méréseket elvégzik. Azt is jó lenne tisztázni, hogy mindezt a TB költségére, vagy fizetősre gondolja a miniszter úr.
wagabund
..."Kásler: a betegségek megelőzésére koncentrál a népegészségügyi program"...

a nagy megelőzési program része lenne a vastagbél- daganat szűrés...
...tessék mondani, az a sokadik halasztás után mikor is kezdődik? erre is koncentrálnak?...mert nem úgy néz ki.
tudode
Volt idő, anno, amikor a TÜDŐSZŰRÉS kötelező volt, MINDENKI behívót kapott, de ma már 2014-től
.
www.vecseshirek.hu/2014/02/07/megszunt-a-kotelezo-tudoszures/
.
Tekintettel arra, hogy KITÁGULT a világ, a MEGELŐZÉS keretében egyéb betegségeket is szűrni KELLENE ahhoz, hogy még IDEJÉBEN kiszűrjék pl. a TBC-t, azokat a BETEGSÉGEKET is, amelyeket a klf. atomerőművek MEGHIBÁSODÁSA miatt az ANYAFÖLDBEN termesztett növények által kerülnek a szervezetbe, pl. a NÉPBETEGSÉGGÉ elhíresült klf. RÁK!
.
A professzor úrnak még ÁLLAMIGAZGATÁSBÓL van mit tanulnia!
.
Yoda69
@Shikari: Ne idegeskedj sikari, meg agyverzest kapsz.
Nyugi! A Tizparancsolat boven eleg lesz. Csak ki kell fuggeszteni a korhazakba. Se orvos se apolo nem kell. Sot tovabbmegyek. Mindenki fuggessze ki otthon a falra, es akkor mar korhazak se kellenek.
Yoda69
@Shikari: Ne nekem mond, hanem kasler elvtarsnak. Vagy nem hallottad tole ezt a frazist?
Yoda69
@Shikari: Ebben nincs kitekerve semmi. Szo szerint ezt mondta ki kell fuggeszteni a Tizparancsolatot a korhazakba.
Yoda69
@Shikari: Joember! Hiteltelen olyasvalakiknek a Tizparancsolatra hivatkozni, akik maguk nem tartjak be.
tulipan
@Yoda69: Bocs, hogy beleszólok, de hidd el, kár a gőzért, ne állj szóba ilyen idióta, narancsos seggnyalóval!
Qqberci
Megbetegedés céljából 60 nappal előre engedélyt kell kérni a területileg illetékes ellátó intézmény kancellárjától. Engedély nélkül megbetegedni tilos...
Qqberci
@Qqberci: Aki pedig engedély nélkül betegszik meg, az elveszti a jogosultságát bármiféle gyógykezelésre...
Nessy
Tisztelt professzor úr!
Nem tudom, van e értelmes ember a közelében, aki elmondaná,hogy a prevencíó az első években hihetetlen költség igényes. Az eredmény csak 7 - 10 év után jelentkezik komoly megtakarítás formájában.
Hogy gondolja a szűrés, gondozás feladatának megoldását a jelenlegi diagnosztika, és szakellátási keretek közt?
Ameddig az alapellátás és a szakellátás olyan amilyen, addig csak beszélni fognak róla, mint már sok évtizede!
papa.49
Eddig csak DUMA VOLT, és nem kissé DEMAGÓG DUMA, most már jó lenne valamit ,,virítani,, is a kontároknak, mert az elképzelések megvalósításához csak 3 dolog kell PÉNZ, PÉNZ, PÉNZ !!!
De hamarább lesz új stadion Pesten mint ezekre fordítható pénz !!!
dr. prédikátor
@Shikari: Tegnao 11,10 reTibicske! téged kellett volna megelőzni apádnak, úgy hogy gumit húz a farkára!!!Most egy fityfaszos nácival kevesebb lenne!!!Náci illibsi takony!!!
Dr plágium
@Nessy: Hogy gondolja? Szerintem imádkozással és a Tízparancsolat betartásával :) Akkor tuti nem lesz egyetlen beteg sem.
tulipan
@Dr plágium: Na ja, hiszen mind meghalnak, mert Istennek ez tetszik!!! Ez a keresztény elmélet! Ezért jobbak az arabok, mert ott gyógyítanak !!!
dr. prédikátor
@Shikari: bazmeg, te már a betegség olyan stádiumában vagy hogy rajtad már a kásler féle TIZPARANCSOLAT sem segít!!!Illibsi takonynáci!!!
Nessy
@Dr plágium: Tízparancsolat betartásával? Jézus Mária! Mi lesz pártunkkal és kormányunkkal meg a kegyenceikkel?
Vagy ezért adnak annyi pénzt az egyháznak, hogy imádkozzanak helyettük? A középkorban ez divatos volt az urak körében. Sőt volt aki helyett főállású imádkozó teljesítette a napi penzumot!
papa.49
@Nessy: Be fogják vezetni a ,,megváltási pénzt,, nem gondolod ???
Nessy
@papa.49: Anno a "búcsú cédulák" árusítása is jó bevétel volt a papoknak!
A "megváltási adó" a költségvetésbe folyna be.
Ne adjunk ötleteket, mert amiről még páréve azt mondtuk, hogy lehetetlen, azt ma megteszik.
dr. prédikátor
@Shikari: Takarodj anyádba te szemét náci genya!!!
dr. prédikátor
@Shikari: Takarodj te takony geci, menj aztán szopd le a haverod a büdöshalat.Te szarszájú nyilas náci!!!
eszegfu
@Nessy: tegnap 23:06 Szakmailag nem értek hozzá, de azt egyszerü ésszel is fel lehet fogni, hogy a megelőzésnek nem ma lesz meg a haszna... a megelőzés nagyon sok pénzbe kerül... hasonlóan a kutatásokhoz. Tehát pénz, ráforditás nélkül nincs szürés, diagnosztika, stb. és igy megelőzés sem. Persze ki lehet tenni a keresztet mindenhová és a tizparancsolatot is, lehet imádkozni... de az max. a léleknek jó, a testnek kevésbé.:(

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.